Óriási égés a katari foci VB mind az arab világ, mind a FIFA, mind az odautazó vendégek számára

0

Ha már kenyérrel többé nem tudnak szolgálni a népességnek, legalább a cirkusz meglegyen. Elkezdődött a katari foci VB, ami a végletekig korrupt FIFA-nak köszönhetően folyamatosan a közbeszéd kereszttüzében tanyázott az elmúlt 4 év során. Az eleve felpaprikázott hangulatnak hála nem is sejthettük, hogy a legnagyobb durranásokat a rendezvény idejére tartogatják a szervezők.

Kezdjük az unalmas tényekkel. A katari foci VB minden idők legdrágább sportrendezvénye a maga 200 milliárd dollár (80 ezer milliárd Ft) költségvetésével. Ez egyébként megközelítőleg Katar egyéves GDP-je. Összehasonlításképp, a valaha volt második legdrágább vébé a 2018-as orosz bajnokság volt, amire 14,2 milliárd dollárt vert el a fogadó ország.

Katar geográfiai elemzése is megér egy misét: területe mindössze akkora, mint Pest megye, Budapest és Fejér megye együttvéve. Legnagyobb része sivatag, zéró látnivaló van a felhúzott infrastruktúrán kívül. Lakosságának létszáma 3 millió fő, amiből 300 ezer arab állampolgár, a maradék 90% bevándorló, és / vagy vendégmunkás! Az esemény kezdetének napjáig szintén 3 millió körüli számú jegyet sikerült eladni. Előfordulhat, hogy jelenleg többen tartózkodnak Katarban, mint amennyi a lakosság lélekszáma.

Katar soha nem volt focinemzet. Az összes stadiont nulláról húzták fel a komoly korrupciós pénzekkel tömött FIFA-bírák döntését követően, hogy ebben a miniatűr sivatagi katlanban tartsák a 2022-es bajnokságot.

A stadionok építésének időszaka során összesen 6500 vendégmunkás halálozott el, kiket nem mellesleg rabszolgákként tartanak: beutazásukat követően elveszik tőlük papírjaikat, így menekülni sem tudnak a részükre kijutó sanyarú sors elől, miután rájönnek, hogy átvágták őket. Azt ugyan nem tudni, konkrétan a VB-re való készülgetés során hányan vesztették életüket, csak a fenti, összesített statisztikát hozták nyilvánosságra. Ez nyilván a teljes bevándorló állományra vonatkozik, nem csak a VB rendezéséhez szükséges építményeken dolgozókra.

Képzelhetjük, mennyibe fájt volna a szervezés, ha még fizetnek is a munkaerőnek.

A FIFA embereivel való kommunikációt lefolytató katari küldöttek fogadkoztak, hogy az esemény négy hete alatt lazítanak valamennyit az alapból roppant szigorúságú iszlám törvényeken. Eme ígéretek keretében, bár tiltott az alkoholfogyasztás az arab világban, a stadionokban lehet majd sört kapni. Most az egyszer az sem zavarja majd őket, amennyiben egyes csapatok vagy szurkolók az alap esetben börtönbüntetés veszélyét maga után vonó LMBTQ zászlókat lobogtatnak a helyszínen.

A szervezők be is tartották ígérvényeiket. Egészen az esemény kezdetének napjáig.

A november 20-án rajtolt rendezvény hagyományosan egy nyitóműsorral indult, majd a házigazda és a mellé sorsolt csapat meccsével folytatódott. Első nap Ecuador mérkőzött Katar csapata ellen, így természetesen e két ország szurkolótábora képviseltette magát a stadion java részében.

Csakhogy az ígérvények ellenére mégsem lehetett sört kapni. Ugyan eleve csak VIP jeggyel rendelkezők nyerhettek volna jogosultságot alkohol vételezésére, a legutolsó pillanatban ennek lehetőségét is visszavonta a házigazda: a sör fogyasztását megtiltotta, az ivászat jogáért busás extra dollárokat kifizetők pénzét meg zsebre vágta, merthogy eszük ágában sem volt kártalanítani a pórul járt drukkereket.

Bízván az arab spekulátorok előzetes ígéretében, a Budweiser (sajna nem a Budvar, hanem az amerikai lóhugy) a 2022-es VB egyik fő szponzoraként jelentkezett be, akik 70 millió dollárt tejeltek a piaárusítás jogáért. Most a teljes, Katarba szállított készlet rájuk rohad.

Végül kitalálták, hogy a győztes csapat a teljes készletet ingyen megkapja a vébét követően. Mindez a kifinomult humorérzékkel megáldott Reddit-kommentelők szerint arra készteti a csapatokat, hogy veszítsenek. Ennyire rossz az amerikai Budweiser híre a tengerentúlon (hát igen, Csehország közelsége végett el vagyunk kényeztetve minőségi sörökkel).

katar_vb_budweiser
A vébére rendelt Budweiser-készlet, amely most ott porosodik egy raktárban

A meccs hátralevő részében az ecuadori drukkercsapat a “Queremos Cerveza!”, vagyis „Sört akarunk!” rigmust skandálta az éterbe. Végül mégis lehetett a VB melletti fesztiválterületen sört venni. A Telex firkásza el is dicsekedett, hogy sikerült lópisát szereznie 5500 Forintért. Mi meg csak tátjuk a szánkat, hogy mi kerül ennek a szennylapnak a fenntartásában percenként 2500 Forintba?

