Az álbiztonság átka: saját Tesla autójába rekedvén fulladt vízbe egy milliárdos amerikai üzletasszony

0

Íme egy remek esettanulmány, mely hűen demonstrálja, miféle sors vár azokra, kik bárminemű kritika és önálló gondolatiság tanúsítása nélkül vakon megbíznak a technológia-istenség uralmában életünk rendezgetésére.

Angela Chao kínai származású amerikai milliárdos, a Foremost szállítmányozási vállalat vezérigazgatója 2024. február 11-én saját Teslájába ragadván fulladt meg, miután autóját merő véletlenségből rükvercbe kapcsolván belehajtott a háza előtt elterülő halastóba.

Mitch McConnell, az ismert amerikai szenátor mostohahúga a kínai újév megünneplésére hívta otthonába barátait és rokonait, majd másnap reggel megtörtént vele a tragikus baleset.

Gyakorlatilag minden körülmény összeesküdött Chao ellen. Első körben barátai után kiáltott segítségért. Az egyik úszni tudó ismerőse utána is ugrott, de képtelen volt hozzáférni az autóban pánikoló Chaohoz. Ezután valaki a 911-es segélyhívó számon keresztül kihívta a tűzoltóságot, akik 24 perccel az esemény után értek a helyszínre.

Chao több mint egy órát töltött víz alatt, miközben a tűzoltók hiábavalóan kísérelték meg kimenteni őt a fojtó pokol fogságából. Végül minden tartalék levegőjét felemésztvén az 50 éves asszony a jármű komplett belterét ellepő vízbe fúlván kilehelte a lelkét.

Tanulságos annak története, miért nem sikerült kimenteniük a nőt a gyakorlatilag mindenféle brutális szúró-vágó-ütőszerszámmal felvértezett tűzoltóknak.

Chao Tesla Model X járműve minden létező, tökéletes biztonságot szavatoló extrával fel volt szerelve, miközben a roppant progresszív elektronikai megoldásoknak köszönhetően nem állt rendelkezésre kézi mechanizmus a betonbiztos koporsóból való szabadulás lehetőségének abszolválására.

Miután a jármű víz alá süllyedt, az ajtó kinyitása lehetetlennek bizonyult az erőteljes víznyomás miatt. Az ilyenkor javasolt protokoll az öv azonnali kicsatolása, ablak szép lassú letekerése, majd azon át való távozás a biztos megmenekülés érdekében. Ám az elektromos ablakemelők – analóg alternatíva hiányában – besültek a víz miatt. A tetőablakot, illetve az első és oldalsó szélvédőket hiábavalóan ütögették üvegverő kalapáccsal a katasztrófa-elhárítók. Egyrészt víz alatt semmi erejük, másrészt a jármű ablakai törésálló üvegből készültek.

Mire megérkezett az autómentő, és sikerült kivontatni a járművet egy megfelelő hosszúságú kötéllel, a mentősök már mesterséges lélegeztetéssel sem tudták visszahozni őt az életbe.

Angela Chao
Angela Chao (jobb oldalt)

Magyarán a szerencsétlen cselekedete pillanatában (véletlen rükverc) megpcsételődött Angela Chao sorsa. Amit ő biztonságos és minden veszélytől megóvó bölcsőnek hitt, végül a koporsója lett.

Az esetet követően az EU-s törvényhozók asztalán landolt annak tervezete, hogy a hasonszőrű szerencsétlenségek elkerülése érdekében a járműgyártók legyenek szívesek visszavezetni az önvezető és távírányított autók korában elfeledettnek hitt kézi ajtónyitást és analóg ablakemelőket.

Angela Chao tragédiája intő példa mindazok számára, akik a tökéletes harmóniát és biztonságot emberi vagy gépi csinálmányok istenítésével kívánják abszolválni, a valódi isteni gondviselés örömteli befogadása helyett.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás