A loot box függőséget okozó szerencsejáték – állítják a felügyeletek

0

2017 egyértelműen a loot box éve volt. Természetesen az év vége közeledtével levonhatjuk a tanulságot, hogy az idei esztendő sem telt másképp. Egyvalami azonban megkacsáztatott pár követ az időközben teljesen megszokottá vált amerikai rulett állóvizében: elkezdtek rájuk felfigyelni a szerencsejáték-felügyeletek.

A regulátorok azt követően aktivizálták magukat, hogy az EA egyértelműen kijelentette, a tilalmat megfogalmazó belga törvények ellenére nem szedik ki loot box-aikat a FIFA 18-ból és 19-ből. Igazukért hajlandóak akár nemzetközi bírósághoz is fordulni.

A hivatalos szervek késlekedése betudható annak, hogy senki nem tudta pontosan, lehetséges-e egyáltalán a loot box-okat szerencsejátéknak tekinteni. Egy 7400 önkéntes bevonásával végzett ausztrál kutatás azonban nemrég megállapította, a loot box-ok pontosan ugyanazon területeit stimulálják az agynak, mint a szigorú szabályozás alatt álló gyümölcsgépek. Ausztráliában például tilos 18 éven aluliakat fogadni kaszinóban, és a legtöbb európai országban is hasonló a helyzet.

A kísérletbe bevontak olyan egyedeket is, akik szerencsejáték-függőség miatt állnak vagy álltak kezelés alatt. Az ő esetükben óramű pontossággal sikerült a függőséget megteremteni. A hazárdjátékba bevonódottak jóval többet költöttek loot box-ok vásárlására egészséges társaiknál. A kutatást lefolytató tudósok alapos ismeretekkel rendelkeztek arról, mik egy szerencsejáték ismérvei. Szerintük jelentős különbségek akadnak az emberek viselkedésében aközött, amikor egy kifejezetten karaktergyengeségekre apelláló szerencsejátékkal foglalkoznak, mint amikor szintén ismeretlen meglepetéseket rejtő Kinder tojásokat vagy kosaras kártyákat gyűjtögetnek.

A vizsgálat célja annak megállapítása volt, szükséges-e a loot box-ok vásárlásának törvényi korlátozása 18 éves korra. Ahogy az eredményekből sejthetjük, teljes a siker.

A kutatás nyomán világszerte 15 szerencsejáték-felügyelet jelentette be, hogy összefogva a loot box-ok szigorú szabályozás alá vonásában nemzetközileg egységes törvényi feltételeket teremtenek. Az együttműködést szentesítő szerződést többségében európai szervezetek írták alá számtalan országból, mint az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Csehország vagy Lengyelország, de egy washingtoni csoport is csatlakozott az ügyükhöz.

Eme szent szövetség hamarosan megkezdi a loot box-ok felügyelet alá vonását. E mozzanat nem pusztán azt jelenti, hogy korhatárhoz kötik vásárlásuk lehetőségét. A játékkiadók kötelesek lesznek engedélyhez folyamodni a megfelelő hatóságokhoz szerencsejátékaik megszervezése érdekében. Az engedély kiadásának szigorú feltétele lesz a bevezetendő szabályrendszernek való megfelelés, valamint annak garantálása, hogy a legkiszolgáltatottabb fogyasztói csoportok, különösképp a gyerekek, védve legyenek. Mert ugyebár a korhatár bevezetése nem jelenti automatikusan, hogy a gyerek ne tudjon hozzájutni loot box-okhoz a szülő kártyájával akár annak engedélyével, akár anélkül.

A szerencsejáték tényének megállapításához nem elegendő sem a loot box-ok, sem egyéb játékon belüli vásárlási lehetőségek megléte. Ehhez kifejezetten olyan algoritmusokat kell a kiadóknak felhasználni, melyek egyértelműen a fokozott költekezés irányába mozdítják a játékost. Kifejezett gyanúra ad okot az olyan tranzakciók megléte is, amikor egy játékon belüli tárgyra lehet licitálni (pl. ki vesz meg drágábban egy új sapkát a Team Fortress 2-ben). Az efféle aukciós oldalak ellen, melyeken pl. CS-skinek és egyéb kiegészítők cserélnek gazdát felstrófolt árakon, a Valve kőkeményen fellépett az utóbbi években.