Átverés a naptej, ráadásul veszélyes is

0

Minden nyaralás nélkülözhetetlen kelléke a leégéssel szemben védelmet nyújtó naptej – nem is értem, hogy maradt az emberiség életben annak feltalálása napjáig. Mint minden kapitalista találmányról, úgy a naptejről is kiderült utóbb, hogy nem pusztán felesleges, de egyenesen ártalmas elemét alkotja a nyaralási bőröndünk kelléktárának.

2008-ban látott napvilágot az első kutatás, mely naptej-alkotóelemek meglétét mutatta ki anyatejben. 2019-ben az FDA azt is bizonyította, hogy a naptejekben felfedezhető kemikáliák bejuthatnak a véráramba, és ott kellemetlen egészségügyi problémák sokaságát keletkeztethetik. 2021-ben egy újabb vizsgálat során bizonyosodott be, hogy az egyes naptejekben fellelhető oktokrilén lebomlik és benzofenonná alakul át, potenciálisan rákot és hormonális problémákat okozván a magukat szorgosan kenegető napozók szervezetében.

Szintén tavaly – elsősorban Amerikában – egy rakás naptej-márkát vontak ki a forgalomból, miután bizonyítást nyert azok egészség-és környezetkárosító hatása. Ami ennél is rosszabb: a közhiedelemmel ellentétben a naptej egyáltalán nem nyújt hosszan tartó védelmet az UV-sugarakkal szemben. A legtöbbjük hatása két órán belül megszűnik, vízbe lépvén pedig gyakorlatilag azonnal feloldódik a krém, így keletkeztetvén óriási károkat a vízi élővilágban.

Az Ecowatch szerkesztősége összegyűjtötte és táblázatba rendezte, mely összetevők okoznak kifejezetten tetemes károkat egészségünkben és a környezetben. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a naptejek szinte mindegyik összetevője hasonló jellegű hatással bír.

napolaj

Oxibenzon (Oxybenzone)Allergiás reakció, mellrák, hormonzavarok, terhességi komplikációk, endometriózis
Oktinoxát (Octinoxate)Emésztési zavarok, nemi hormon rendellenességek, allergiás reakciók
Homoszalát (Homosalate)Hormonzavarok, toxikus bomlástermékek
Oktil-szalicilát (Octisalate)Allergiás reakciók, hormonzavarok
Oktokrilén (Octocrylene)Kontakt ekcéma, gyakran rákkeltő benzofenonnal vegyítik
Avobenzon (Avobenzone)Allergiás reakciók, hormonzavarok
Titánium-dioxidBelélegezve rákot okozhat
Cink-oxidBelélegezve rákot okozhat

Érdekesség, hogy az első 6 sorolt összetevő egyáltalán nincs elismerve az FDA által hatásosként és biztonságosként. Aki ezek valamelyikét látja listázva a napteje csomagolásán, az garantált UV-védelem helyett zsákbamacskát vesz.

Nem pusztán az a naptejgyártók bűne, hogy mérgekkel árasztanak el minket. Gátlástalan marketing-ténykedésük az értékesítési számok felfuttatása mellett a termékek zöldre mosását is elvégzi. Rendre szeretik beállítani a fentebb sorolt környezetkárosító anyagokat mint abszolút korallbarát összetevőket. Kiváltképp, mivel nem létezik erre vonatkozó szabályozás, hogy mi számíthat korallbarátnak, és mi nem. Gyakorlatilag bármit ráírhatnak a címkéikre a szélhámos gyártók, jó eséllyel megússzák a felelősségre vonást.

green_meeting

Általában véve az oxibenzon -és oktinoxát-mentes termékeket nevezik el korallbarátnak, mely káros alkotóelemeket legalább ugyanolyan rosszakra, általában avobenzonra és oktokrilénre cserélik.

Ha már mindenképp értelmetlen kencéket kívánunk felhelyezni a bőrünkre, egyetlen épeszű alternatíva a veszélyes kemikáliákat magukban foglaló termékekkel szemben a természetes ásványi naptejek, melyek cink-oxidot vagy titánium-oxidot tartalmaznak. Ezekkel is érdemes azonban vigyázni, ugyanis a megfelelő összetevőket gyakorta vegyítik a minden épeszű ember tiltólistájára immár bizonyosan felvésésre került kemikáliákkal.

Az ásványi naptejek nagy hátránya, hogy több időt vesz igénybe a felhelyezésük. Spray vagy folyadék helyett általában krém formájában kaphatók, mellyel minden testrészt külön be kell kenni, ennek köszönhetően akár 2-3 perccel is tovább tarthat a termék applikálása.

Azért sem szokták szeretni ezeket a vásárlók, mert roppant nehéz egyenletesen elosztani a krémet, így a barnulást követően több helyütt fehér foltok maradhatnak az ember testén.

StockSnap_1ZE1EIMIUU

A kellemetlenségekért cserébe viszont valóban környezetbarát, és jobbára ártalmaktól mentes napozókrémekkel védhetjük testünket, melyek az irritatív vegyszerekkel ellentétben bőrnyugtató hatással bírnak.

A legcélszerűbb és legokosabb döntés mégis a polcon hagyni a felesleges és értelmetlen naptejeket, és nem halálra rémülni egy kis napocskától. Aki hosszú éveken át nem tartózkodott szabad ég alatt, annak persze fontos visszafogottan napoznia és folyamatosan szoktatni magát a sugarakhoz, esetleg választhat szájon át fogyasztható természetes UV-védelmet az örömteli nyaralás előkészítéséhez.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás