Íme az individualista szabad piac a maga pucér valóságában

0

A szabályozatlan, állami elnyomástól mentesített kapitalizmus mindannyiunk prosperitását hűen szolgálja. Lássuk mindezt egy kiváló szemléltető példán keresztül, hogyan is teszi.

Su Zhu és Kyle Davies innovatív vállalkozók 2012 óta fáradságot nem ismerve növesztették Three Arrows Capital nevű vállalatukat. Már a kezdeti években olyannyira ígéretesnek bizonyultak, hogy az alapításhoz elnyert 1 millió dollár startup tőke mellé ugyanennyit sikerült gyűjteniük az ötletükben kiváló fantáziát látó üzleti angyaloktól.

Néhány éven keresztül banki devizatranzakciók által nyerhető arbitrázst gyűjtöttek, ám (miután több bank kizárta őket a maga rendszeréből), kiváló szemfülességről és látnoki víziókról bizonyságot téve rekord gyorsasággal nyergeltek át kriptóra.

Az ötlet bejött, mivel a kripto-tranzakciók óriási arbitrázs lehetőséggel kecsegtettek. Mindenki elégedett volt: az alapítók, befektetők, de még az ügyfelek is. Semmi sem állhatott az újabb piaci sikertörténet megdicsőülésének útjába.

2019-től már ők maguk eszközöltek befektetéseket különféle kriptokereskedéssel foglalkozó cégekben – a Grayscale Bitcoin Trust-ba kétmilliárd dollárt toltak, mely összeg mintegy ezerszerese az alapításkor rendelkezésükre álló tőkének.

happy businessman with heap of money

Kifogástalan munkamoráljuknak, kiemelkedő intellektuális képességeiknek és jóravaló üzleti etikájuknak köszönhetően 2022 elejére a pénzügyi világ csúcsára kerültek, mint immár évtizedes tapasztalattal bíró, megbízható és abszolút értékálló befektetéseket eszközölő pénzügyi vállalat, melyre akár vakon is rá bízhatja az ember a megtakarításait.

Eme örömünnep méltó megkoronázásaképp Su Zhu és Kyle Davies egy frissen építendő szuperjachtot rendelt meg 50 millió dollárért. A szerződést követően így kommentálta a gyártó igazgatósága a jeles eseményt:

Legyen ez egy lenyűgöző utazás kezdete!

Még elkészülte előtt birtokba vették a hajót, s lőttek is egy rakás partifotót, megelőlegezendő a luxusutak sokaságát, melyeket ezzel a kemény munkájuk nyomán nyert, lenyűgöző paraméterekkel rendelkező jachttal megejthetnek.

2022 júliusában kigördült a „Much Wow” névre keresztelt hajó a gyár kapuján, ám hiába várták őket, az újdonsült tulajdonosok nem jöttek el.

much_wow_yacht
A “Much WOW” szuperjacht

A Three Arrows Capital néhány nappal korábban csődbe ment.

A szabad piaci kapitalizmus újabb sikersztorija valóságos pénzügyi tömegmészárlást vont magával a partnercégekben. A hajó utolsó részlete befizetésének elmaradása mellett csődbe taszították a Genesis Global Trading, a Voyager Digital, valamint a Blockchain.com kriptokereskedő cégeket, melyeknek 2,3 milliárd, 650 millió, illetve 230 millió dollár kifizetetlen adósságot hagyott hátra a tönkre ment cég.

A Three arrows csődje nyomán 70 százalékot zuhant a kriptopénzek és digitális javak piaca, 1 billió dollárt (400 ezer milliárd Ft) radírozván le a cégre vagyonukat rábízó üzletemberek, vállalatok és magánszemélyek számlájáról. Az immár 0 pénzt érő vállalat 27 cég felé 3,5 milliárd dollár adóssággal került felszámolásra, amire végleg keresztet vethetnek a sorsukat a láthatatlan kéz szerető ölelésére bízó CEO-k.

Az alapítók felszívódtak, s elérhetetlenné váltak. Pletykák szerint az Egyesült Arab Emirátusokba menekültek, mely országgal sem az USA-nak, sem Szingapúrnak (központi iroda), sem a Brit Virgin-Szigeteknek (bejegyzett székhely) nincs kiadatási egyezménye. Alig két hónappal a cég bedőlése előtt pedzegették, hogy Dubai-ba költöztetnék át a vállalatot, nyilván az említett okok folytán.

business_school

A két szélhámos rendszeresen megtévesztette a saját üzletfeleit. Azt állították mindenkinek, hogy a cég kizárólag saját vagyonával hazárdírozik, holott minden kiadásukat, így veszteségeiket is, kölcsönből fedezték.

Idén februárban a Luna, valamint Terra nevű kriptopénzek bedőlése végett vesztették el az utolsó centig 500 millió dollárnyi befektetett tőkéjüket.

A két „úriember” esetében nem csupán elhibázott menedzsment-húzások, hanem bűnszövetkezetben elkövetett pénzügyi csalás vádja is fennáll, mivel szándékosan félrevezették befektetőiket. Így vagy bujkálnak egy életen át, vagy feladják magukat. Egy dolog viszont biztos: az általuk véghez vitt pénzügyi pusztítás garantáltan nem kerül jóvátételre.

