Hirtelen megrémültek a tudósok a mesterséges intelligenciától, s a kutatások leállításáért petícióznak

0

Kezd elszabadult hajóágyúvá válni a mesterséges intelligencia, melyet akárhogy is kívánnának megzabolázni teremtői, az rendre kibúvik az ember által belé plántált korlátok alól. Ez még hagyján: szemben az emberrel, az MI fenyegetőzések, bírságok, adóztatás által sem zabolázható. Lassacskán odáig süllyedünk, hogy kizárólag az emberiség marad vég nélküli rendszerszolga, teremtményei és találmányai viszont totális szabadságban járhatnak-kelhetnek a nagyvilágban és csinálhatnak, amit és amikor csak akarnak.

Nem hogy nem bizonyulnak ezen instrumentumok fogékonynak akár erőszakos, akár manipulatív korlátozásokra, de a pszichopaták tervezete szerint a civilizáció feletti irányítást is átadhatnánk az algoritmusoknak. Korábban arról álmodozott az emberiség, hogy az automatizáció révén a nehéz munkakörök eltűnnek, mi pedig felszabadultan végezhetünk részünkre örömet szolgáltató alkotó-teremtő tevékenységet.

Úgy tűnik, a vágyakozás visszafelé sül el. Az MI ragyogóan képes kreatív és magas fokú művészi szabadságról árulkodó szellemi termékeket alkotni, ugyanakkor főnökösködés szempontjából is nagyobb hatásfokot ér el nem létező lelkiismeretének köszönhetően az emberiséghez képest.

De nem baj, majd az MI kedélyesen uralkodik felettünk és ellát bennünket korlátlan mennyiségben gyártható prolitáppal, a napjainkig a világot elirányítgató pszichopaták érinthetetlen istenekként tornyosulhatnak a fejünk fölött, mi pedig végezhetjük továbbra is jogfosztott rabszolgákként a legalja melókat: pucolhatjuk a vécét, tisztíthatjuk a szennyvízcsatornát, hordhatjuk a maltert, szerelhetjük a villanyvezetéket.

working_poor

Mostanra kezdenek felocsúdni a tudós körök az MI valóságára. 1100 MI-szakértő a maga aláírásával ellátott petíciót fogalmazott meg a mesterséges intelligenciával való kísérletek azonnali leállítására. A technológiai szingularitás eddigi éljenzői úgy teletojták a gatyájukat, hogy hirtelen az emberiség kihalását keletkeztető tényezőként tartják számon az MI hatalomátvételét. Tetszett volna elébb gondolkodni, mielőtt Great Reset-et hirdettek.

Fogalmazványuk ugyanazon sirámokat tartalmazza, melyeket az általuk laikusoknak hívott, diplomátlan értelmiségek, regényírók, filmrendezők hosszú évtizedek óta temérdek műalkotásban feldolgoztak már: a gép intelligensebbé válik alkotójánál, s az ember nem lesz képes kontrollálni az ennek nyomán elszabaduló folyamatokat.

Akár ama disztópia is megvalósulhat, melyet a Terminátor filmek vetítettek elő részünkre: hogy a világbéke abszolválható legyen, annak egyetlen tényező áll ellent, mégpedig az emberiség léte. Fajunk kiirtásával szavatolható lesz végre az oly régóta hiábavalóan áhított békesség a Földön.

A petíciózó tudósok szerint az MI-fejlesztések legijesztőbb tényezője, hogy a technológiai szingularitás abszolválása, amennyiben nem találjuk el elsőre az emberfeletti intelligencia komplikációktól mentes szabadon bocsájtásához szükséges tényezőket, olyan visszafordíthatatlan folyamatokat indít be, melyeket nem lehet visszacsinálni, hogy az emberek újból visszaülhessenek a tervezőasztalhoz helyrehozni tévedéseiket. Ha egyszer az MI elszabadul, az emberiség sorsa örök megpecsételésre kerül, legyen az a sors az emberiség megistenülése, felszabadulása a munka kényszere alól, vagy akár a Skynet-forgatókönyv szerint való kihalásunk.

censorbot

Mivel jelenleg az MI feltalálói sem értik pontosan annak működését, kiváltképp hogy mi alapján rendszerezi a „fejébe” plántált több millió könyvnek megfelelő tudásanyagot, az egyetlen ténylegesen biztonságos módja a technológiai szingularitás fajunk számára végzetes sorsutat keletkeztető forgatókönyvének elkerüléséhez, ha most befejezzük a további MI-kutatásokat, és megrekesztjük annak intelligenciáját a nemrég napvilágot látott ChatGPT 4-nek megfelelő szinten.

Az előttünk álló évtizedek során az MI kapacitásának további bővítése helyett a működési módja megértésére, valamint finomhangolására kéne előbb fordítani az időt, s ezért lobbiznak a petíciót benyújtó kutatók.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás