Visszatér a DeLorean, a Vissza a Jövőbe csodajárgánya

0

Legtöbben kizárólag a fent említett ikonikus filmtrilógia révén ismerhettük meg a DeLorean nem mindennapi dizájnnal felvértezett csodajárgányait. Ez egyébként nem véletlen: a dicsőséges filmbéli szerepét nem számítva a DeLorean Motor Company első és egyben egyetlen modellje 9 ezer legyártott darabot követően tűnt el örökre a süllyesztőben. A nagyobb a füstje, mint a lángja filozófia szellemében a DMC DeLorean egyedi formatervezésétől eltekintve csak bajt hozott vásárlóira megbízhatatlan működése, a külleméhez nem illő lomha tempója, valamint a gyártóüzemet birtokló John Delorean zűrös pénzügyei és magánélete végett.

Az autógyártás történelemkönyvébe karistolt nyúlfarknyi fejezetet követően a Delorean Motor Company csődbe ment. 1995-ben egy angol vállalkozó vásárolta fel a cég névhasználati jogait, valamint a gyártón ragadt eladatlan készleteket.

Jó 40 év kihagyást követően az idén újból életjeleket mutat magáról a DeLorean, mégpedig az eredetire nagy vonalakban hasonlító, bár természetesen modernizált és formatervezés szempontjából még merészebb modell bejelentése révén.

Az Alpha5 névre hallgató típus megtartja az eredeti DeLorean emlékezetes felfelé nyíló szárnyas ajtajait, ugyanakkor benzinüzemű helyett elektromos motort kap, mely a gyártó ígérvénye szerint 3,5 másodperc alatt gyorsul fel 100-ra (ugyanehhez az eredeti járgány esetén 10,5 másodperc kellett). Azt is felfedték, hogy a Vissza a Jövőbe filmekben többször emlegetett 88 mérföld / órás sebesség eléréséhez alig 4,35 másodpercre van szüksége.

Az új autó egyelőre prototípus szintjén létezik. A külleméről nem érdemes hosszasan értekezni, hiszen azt megmutatja a mellékelt videó. Addendumként megemlíteném, hogy egy kicsit még várnunk kell az Alpha5 megjelenésére az autószalonokban, mivel csak 2024-ben tervezik piacra dobni.

Amennyiben bejön az új modell, a DeLorean sportautót és hidrogén üzemű luxus terepjárót is szándékozik gyártani, nyilván ezek még későbbi időpontban kerülhetnek kiadásra.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás