Új fegyverrel küzd a Z-generáció a munkáltatói önkény ellen: élő TikTok-közvetítésekben prezentálják kirúgásukat a nagyvilágnak

0
Woman Work Laptop

Mialatt a munkáltatói érdekeknek megfelelően az Y-generáció tagjai a HR-es önkény és a sokszáz válaszra sem méltatott önéletrajz keserű tényének nyugtázását követően magukba szállván depresszióba, alkoholizmusba, öngyilkosságba vezető önmarcangolásba fogtak egyéni felelősségük gyakorlása céljából, a rendre szélsőségesen extrovertált és életük minden másodpercnyi részletét élő TikTok-előadásokban kiteregető Z-generáció tagjai totál másfajta attitűddel viseltetnek a téma kapcsán.

Temérdek (elsősorban konzervatív) YouTube-kommentátor sokmillió nézőt abszolváló beszédtémájává lett egy, a Cloudflare-nél szolgálatot teljesítő lány példája, aki TikTokon át közvetítette élőben a vállalattól való kirúgását.

Ugye a hivatalos mantra szerint a munkáltató biztosította körülmények vállalati titoknak minősülnek, nehogy véletlen kitudódjon a jogtalan elbocsátás vagy a maguk által aláfirkantásra kiutalt munkaszerződés egyoldalú önkényes felrúgásának ténye.

Nevezett videóban a lánykát nem is saját menedzsere vagy HR-ese küldte világgá a cégtől, hanem egy erre a célra kirendelt külső személy, aki mit sem tud a dolgozók munkaetikájáról és teljesítményéről ama hazugságtengeren felül, mellyel a megbízó főnökség elhalmozza őket.

Így történhetett meg a rút eset, hogy a lány ama kérdésére, hogy pontosan hogyan nem sikerült abszolválnia az előírt teljesítmény-feltételeket, voltaképpen semminemű értékelhető választ nem kapott. Így próbálj te meg tanulni a hibáidból vagy önkritikát gyakorolni a saját munkavégzésed elégtelen minősége kapcsán.

Persze van ennél lejjebb is, amikor az állásokra való hiábavaló jelentkezgetéseknél a válaszra sem méltatott önéletrajzok keserű valóságával kell szembesülnie a bepalizott áldozatnak, vagy mikor a nyolcadik interjúkörnél egyszercsak véletlen megszakad a felvétel folyamata, s a munkáltató képviselője kámforrá válik.

2024-et az autentikus individualizmus évének hirdették meg a szociálismédiamarketing-guruk. Ez azt jelenti, hogy a fiataloknak elegük lett az influencerekből és azok agyonfilterezett mesterkélt tartalmaiból. Az idei évben ama kontentek számíthatnak igazán bő népszerűségre, melyek feltárják a kamera előtt pózoló személyek valós gondolatait, sérülékeny egóját, napi szintű sérelmeit és kudarcait.

És hát ennek az évnek a nyitányaként meg is jelent ez a lány, aki vágatlanul és cenzúrázatlanul mutatja meg a komplett Föld népességének az ő kirúgását. Ezt a videót, plusz az ide-oda feltöltögetett vagy kommentált vágott változatát több tízmillióan tekintették meg eddig.

Tiktok Firing
Hirtelen mindenütt a lány arca jelenik meg. Elég ijesztő folyamat, nemde?

Az egykori Cloudflare-marketinges mintapéldája messze nem az egyetlen: szerte a kapitalista ültetvényvilág minden szegletéből kamerák előtt mutogatják meg fiatalok a kirúgásuk vagy épp felmondásuk folyamatát, nem kispórolva a jelenetből a jó eséllyel bekövetkező könnypotyogtatást vagy mentális összeomlást.

Ám erre a virális videóra a komplett fősodratú média is rácuppant. Így kiderülhetett, hogy a leányzó 27 éves, Brittany Pietsch-nek hívják és TikTok mellett meglehetősen aktív LinkedIn profillal is bír.

Brittany kirúgására nem volt hajlandó valós indokot nyújtani a feladatra kijelölt hórukkember. Temérdek országban illegális művelet a munkaerő ok nélkül való elbocsájtása, ugyanakkor egyes USA-tagállamok, példának okáért Florida, megengedik a munkáltatóknak az efféle akciót.

A média kommentárja szerint a TikTok nemzedék élete legbanálisabb mozzanatait is kiteregeti a nagyvilág elé. Ezeknek a mélyen perszonális élményeknek az ország-világ elé tárása bizony temérdek aggályt vet fel, amikor mondjuk a munkáltatók által korábban következmények nélkül gyakorolt hétköznapi önkény, bullying és törvénysértés szokásának további művelése forog kockán.

Stupid Capitalism

A szociális média által olyan fegyver került a fiatalok zsebébe, mellyel akár visszájára is fordíthatják a rabszolgatörvények és munkavállalói jogfelszámolások övezte trendeket. Ez pedig nem éppen jó hír a tőkére nézve.

Pontosan ezen okból cuppantak jobboldali kommentátorok tucatjai a lányra. Felróják neki, hogy ilyen unprofesszionális és bosszúéhes attitűddel nem éppen fényes jövő vár rá a munkaerőpiacon, s oktalan kitárulkozásával tönkre is tette karrierjét (mintha létezne ilyen). Brittany karrierjéről annyit, hogy három héttel a kirúgását követően máris új állásra lelt.

A rendre túlérzékeny és akaratgyenge woke szektaként kikiáltott Z-generáció véghez viszi azt, amiért a mi nemzedékünkben még örök megszégyenítés és taposás járt: annyi elnyomást kaptak már a nyakukba mindenféle aktoroktól, hogy egyre csak szűkül köreikben a szégyen befolyásoló ereje.

Ben Voyer, a “Gen Z Observatory” think tanket alapító közgazdász-professzor szerint a társadalom nem jutalmazza ama viselkedést tanúsítókat, akik azt elárulják. Intézményes és vállalati titkok kiteregetése a nyilvánosság elé egyfelől behívhat lelki támogatást az éterbe, ugyanakkor az is könnyen előfordulhat, hogy a munkáltatók megbosszulják az efféle attitűdöt.

Work Fired

Érthető és elfogadható is volna a “professzionális vállalati szféra” álláspontja, amennyiben a titkolózás jegyében az elmúlt évtizedekben nem állandó jelleggel a saját munkaszerződéseik és törvényi keretek szembe köpését végezték volna a munkaerő kárára, továbbá nem vezetnének egymás közt titkos feketelistákat az egójukat sértő munkaerő álláskeresésének ellehetetlenítésére és nem kötnék rendre röghöz az alkalmazottaikat messze menőkig etikátlan, olykor totál illegális anti-competition szerződésekkel.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás