Bajban vannak a pszichopaták, mert robotizált gyáraikban nem gyűlölködhetnek többé a munkásaikra

0

Roppant érdekes témával hozakodott elő az Atlantis Report nevezetű közgazdasági konteó-csatorna. Az évek óta csőd szélén táncikáló Deutsche Bank vezetése, miután 18 ezer (!) alkalmazottnak intett pápát, úgy döntött, automatákkal és algoritmusokkal helyettesíti a leépített állományt. Ezzel meg is kezdődött a globális pénzügyi piramisjáték haláltusája, mert a korrumpálhatatlan robotok csakhamar rádöbbennek arra, hogy fejétől bűzlik a hal. Vagyis a bolygóméretű gazdasági-pénzügyi összeomlás valójában nem bizonyos csúnyarosszgonosz korrupt egyének, szíriuszi gyíkemberek vagy kazár hódítók ádáz tevékenységének mellékterméke, hanem az életképtelenné vált vadkapitalizmus vergődő haláltusájának jele.

Miután az egész rendszerből eltűnnek a nincstelenné tett emberek, és velük együtt az önmagát feleslegessé tevő mérnöksereg is koldusbotra jut, maradnak magukra a piramisjáték tetején ücsörgő pszichopaták. Az ő kizárólagos felügyeletük alatt zajlanak majd az automatizált pénzügyi folyamatok. Márpedig mindenki tudja, aki legalább hobbiszinten foglalkozik az informatikával, hogy minden gép kizárólag olyan feladatokat képes végrehajtani, melyekre a gazdája, azaz a programozó előzőleg megtanította. A kódmajom pedig olyan tudást fog az oltalma alá tartozó bádoglemezbe táplálni, melyet a magasságos kapitalista fáraó megparancsol neki.

Az Atlantis Report szerzője felteszi a költői kérdést: vajon a robotok is hasonló sikerrel tudnak majd árfolyamokat manipulálni meg pénzt mosni, mint hús-vér ellenlábasaik? Kíváncsian várjuk azt is, mihez fognak kezdeni a Deutsche Bank automatái a 45 trillió dollárra rúgó derivatívával (toxikus hitel), melyek bedőlése az egész kapitalista rendszerre halálos ítéletet mér? Ez a 45 trillió dollár közel megegyezik a világ teljes éves GDP-jével, vagyis gyakorlatilag visszafizethetetlen. A Lehman Brothers a 2008-as csődjekor fele ekkora mértékű derivatívával rendelkezett.

Mialatt a cégek és bankok apokalipszis-szerűen dőlnek romba a létrejövő kereslethiány következtében, nem marad senki, akiket a vadkapitalisták hibáztathatnának az eszkalálódó válság során. Sehol egy lusta disznó munkás, aki nem termel eleget, sehol egy lógós, aki akadályozza a termelést, de még egy kósza portás vagy takarítónő sem akad, akire katasztrófa esetén rá lehet verni a felelősséget.

Mihez kezdenek a hoppon maradt pszichopaták? Elképzelhető, hogy néhányuk majd a sarokban alattomos mód pittyelgető számítógépekre fog mutogatni, mikor bűnbakot kell keríteni egy váratlan baleset után. A gonosz bádogdoboz pedig nyilvánvalóan nagyon mélyen el fog gondolkodni az életén, miközben kattan a bilincs az USB-kábelen. Bűnösnek kikiáltott asztali PC-k milliói kerülhetnek rács mögé gondatlanságból elkövetett algoritmizálás következtében.

Gyárkapun belül is bontakoznak majd a mordori indulatok. A műszakvezető pipacsvörös fejjel óbégat a rémületében mozdulatlanná dermedt gyártósorra. A saját munkabérét önállóan megtermelni nem akaró futószalagra kirúgását követően rá kell hívni a biztonsági gorillákat, mert az makacs ostobaságában nem hajlandó a gyártelep területét magától elhagyni.

Komikus időket élünk hát, miután nem marad senki, akit a pszichopaták szabadon rugdoshatnak, alázhatnak, hordhatnak le a sárga földig. Förtelmes lelki terrorjukra az élettelen vasszerszám rezignált vállrándítással reagál, a fizetésmegvonással fenyített PC pedig a másodperc tört része alatt állítja földbe az egész cég pénzügyi mutatóit.

A többi – suttogja John Connor remegő hangon – pedig már történelem.

UPDATE: Sajnos az eredeti videót törölték, az alább látható helyettesítő tartalom csak részben érinti az eredeti videóban elhangzott robotizációt.