A normalitás megbukott. Légy oly fura, amilyen szeretnél.

0

A fogyasztói társadalom fenntarthatatlan. A versengés fenntarthatatlan. Az imperializmus fenntarthatatlan.

Fajunk egy nukleáris háborúhoz vagy égi meteorzáporhoz hasonlatos kihalási esemény előtt áll, mivel életmódunknak köszönhetően idáig vezettük magunkat szeretett bolygónkon. Ha tovább megyünk az úton, a nem túl távoli jövőben loholhatunk a dinoszauruszok után, magunkkal rántva a legtöbb földi létformát a sírba. Vagy talán mind.

Az evolúció során újonnan kialakult absztrakt gondolkodási készségünk, valamint beszéddel való kommunikációnk tökéletlensége és éretlensége révén, szembeállítva mindezt közösségi lény természetünkkel az emberi fajt rendre a legrosszabb egyedeink akarata alá rendezte – a legszociopatább, legőrültebb, legfelelőtlenebb emberek alá. Akik a lehető legtöbbet teszik a többi ember hatalmuk alá gyűréséért, pózoltak a történelem során vezetőinkként.

Szóval most itt találjuk magunkat egy társadalomban, mely kizárólag a szociopaták parancsai nyomán, a szociopaták kiszolgálására lett felépítve. Nemzetek szegeznek armageddon-fegyvereket egymás felé, közben egy világméretű birodalom tör totális uralomra. A tömegek viselkedését túlnyomórészt a profithajhászat irányítja, a legjövedelmezőbb tevékenységek pedig mindig valamiféle traumából táplálkoznak: háborúkból, katonai fenyegetésből, uzsorából, tarvágásból, fosszilis üzemanyagból, ipari élelmiszer-termelésből, valamint propaganda-reklámokból. Utóbbiak mind azt sugallják, valamilyen semmitérő terméknek súlyos híján vagyunk, de csak most csak ennyiért bepótolhatjuk a mulasztást!

armored-vehicle-army-close-up-89112

Jó úton haladunk afelé, hogy sorozatos traumatizáltságunkkal kiírjuk magunkat a létezésből.

Amit mindez jelent, hogy míg mindenféle mérőszámok, valamint a táplálékláncban elfoglalt helyünk alapján az egyik legsikeresebb faj vagyunk a világon, önmagunkban véve a világ kudarcai lettünk. Az egyetlen ismert faj, melynek sikerült hasonló kudarcot elszenvedniük, a cianobaktériumok voltak valamikor a történelem előtti időkből, melyek, akárcsak a homo sapiens, túlontúl gyorsan szaporodtak és váltak az ökoszisztéma ellenségévé, mely így nem tudta fenntartani őket, tömeges kihalásra ítélvén eme korai létformát.

Ebből a posványból nem fogjuk fogyasztással kiemelni magunkat. A közös válságból az út nem a versengésen keresztül vezet. Sőt, még imperializmus révén sem odázhatjuk el pusztulásunkat. Régi gondolkodásunk megbukott.

Kiút a pokolból kizárólag az ellentétes irányban vezet ahhoz képest, melyen eddig haladtunk. Ez nem azt jelenti, hogy a Föld kevés maradék erőforrásait is leraboljuk valamiféle mágikus végtelen energia után kutakodva. Nem azt jelenti, hogy a felesleges embereket rakétával lőjük az űrbe, ahol elraktározhatjuk őket, miközben itt lenn a Földön továbbra is ugyanazt folytatjuk, mint eddig. Hanem hátat fordítunk mindennek, és végre együttműködő viszonyra törekszünk mind egymással, mind az ökoszisztémánkkal. Ez az egyetlen út.

0245

Számodra személyesen ez azt jelenti, hogy nincs többé felelősséged semmiféle régi mechanizmus fenntartásában, melyek a kihalás szélére sodortak minket, hiszen ezen mechanizmusok vallottak kudarcot. Vitathatatlanul és végleg.

Mint emberi lény, nyugodtan lehúzhatod a vécén a hűségedet bármely rendszer iránt, melyek részt vettek az emberiség szakadék felé terelésében. A politikai rendszereket, az ideológiákat, a vallásokat, a kultúrát. Mind megbukott, nincs többé kötelességed velük szemben.

Igazából, nyugodtan visszautasíthatsz bármit, amit az ún. „társadalom” normálisnak képzel, mert ez minden idők legbetegebb társadalma. A „normális” lét olyan világot hozott el nekünk, amely haldoklik, és egy olyan társadalmat, ami totálisan őrült. Szóval légy boldog a furcsaságaiddal.

Egy radikális letérés az emberiség által jelenleg követett útról lehet egyetlen reményünk a túlélésre. Mint az emberi faj jeles képviselői, mindannyiunk feladata bármi módon letérni a hatalom által kijelölt útról, mely mód követhetőnek és egészségesnek tűnik számodra. A civilizációnk, ahogy mai formájában létezik, egy bóklászó élőhalott. Ne táncolj hullákkal.

Utasítsd el a normákat. Hadd gondolják a zombik, mennyire őrült vagy. Az értékítéletük, mellyel kritizálnak hitvány normáik elvetéséért, pontosan azon doktrínák, melyek mindannyiunkat halálra fojtanak.

zombie-598390

Hagyd ott a döglött házasságod. Utasítsd el a sarlatán vallásodat. Válts karriert. Változtasd meg az egész életmódodat. Válts nevet. Változtass bármit, amit csak szeretnél. Változz, pusztán a változás kedvéért. Amennyiben drasztikus változásra van szükséged, hát tedd meg.

Amerre látod a fényt, arra lépj. Semmilyen gátlás ne tartson vissza, mert e fékeket egy tömeggyilkos kultúra plántálta beléd. Utasíts el minden vitát, mert őrjöngőkkel nem lehet értelmesen vitázni.

Légy önmagad, és ne hagyd a bóklászó hullákat meggyőzni téged, hogy mindez nem helyes. Még vakon és tudatlanul belelovallni magad a változásokba is előnyösebb tét, mint elfogadni a normalitást egy saját végrendeletét önként aláíró társadalomtól.

Lépj ki a régi mintákból.

Különbözz.

 

Jelen írás a „Caitlin Johnstone – Normal Has Failed. Be As Weird As You Like” magyarra fordított változata. A szerző önként lemondott szerzői jogai érvényesítéséről, hogy írásai a lehető legtöbb helyen és nyelven terjedjenek.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás