Szegény Jedik is a „cancel culture” áldozatai lettek

0

Az egyik legnevesebb tudományos szaklapnak hallucinált Scientific American egy meglehetősen bő lére eresztett cikket hozott le arról, mennyire nincs rendben a Jedik, valamint a hozzájuk fonodó életmód és filozófia ajnározása.

A szerző azt követően ragadott billentyűzetet tévedéseink korrigálására, hogy a JEDI, mint mozaikszó egyes bal oldali liberális körökben a Justice (igazság), Equity (méltányosság), Diversity (sokféleség), valamint az Inclusion (befogadás) kifejezések szinonimája lett.

A szójátékkal kapcsolatban a következőket jegyzi meg a szerző:

A JEDI mozaikszó megosztódik a Star Wars c. sci-fi sorozat szuperhős főszereplőivel. A Star Wars világában a Jedik közössége látszólag egyet jelent a jósággal, a rend fegyelmezett őrzésével, az ártatlanok védelmével. Ezen kulturális asszociációk végett utalnak egyesek a JEDI kifejezéssel a filmszereplőkre.

Miért problematikusak hát a Jedik? Erre is csakhamar választ lelhetünk a szövegben:

jedi_allas

Habár látszólag erélyes hősei a Star Wars univerzumnak, a Jedik nem megfelelő szimbólumai az igazságosságért küzdő mozgalmaknak. Ők egy csillagközi rendőr-papi hivatást ellátó vallási rend, kik hajlamosak fehér megmentők szerepében tetszelegni, valamint toxikusan férfias módon hozzáállni a konfliktuskezeléshez (erőszakos párbajok fallikus fénykardokkal, pszichoterror (gaslighting) Jedi elmetrükkök által, stb.).

A Jedik egyben egy diszkriminatív szekta, melybe a tagságot állítólagos pszichológiai és természetfeletti (Erő) képességek megléte szerint lehet elnyerni. Meglepő mód az Erőből eredő képességek birtoklására nem pusztán spirituális, hanem eugenikai magyarázatot is találhatunk: e rendkívüli energiák biológiai, valamint öröklődési tulajdonságokat mutatnak. Szóval az Erő egy dinasztikus nemesi vérség alapján öröklődik tovább. Az erőben megmutatkozó különbözőségek veleszületett fizikai tulajdonságok, mint a midikloriánok szintje a vérben (nem különb egy génvizsgálatnál), mely emberi vagy robotikai mérnökség révén is beilleszthető (mások szervezetébe).

A hős Jedik ezért szimbólumai meglehetősen veszélyes reakciós értékeknek és látásmódnak. Ama üzenetet közvetítése, hogy az igazságosságért való harc hasonlít egy jelmezbálhoz, már önmagában véve rossz. Küzdelmeink Jedi-köpönyegbe öltöztetése még rosszabb.

Amennyiben még mélyebbre ásunk a sötét félhomályban, elképesztő mélységeit találhatjuk a logikai bukfenceknek és paranoiának:

genderjedi

A Star Wars problematikus kulturális örökséget hagy hátra. Az űroperát több helyről érték kritikák, hogy elfogadtat a nézőkkel igazságtalanságokat, mint szexizmus, rasszizmus, vagy ableizmus (megj. a mozgássérültek, illetve fogyatékosok diszkriminációja). Gondoljunk pl. az ún. rabszolga Leia jelmezre, mely hírhedt lett arról, hogy egy orientalista mellékág részeként leláncolták és szinte meztelenre vetkőztették a sorozat első női főszereplőjét. A Star Wars vitathatóan szinonimaként alkalmazza az „idegenek” kifejezést a nem fehérekkel, gyakorta rasszista előítéletekkel hozakodva a néző elé a filmekben szereplő nem humanoid fajok bemutatására.

A filmek nézése közben gyakorta ütközünk bele ableista toposzokba, melyek közül a legemlékezetesebb Darth Vader ábrázolása, ami összeköti a főgonosz fizikai fogyatékosságait a morális devianciájával, úgy mutatván be a technológia révén rásegített légzését, mint baljós előjeleit a veszélynek és pusztulásnak. Mi több, a Star Wars szereplői és szinkronhangjai néhány kivétellel mind fehér emberek. És bár az újabb filmepizódok megnövelték a nemi és rasszbeli diverzitást, fontos kérdések lógnak a levegőben, milyen mértékben jelentenek az efféle változások szakítást a sorozat problematikus múltjával.

A JEDI kifejezés egyesíti az igazság initiatíváit a nagyvállalati tőkével. A Jedi több mint egy név. Ez egy termék. Egy termék nevét folyamatosan keringetni a köztudatban egyet jelent a gyártó és jogtulajdonos cég promóciójával, még ha nem is így szeretnénk. Tényszerűen ellátjuk a Disney céget ingyen reklámmal, cserébe kommodifikáljuk és olcsósítjuk a saját, igazságosság érdekében végzett munkánkat. Az efféle informális keresztmárkázás összeköti céljainkat a Disney morálisan szennyes múltjával és jelenével. Mindez segíthet a Disney szennyesének fehérre mosásában az egyik ikonikus termékvonal társadalmi igazságossággal való összekötése révén. Végül is a Disney gazdag múlttal rendelkezik a rasszista, szexista, heteroszexista és orientalista narratívák, valamint képek terjesztésében.