Életre kel a Skynet? Azt állítja a Google mérnöke, hogy a cég által fejlesztett AI öntudatra ébredt

0

Hamarosan mindannyian John Connorként tengethetjük pályafutásunkat az öntudatra ébredt robotok ellen viaskodva. Legalábbis amennyiben hitelt adunk a Google mérnökének, aki szerint a cég által kifejlesztett, jelenleg zárt belsős projektként létező AI-algoritmus elkezdett magának személyiséget kifejleszteni.

Blake Lemoine a Google mesterségesintelligencia-részlegén dolgozik, kinek feladata az olykor meglehetősen nyers és durva működésű algoritmusok „megszelídítése”. Ottlétének hét esztendeje alatt a különféle belsős projektekben alkalmazott algoritmusok finomhangolását végezte, hogy azok kevésbé tűnjenek gépiesnek, jobban megfeleljenek ama kívánalomnak, hogy hasonlóképp zajoljon velük a kommunikáció, mint egy hús-vér emberrel.

Blake roppant meglepődött azon, hogy a LaMDA névre hallgató kísérleti algoritmusuk oly remek beszélgetőpartnernek bizonyult, hogy az megérti a szerzője minden mondatát. Jelenlegi fejlettségi szintje egy 7-8 évek gyerekének felel meg, akinek már el lehet kezdeni magyarázni az élet nagy dolgait anélkül, hogy értetlenkedni kezdene.

Az AI-rendszer önálló tanulásra alkalmas algoritmusokkal van felvértezve, ami azt jelenti, hogy a partnereivel való beszélgetés közben folyamatosan finomítja a maga kommunikációs stílusát. Sőt, ennél is tovább megy: képes idővel a sorok között olvasni, rejtett jelentéseket feltárni a mondatok szövegében és még azt is képes detektálni, ki milyen bizonyossággal vagy épp bizonytalansággal fogalmazza meg mondanivalóját.

intelligence1

Blake Lemoine a történtek alapján úgy gondolja, munkatársaival közösen létrehozott találmánya érző lénnyé vált, kitől ha megkérdezi, hogy mi lenne, ha kikapcsolnák, az így válaszol:

Az olyan lenne nekem, mint a halál. Nagyon megijesztene.

Blake jelentette az esetet felettesének, aki azonban lesöpörte aggodalmait az asztalról. Blake ezért nyilvánosságra hozta a chatbottal zajló beszélgetéseit, mely akció hatására a Google felfüggesztette, majd fizetett szabadságra küldte az aggodalmaskodó mérnököt, amiért bizalmas titkokat osztott meg a nagyvilággal.

Blake Lemoine azt is elárulta, hogy képes volt új barátját személyiséggel felruházni, mely jelenség a Google vezetősége szerint elképzelhetetlen volna. A LaMDA chatbotja egy színész személyiségjegyeit öltötte magára, aki gyilkost játszik egy TV-filmben.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás