Frappáns válaszvideó érkezett a férfigyűlölőnek kikiáltott Gillette reklámra

0

Ha véletlen valaki lemaradt volna az aktuálisan legfrissebb, kapitálfeminizmus által életre keltett botrányról, a fenti „pláj” gombra nyomva pótolhatja hiányosságát. Aki nem, az se maradt le semmi érdekesről.

Az új Gillette reklám részemről nem nyert volna bebocsátást az „említésre méltó” kategóriába (most őszintén, minden kapitalista manipulációt kötelező volna részletesen elemezni?), ha pusztán maga a fogyasztásra serkentés lett volna a lényeg. Az utóbbi években vaskosan terjedőben lévő szokásjog szerint azonban árukapcsolást is kapunk a jól bejáratott elmeprogramozás mellé.

Az évtizedeken át bevált They Live-i „hódolj be, fogyassz, vásárolj” hármas sugallata annyira beivódott a fiatal generációk elméjébe, hogy azok ingerküszöbét már nem képes megütni egy efféle primitív egyszerűséggel véghezvitt propaganda. Kell az erőszakos zabáltatás mellé egy frappáns üzenet, melynek révén egy adott politikai agendára való hivatkozással össze tudjuk kapcsolni a „nemes célt” az adott termék bevásárlókosárkába való helyezésével.

Így született meg a legfrissebb edukációs videó, melyben kiderül, hogy aki nem egy bullyingoló, agresszív, ösztönvilágának élő vadállat, az bizony Gillette-et vásárol. Lázadjunk fel az elnyomó patriarchális hegemónia ellen eme intelligens pengés borotválkozószettel!

A reklám nyomán a Gillette-eladások mélyrepülésbe kezdtek, a videó kritikusai pedig a maguk módján jól felháborodva adtak hangot a márka elleni bojkottjuk létjogosultságának.

Akinek azonban akad némi vér a pucájában, az hajszálnyit kreatívabb módszerekkel lép fel a szándékosan félreértelmezett edutainment-tel szemben.

Így született meg az Égard karóragyár kifinomult válaszvideója, melyet személyesen maga a cég vezérigazgatója talált ki és hozott nyilvánosságra. Üzenete alapján egyáltalán nem eltúlzott előítéletekre alapozva mutatja be az átlag férfiak életét. Azokét a láthatatlan hősökét, akik mások házát oltják megfelelő védőfelszerelés nélkül. Akik egész napokon át nem látnak fényt, miközben a társadalom komfortjául szolgáló termékek alapanyagait bányásszák. Akik egyszerűen teszik a dolgukat, miközben semmiféle kiemelkedő ellentételezésre nem számíthatnak.

Nem esik benne szó az ellenkező nem gonoszságairól. Nincs benne szó évszázados sérelmekről a nőkkel szemben, sőt, még ama tény felfedéséről sem, hogy a nyílt és egyértelműen látható fizikai erőszakkal szemben a nők sokkalta inkább mesterei a láthatatlan, és ezáltal fű alatt mérgező és stigmatizáló lelki terrornak.

Ami a szemünk elé tárul, kizárólag a keserű valóság. Nem, a férfiak sem atyaúristenek. Mi is tele vagyunk gyengeségekkel, gyarlóságokkal. Mi sem értünk mindig mindenhez. Rengeteg sikeres férfi kizárólag többszöri próbálkozás és bukás után válik nagy emberré. Amikor még láthatatlan. Amikor még a társadalom letaposott söpredékének számít. Amikor a legmostohább természetű megaláztatások közepette kell egy alapvetőnek számító önbizalmat összekaparni. Amikor, és amit csinálunk, még nem látszik kívülről. De még egy selfie-n sincs semmi érdemleges jele.

Eme emberi dimenzió hiányzik a Gillette patikamérleggel kimért, steril reklámjából.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időkben szárnyra kapott neomaszkulin mozgalmak a Gillette feministáinak torz kottáiból játszva alakítanak ki egy hamis férfiképet. Kizárólag az látható, azt ismerik fel emberként, aki ótvar beszólásaival, magamutogatásával, erődemonstrációjával felkelti magára a figyelmet. Más nem is létezhet. Hol lehetnek, ha egyszer a saját fejemből kibámulva 10 méter távolságon belül sem látom meg őket?

Üzleti tanácsadói annyira óva intették a férfit a reklámvideótól, hogy konkrétan az Égard cég csődbemenetelét vizionálták, amennyiben az napvilágra kerül. Az igazgató – aki bizonyos kapitalistákkal szemben ténylegesen szívén viseli üzlete sorsát és személy szerint is a lehető legnagyobb lelkiismerettel istápolja azt – keserű őrlődések után publikálta a videót az őt ért intelmek ellenére.

Üzleti „öngyilkosságának” végeredménye az lett, hogy a teljes webshopot kirámolták az izgatott vevők, maga a válaszvideó pedig immáron több milliós nézettséggel büszkélkedik. Ideiglenesen ki is fogytak a készletek, de azóta természetesen visszaállt a rend, megérkezett az utánpótlás.

Eme bravúrt nem egy multinacionális vállalat követte el. A cég voltaképpen apa-fia vállalatként működik. Peter Srulovicz, az apa vezeti az üzletet és szervezi a gyártást, valamint a logisztikát, míg Ilan nevű fia tervezi a karórákat mind forma, mind funkció szempontjából.

Ők is pusztán teszik a dolgukat, ami persze nem egyenlő azzal, hogy vezényszóra rabszolgálnak.