Ellopták a kapitalisták az ivóvizet, ezért víz nélkül maradt egy iskola Ausztráliában

0

A „szabad piacon” bárkinek megadatik a lehetőség a szomjan halásra, pláne, ha annyira galád, hogy 10 évesen iskolába járjon a csille tologatása helyett.

Rendkívül rájár a rúd Ausztráliára. Gazdaságára nem pusztán a fél kontinenst izzó pokollá változtató tűzvész mér rendíthetetlen csapást, hanem a láthatatlan kéz is bőszen gondoskodik a megfáradt lakosság további sanyargatásáról.

A Tamborine Mountain állami iskola csapjaiból éltető víz helyett pusztán üres gurgulászás távozott, mert a környéken elapadt a rendelkezésre álló ivóvízforrás. A nedűt természetesen nem a rengeteg bezabált vaj révén megszomjazó cirmos cica nyelte el, hanem a jól ismert CEO-i gondviselés talált magának a keskeny utat és a tű fokát furfangosan megkerülő, hatékonyan lecsapolható széles csatornát.

Ausztrália észak-keleti csücskénél számos üdítőital-gyártó vállalat, többek között a Coca-Cola tart fenn palackozó üzemet, mely cégek termékeihez a beltartalmat a szárazföldi édesvíz-készletek lecsapolásából nyerik. Mivel a mágikus kapitalizmus minden körülmények között végtelen materiális erőforrást képes előállítani magának az ún. fogyasztói szükségletek kielégítésére, evidens, hogy eme vállalatok nem átallottak éves szinten 130 millió liter vizet saját célra felhasználni, mondván: láthatatlan kéz bácsi úgyis pótolja majd a hiányzó mennyiséget.

A kamionszám elcsaklizott víz nyomán kiszáradt az iskola 50 méter mély fúrt kútja. A felháborodott lakosság Anthony Lynham-hoz, Ausztrália természeti erőforrás-miniszteréhez fordult megoldásért, aki a zseniális szabályozásoknak, pontosabban azok hiányának hála gyakorlatilag tehetetlen a nagyüzemi vízlopások megfékezése érdekében. A miniszter kizárólag súlyos szárazság indokával korlátozhatná a hozzáférést – ahol viszont nem lehet kivételt tenni, vagyis a környékbeli háztartások és farmerek egyaránt áldozatául esnének a szigorításoknak.

A roppant mód „innovatív” kapitalisták persze ismét jó lóra tettek. Az általuk ellopott vizet, miután gyárkapun belülre került, a Queensland-i kormányzat kénytelen volt emelt áron visszavásárolni, majd visszavinni az iskolához, ahonnan jött.