Jönnek a mutáns szuperkatonák! – Génmódosított hadsereget vetne be a Kínai Kommunista Párt

0
Algoritmus Urno

Kínából érkező jelentések megerősítik, hogy az ottani tudósok arra törekszenek, hogy áttörjék az akadályokat a génekkel végzett Frankenstein-kísérleteikkel, elsődleges prioritásként kezelve az emberi DNS manipulálását. Minden etikai megfontolás sutba való. Mi baj lehet ebből?

A hongkongi székhelyű South China Morning Post tényfeltárása a kínai hadsereghez kapcsolódó, Pekingben dolgozó tudóscsoport áttörést jelentő bejelentésén alapul: “Az extrém állati génkísérletek mögött álló kínai csapat azt mondja, hogy a végső cél olyan szuperkatonák kifejlesztése, akik túlélik a nukleáris támadások nyomán lehulló radioaktív csapadékot.

A projektet először a kínai nyelvű Military Medical Sciences folyóiratban mutatták be, és egyre nagyobb médiafigyelmet és érdeklődést váltott ki a tudományos közösségben. Nyilván komoly etikai kérdéseket is felvet az akció, annak ellenére, hogy a kísérletet felügyelői teljesen legálisnak tartják.

A részletes jelentés szerint a hadsereg kötelékében dolgozó tudósok „sikeresen beillesztettek egy gént a mikroszkopikus medveállatkából az emberi embrionális őssejtekbe, és jelentősen növelték ezeknek a sejteknek a sugárzással szembeni ellenállását”.

Medveallatka
Medveállatka

“Azt mondják, hogy ennek a példátlan kísérletnek a sikere szuperkemény katonákhoz vezethet, akik túlélhetik a nukleáris csapásokat” – írja az SCMP. A kezdeményezés magában foglalta egy kulcsfontosságú gén kísérleti bevezetését az emberi DNS-be (embrionális sejtek felhasználásával), amely a medveállatkában található. A szóban forgó gén ritka ellenállást biztosít a mikroszkopikus lénynek a sugárzással és más szélsőséges környezeti hatásokkal szemben.

A tudósok régóta úgy vélik, hogy a medveállatkák, más néven tardigrádák olyan genetikai titkokat rejthetnek, melyek egy nap kulcsfontosságot jelenthetnek az emberi túléléshez és a hosszú élettartamhoz. A nyolclábú, egy milliméternél rövidebb apró állatot a következőképpen írták le:

A tardigrádák aprók, roppant cukik és gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. A mikroszkopikus állatok képesek túlélni forró vízben, mélytengeri árkok alján vagy akár az űr hideg, sötét vákuumában. Augusztusban egy tudományos kísérlet részeként tardigrádákat szállító izraeli űrhajót ütköztettek a Holddal, és a tudósok úgy vélik, a kis medveállatkák túlélhették a becsapódást.

Miután izolálták a Tardigráda génjét, amely képes pajzsszerű fehérjéket előállítani, így védelmet nyújtani a sugárzás és más ártalmak ellen, a kínai csapat azt állítja, hogy “megtalálta a módját, hogy ezt a gént bevezesse az emberi DNS-be a CRISPR / Cas9 segítségével, amely egy olyan génszerkesztő eszköz, ami már elérhető a legtöbb biolaboratóriumban” – áll a kísérlet SCMP áttekintésében.

Nyul Katona

Laboratóriumi körülmények közt a medveállatka gént hordozó emberi embrionális sejtek közel 90 százaléka túlélte a röntgensugárzásnak való halálos kitettséget, a Yue Wen professzor által vezetett csapat és a pekingi Katonai Tudományos Akadémia sugár-biotechnológiai laboratóriuma szerint.

De a csapat azért elismer néhány ismeretlen körülményt.

A medveállatkából származó idegen gén hozzáadása az emberi sejtekhez káros mutációkhoz vezethet, vagy akár meg is ölheti azokat a két faj közötti genetikai szakadék miatt. Ez egy olyan kockázat, amellyel Yue csapata tisztában van.

Az pajzsfehérjék egyedülállóak a medveállatkák számára. A fajok keresztezését követő immunválasz ismeretlen, és roppant súlyos biztonsági problémákhoz vezethet.

A medveállatka-kísérletekre összpontosító genetikai manipulációs technikájuk alkalmazását az akut sugárbetegség kezelésére az elsősegélynyújtók, katonai doktorok vagy bármely képzett szakember végrehajthatja. A tudósok előrevetítik a jövő “szuperkatonáinak” és a genetikailag módosított embereinek a korszakát is, akik képesek túlélni egy nukleáris apokalipszist.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás