Megszületett az első valódi fénykard, melyet a Guinness rekordok könyve is megerősített

0

Évtizedek óta 9 és 99 év között mindenkit egyetlen kérdés foglalkoztatott igazán: lehetséges-e a Star Wars univerzum által ikonikussá lett lézerkardok reprodukálása jelen valóságunkban? 45 év izgatott várakozását követően megoldást nyert a rejtély: megérkezett az első fénykard, melynek létét a Guinness rekordok könyve hivatalosan is elismerte.

Tavaly egy YouTuber már elkészítette a világ legelső kvázi-fénykardját, mellyel pusztán egy bökkenő akadt: egy böhöm nagy hidrogéntartályt kellett vállára vennie a használójának, mivel a fénycsóva kialakításához igénybe vett üzemanyag csak abban fért el.

Az idei évben szintén egy YouTuber, az orosz származású Alex Burkan az ötlet tovább fejlesztésével megvalósította az első fénykardot, mely a Star Wars filmekből már jól ismert karakterisztikákkal bír: lángcsóvájának hossza eléri az egy métert, valamint elég magas hőfokon ég ahhoz, hogy az acélt is képes legyen megolvasztani.

A tartályos lézerkarddal ellentétben az Alex Burkan által készített eszköz kényelmesen elfér a kezünkben. Ennek biztosításához elektrolízert használt fel, mely műszer valós időben képes hidrogént és oxigént előállítani, majd kellő nyomásúra préselni anélkül, hogy ehhez kompresszort kelljen igénybe venni.

A prototípus ugyan nem tökéletes, mivel egyetlen töltéssel csupán 30 másodpercig marad működőképes, ráadásul képes felrobbanni a kézben, ám így is a lehető legközelebb járunk az első valódi lézerkard-csaták megvívásának lehetőségéhez.