További poénos dolgok is zajlottak a nyitómeccsen. A katari csapat a foci VB-k történelmében először mint házigazda 2-0-ra kikapott ellenfelétől. A dicsőnek épp nem mondható teljesítményüket akképp honorálták, hogy arab oldalon folyamatosan hagyták el a nézőteret az emberek – biztos rájöttek 200 milliárd dollár eltapsolását követően, hogy őket úgy igazából egyáltalán nem is érdekli a foci.

katar_vb_nezoter

Akik a nem mindennapi nehézségeket követően is úgy döntöttek, maradnak a helyszínen, s valahogy végigszenvedik az elkövetkező 4 hetet, azok szembesülhettek a következő sokkhatással. A napi 175 angol Fontba (80 ezer Ft) kerülő szállás nem más, mint egy kétszemélyes sátor, melyben két ágyon, egy ventilátoron és egy töltőn kívül semmi sem található! Még pallókat sem pakoltak a szőnyegek alá, az összes tákolmány a roppant labilis sivatagi homokon fekszik.

katar_vb_szallas

Ha már említettem a VB-fesztivált, így néz ki annak VIP lounge-a – mintha egyesen valami apokaliptikus horror kelléktárából rángatták volna ki:

katar_vb_beachclub_fanpark

Sokan a Fyre fesztiválhoz hasonlították a szállás színvonalát, ami nem teljesen helyénvaló állítás, hiszen ott legalább volt pia. Akadnak, akik inkább Szaúd-Arábiában vagy Dubaiban béreltek szállást, miután olcsóbb egy normális színvonalú hotelből minden nap elrepcsizgetni Dohába (Katar fővárosa), mint helyben aludni.

A turistáskodni kívánó látogatók folyamatosan tojáshéjakon lépkednek. Az még hagyján, hogy bár a COVID-korlátozásokat két héttel az esemény előtt feloldották, mindenki egy tracking appot köteles telepíteni a telefonjára, de még a hivatalos foci VB applikációról is kiderült, hogy egy ótvar spyware, amin több a biztonsági lyuk, mint sivatagban a homokszem. Az ott tartózkodás során szigorúan tilos kritizálni az iszlám vallást, Katar vezetését, tilos kinyilvánítani szexuális orientációdat. A rendezvényt érő kritikákat, negatív online értékeléseket cyberbűncselekményként értékelik, s eljárást indíthatnak a spyware appokon keresztül folyamatosan monitorozott vendégekkel szemben.

További érdekességek a katari VB háza tájáról:

– Ahogy a sörárusítást, úgy végül az LMBTQ jelképek használatát sem engedélyezték. A holland és angol csapatok nem tehettek fel szivárványszínű szalagot a karjaikra. Igazából nem volna baj ezzel (nekem nem hiányoznak), amennyiben következetesen előre jelzik a tilalmat és nem hazudják azt, hogy a saria törvényei ellenére mégis megnyilvánulhatnak a szexuális kisebbségek.

– A kóser kaját és a zsidó imát szintén betiltották.

koser_kaja

– A 60 ezer Forintot kóstáló hivatalos foci VB mezt 500 Forintos órabérért robotoló thai munkások varrták.

– Heteroszexuális párok nyilvános kézfogását ugyanúgy szankcionálják, mint a homoszexuálisokét.

– Katar kvázi abszolutista monarchia. Az országban nem létezhetnek politikai pártok, a jogrendszer pedig kizárja, hogy az uralkodó kormánya választás útján leváltható legyen.

Összefoglalva a fentieket, óriási szégyen az idei katari foci VB mind a szervezés színvonalát, mind a fogadó állam képviselőinek hazudozásait és erkölcsi toprongyságát, mind a FIFA vérmes korrupcióját tekintve. Gyaníthatóan világrengető válságot fog elszenvedni az elkövetkező évek, évtizedek során a foci VB-k renoméja.

Katar tutira nem lesz turistaparadicsom eztán sem, holott a „sportosra mosás” jegyében épp ezzel a vébével kívánták megmutatni a világ nagyközönsége részére, hogy abszolút modern gondolkodású és jogrendszerű, vendégszerető államról van szó. Ez egyébként nevetséges törekvés, de hát valahogy tisztára kell mosni a pénzt. Katar turizmusa a vébé kezdetéig még a háború és bombázások sújtotta Irakban, valamint Líbiában töltött vendégéjszakák számát is alulmúlta.

Talán tanult valamit a FIFA a bukásból. A 2026-os bajnokság szervezésének jogát abszolút konzervatív módon ítélték oda: USA, Kanada és Mexikó közösen tarthatja a rendezvényt. Az 1994-es USA-beli VB minden idők legköltséghatékonyabb bajnoksága volt, ami 500 millió dollárt, átszámítva és hazai inflációval korrigálva 700 milliárd Forintot kóstált (vö. 80 000 milliárd Ft a katari vébéért).