Ez az aranyos kis táncikáló kutyarobot lesz az emberiség végzete

0

Nem sokkal a koronavírus-riogatás vérzivataros időszakát megelőzően mutatkozott be a Boston Dynamics robotember-prototípusa, melyek megtervezésénél arra fordították a legtöbb műgondot, hogy mozgási dinamikájában a lehető legtöbb hasonlatosságot mutassa az emberével.

A modern robotok ugyan képesek gurulni meg repülni, illetve akár sok száz kilométer távolságokat egy töltéssel megtenni, de alkalmatlannak bizonyulnak mostoha és egyenetlen terepviszonyokkal rendelkező sziklás vagy erdős környezetek kezelésére, valamint lépcsők megmászására.

A robotember mintájára egy kutya alakot öltő droidot is megformáltak, majd eme két termékével kívánta a Boston Dynamics magához csalogatni a befektetői milliárdokat.

Meg is van minden okuk az optimista attitűd felvételére, mivel a 2016 környékén még roppant esetlen és béna robotok az elmúlt évek során roppant összetett mozgáskultúra végrehajtására is alkalmassá váltak, akrobatikus mutatványaik véghez vitelében pedig egyre kisebb számú hibát vétenek.

Eme előzményeket követően rukkoltak elő a karantén idején a táncoló robotok klipjével, mely videó rögvest felfakasztotta a szentimentalista lelkülettel felvértezett technológia-rajongók könnycsatornáit: hát ezek a robotok nagyon cukik, alig várjuk már, hogy az otthonainkban legyen legalább egy belőlük!

Lapozzunk most két évet előre, és nézzük meg, hogy alakul az imádnivaló kutyarobotok fejlődése.

A vidáman csaholó kis fémkutyusokban egyből meglátták a lehetőséget a világ katonai szervezetei, s a rendelt házi kedvenceket automata gépkarabélyokkal, gránátvetőkkel, illetve RPG-rakétavetőkkel szerelik fel, hogy azok a méregdrágán kiképzett állomány vesztesége nélkül is temérdek ellenséget tehessenek el láb alól.

Az orosz hadsereg egy katonai kiállítás alkalmával be is mutatta a gránátvetővel és RPG-vel felvértezett blökijeit, akik az expó teljes területén szabadon futkároztak és ugrándoztak.


A gyakorlatilag bárminemű mostoha terepviszonyon magukat átrágni képes robotok alkalmazása nem áll meg a katonai hadműveleteknél. Ugyanezeket civil közegben is kiválóan fel lehet használni, példának okáért karhatalmi intézkedések foganatosítására.

Mivel egyre nagyobb számban menekülnek a rendőrök, végrehajtók és egyéb pártállami csinovnyikok a rendszerből, a hatalom sietve igyekezik betömködni a hiányuk által keletkező réseket ezekkel a droidokkal.

A koronavírus-karantén idején egy rakás helyen vetettek be drónokat a karantén-szabályokat megszegő magányos elkódorgók lefülelésére, az üzletekben távolságtartást vagy maszkhordást elmulasztó vásárlók figyelmeztetésére. A vakcináci terror újabb hullámának alkalmával azonban már tüsszentésérzékelő hőkamerás drónokat is bevetnének a lakosság totalitárius terrorban tartására. Ugyanezen droidok akár karhatalmi intézkedéseket is foganatosíthatnak, például bírságokat róhatnak ki vagy fizikai kényszer alá vonhatják az áldozataikat, így a gépuralom kora a táncikáló robotok meg a látványshow-produkáló drónok által előbb eljöhet, mint hihetnénk.

A következő állomás az emberi evolúció vonatán a kihalásba vezető szakadék.