A vertikális farm lehet a jövőbeli élelemellátás kulcsa

0

Bár a hatalom jó néhány éve tisztában van ama ténnyel, hogy hatalmas nagy élelmiszerválság közeleg, a kukacevés forszírozásán meg a húsevés démonizálásán felül (mindez egyszerre, egyáltalán nincs ellentmondás) nem sok kreatív ötlettel járultak hozzá a probléma megoldásához. Esetleg utcára raktak még néhány gazdát, meg letaposták a paradicsomot a kertekben.

Más jellegű javaslat jár a fejében annak a kaliforniai startupnak, melynek dolgozói éppen a mezőgazdaság radikális megreformálásán ténykednek.

A vertikális farmok ötletéről nem most hallottam először, ugyanakkor néhány fantáziarajzon felül látható eredményeket nem produkált a „szabad piac”. A Plenty nevezetű startup az első, amely komplett ökoszisztémát is megteremtett a vertikális farmok létjogosultságának bizonyítására.

Az alapötlet szerint a sík termőföld helyett alkalmazzunk speciális gazdagságú földdel és öntözőrendszerrel körbehálózott rekeszeket, melyek egy raktárépület polcaihoz hasonlatosan egymás fölött helyezkednek el. Nyilván roppant problémás volna természetes napsütéssel táplálni eme polcokat, így mesterséges UV-világításról is gondoskodni kell, miközben a gazdagon termő zöldségek gondozását, szüretelését, valamint a termésmennyiség optimalizálását egy AI-algoritmussal felvértezett robotizált rendszer végzi.

Hogy mik az előnyei ennek a szisztémának? Több van, mint hinnénk!

Először is, töredék helyen lehet élelmet termelni (legalábbis növényi alapút). A Plenty startup vertikális farmja egy szabvány termőföldhöz képest 95%-kal kevesebb vízfelhasználással és 99%-kal szűkebb területen biztosít ugyanakkora terméshozamot, mint egy jól megmunkált szántóföld.

Másodszor, az élelemtermelés egész éven át fenntartható, nem szükséges szünetet tartani a téli hideg végett, a vetés-aratás gyakorlatilag folyamatosan végezhető. Akár minden nap kerülhet friss, helyben termelt zöldség az asztalra.

Harmadszor, a vertikális farmok eliminálnak egy rakás logisztikai problémát. A kapitalisták szerint akkor gazdaságos és hatékony a rendszer működése, ha a nyersanyagok és üzemanyag helyett a végtelen mennyiségben nyomtatható pénzzel takarékoskodnak. Így eshet meg a kapitalista antilogika alapján, hogy kínai hagymát meg spanyol paradicsomot furikáztatnak a magyar boltok polcaira ötezer kilométer távolságból, mert úgy olcsóbb. A tankerhajók és kamionok által levegőbe pöfékelt sok-sok millió tonnányi mérgező korom meg gazdaságon kívüli esemény, vagyis externália a közgazdászok szerint.

A vertikális farmok révén viszont eltüntethető a probléma. Akár hálószobányi területen is előteremthető egy család részére elégséges mennyiségű élelmiszer. Mindenki önellátóvá válhat, de ha ragaszkodnak a tőkések a maguk központi kontrolljához, akkor sem marad értelme sok ezer kilométerekről elcipelni az árut. Ha közelebb nem is, a faluszélen vagy a legközelebbi megyeszékhelyen felállíthatók ama építmények, melyek egy adott körzet családjainak és boltjainak ellátását biztosítják.

science-in-hd-StGNEUWXDBI-unsplash

A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében persze nem titkolhatjuk el a vertikális farmok kevés számú hátrányait sem. Bár a Plenty igyekszik száz százalékban megújuló energia révén ellátni saját kísérleti farmjait, a robotizált telepek fenntartása meglehetősen nagy energiaigénnyel jár együtt, és a leprogramozott karbantartó robotok sem feltétlenül egy Kádár-érában gyártott Zetornak megfelelő kiadást követelnek az ökotudatos gazdától. Emellett az igényelt szakértelem is jóval magasabb szintű a hagyományos mezőgazdasági területekhez képest, így rövid úton, legalább az önálló termelés elsajátításáig továbbra is a rendszerre utaltak maradhatunk.

Ha már rendszer: természetesen egyetlen kormány sem fog a világon bevezetni hasonló jellegű szisztémát. Az önellátó független polgárok víziójával szemben inkább a tömeges éhhalált jelölik meg racionális kívánalomnak a kezeik közül kicsúszó totalitárius terror ellenében. Képzeljük csak el, mi történne, ha egyszer csak elszivárognának a bérmunkások és az adófizetők…

A Plenty egyelőre megvalósulásra váró ígérvényei szerint a vertikális farmok terméshozama 400-szoros (!) átlagot is elérhet a hagyományos földműveléshez képest, némi finomhangolást követően gyümölcsfák plántálása sem ütközik majd akadályba (Végre termelhetünk ananászt és banánt! Hurrá!), teljes mértékben GMO -és vegyszermentes módszerekkel garantálják a minőségi termést, valamint 100%-ban újrahasznosítható csomagolást is terveznek az eledel hosszú távú frissen tartására.