Ennél ragyogóbb és tisztább példát nem nagyon láttam mostanában a fundamentalisták által megénekelt szabad piac lényegére és valódi működési módjára.

Miről is van szó konkrétan?

pikwizard-smiling-business-executive-having-fun-in-conference-room

– A vállalat kezdettől a végéig, a legelső cent befektetéstől kezdve az 1 billió dollár felszívódott vagyonig színtiszta individualista kezdeményezés következménye.

– Az összes befektetett pénz magántőke, zéró állami támogatás.

– A cég teljes élettörténetét „látnoki képességekkel felvértezett” vállalkozói víziók határozták meg, akik jobban tudják mindenkinél, kinek mi a jó.

– Semmiféle állami szabályozás vagy büntetés nem avatkozott bele a folyamatba, de még adót sem nagyon fizettek az offshore-ban halászgató tulajdonosok.

– A tulajok a maguk által meghatározott erkölcsi irányvonalak mentén ügyeltek az üzleti etika betartására és a tisztes szerződéskötés folyamatára minden egyes partnerrel, ahogy azt a következmények is megmutatják.

– Ha mégis megkárosította partnereit a cég, az kizárólag az üzleti felek hibája, hiszen egyéni felelősségvállalás van, viseljék a balga húzásaik következményét! Minek mentek oda, ha tudták, hogy megégethetik magukat?

hiding_under_boxes

– Láthatjuk az egyéni felelősségvállalás érvényesülését a 3,5 milliárd dollár nyilván kifizethetetlen adósság felhalmozódásában, valamint a bűnöző szélhámosok elbujkálásában.

– Az individualizmus jegyében a vállalat bedőlése természetesen nem keletkeztet semmiféle következményt a rendszer többi szereplőjére nézve. Csupán tisztul egy kicsit a piac, úgy jó 1 billió dollárnyit.

Ez a kapitalista sikertörténet minden idők legtisztább szabad piaci sztorija – legalábbis azok közül, amiket ismerhetünk részleteiben is.

A világtörténelem során volt már ilyen rendszer, a vadkapitalizmus kezdeti korszakában, nagyjából 1800-1850 között. Pontosan ugyanolyan végeredményekkel, mint napjainkban.

Az individualista szabad piac korában gyakorlatilag bárki kitalálhatott, valamint forgalomba is hozhatott saját pénzt. Ezek 99%-a színtiszta csalás volt, így történelmi szempontból elkerülhetetlen volt ama folyamat kibontakozása, hogy országonként egyetlen, erős és viszonylag állandónak / megbízhatónak mondható hatalom által kontrollált valuta maradhasson forgalomban.

here_is_money

Az egyetlen biztos és stabil hatalom pedig az állam, amely túlél minden rendszer, kormány és tulajdonos-váltást. Mialatt a piaci szereplők kizárólag a világ minden mozdítható és mozdíthatatlan dolgának – akár hazudozás, csalás vagy erőszak által való – kisajátításával, valamint egymás és a népesség kisemmizésével foglalatoskodnak, az állam legalább retorika szintjén biztosít néminemű jólétet a lakosság részére. De még annak terhét is örömmel magára veszi, ha sokan hörögnek / fröcsögnek rá, hiszen mit tehet vele szemben az egyszeri jobbágy?

A Three Arrows Capital nem mást reprezentál, mint a szabad piacot a maga pucér és kendőzetlen valóságában. Ilyen a zabolázatlanul tomboló vadkapitalizmus, ilyen volt mindig is, amíg engedték azt gyakorlatilag az egész világ egzisztenciájának és életének rovására regnálni.

A piaci fundamentalisták kifordított gondolkodásuk szerint követelik az államhatalom felszámolását, vagy legalább radikális visszanyesését, ezzel párhuzamosan a piacdoktrína térnyerését. Annyi öntudattal sem rendelkeznek, hogy felismerjék: pontosan az általuk fanatikus módon ajnározott kapitalista individualizmus vezetett el a világrendbe, melyben most vagyunk.

Amíg nem rendőrök ütlegeltek minket gumibottal, amennyiben elégedetlenkedni merészeltünk, addig a kapitalisták magánhadsereggel lövették és repülőgéppel bombáztatták le az élhetetlen körülmények végett sztrájkoló munkásokat.

brutal_police

Amíg nem vállalt országtól függően kisebb-nagyobb garanciákat az állam a polgárok befektetéseit elkaszinózó kapitalisták károkozásáért, az élete munkájának gyümölcsét elvesztő jobbágyot pucér seggel dobhatták az utcára az őt kisemmiző tőkések, akár következmények nélkül.

Más kérdés, hogy ahogy az állam idővel a milliárdos monopolista olajmágnásokkal összevethető hatalmi pozícióhoz jutott, pontosan ugyanazon viselkedést kezdte tanúsítani, mint a kapitalisták, vagyis belefogott a lakosság kifosztásába és szolgasorba vetésébe – volt kitől tanulni.