Az internetet is leigázza a totalitarizmus: erőszakkal záratta be a karhatalom az Omegle nyilvános videóchat platformot

0
Young Chat

Mialatt az antiszociális média dollármilliárdos instrumentumai akár nyíltan és nyakló nélkül, szabadon reklámozhatják a pedofíliát, addig a kisvállalkozások vagy magánszemélyek működtette médiumokra kegyetlenül lecsap a végzet pörölye.

Az Omegle egy ún. nyilvános videóchat platform, melyet 2009-ben indított útnak Leif K-Brooks webprogramozó. Az akkor mindössze 18 éves Brooks egy olyan felületet képzelt el, melyen az egész világból összekapcsolódhatnak egymással az emberek, s folytathatnak le akár rövidebb, akár tartalmasabb beszélgetést.

A weboldal egyedi, s annak 2009-es indulása óta számos alternatíva által lemásolt tulajdonsága, hogy csevegőpartnereinkkel véletlenszerűen kapcsol össze minket. Soha nem tudhatjuk előre, ki is lesz a következő személy, akivel beszédbe elegyedünk.

Pont eme roppant egyedi koncepció vált aztán az Omegle 14 éves léttörténetét beárnyékoló horror-vesszőfutássá.

Mihelyt a média felkapta az Omegle hírét, s az rögtön a semmiből több százezres napi látogatószámnak örvendhetett, csakhamar megjelentek az oldalon az azt abuzáló aberráltak, kik pedofilokként kislányok után kutakodtak, vagy nyilvánosan huzigálták a kamerába azt a bizonyos kézi szerszámot.

A legrosszabb mindennek fényében, hogy az Omegle kiemelkedő népszerűségnek örvendett a felfedező kedvű kora tizenéves tinédzserek körében, akik mindennemű bevezetett tilalom és korhatár-ellenőrzés ellenére tömegével lepték el az oldalt.

A visszaélésekkel szemben az Omegle egészen 2013-ig a jelentés lehetőségén felül semminemű intézkedést nem foganatosított, majd Brooks kénytelen-kelletten moderátorhadat, vele algoritmikus szűrést volt kénytelen bevetni az aberrált perverzekkel szemben.

Sajnos mindezek veszett fejsze nyelének bizonyultak. A webkamerás chat bárminemű regisztráció nélküli elérhetősége, az időközben bevezetett 18+-os korhatár tinédzserek általi figyelmen kívül hagyása, illetve a havi 75 millió fősre duzzadt látogatószám úgy megviselte az alig néhány fős stábbal és gyakorlatilag monetizálhatatlan felülettel bíró Omegle gárdáját, hogy már régóta érett a bezárás gondolata Brooks fejében.

Végül az Omegle koporsójára egy roppant súlyos per csukta rá a fedelet. Egy akkor 11 éves kislány 2014-ben feltévedt Omegle-re, melyen keresztül egy pedofil bűnöző képes volt őt megfélemlíteni, majd virtuális szexrabszolgaságra kényszeríteni. A lány csak 2021-ben, 7 évvel az eset után nyújtott be keresetet az Omegle ellen. Ez oly mértékű kártérítésre kárhoztatta volna a platformot, aminek számláját a gyakorlatilag nonprofit és teljesen ingyenes volta végett semmiképp nem lett volna képes rendezni.

Végül a karhatalom utasítására az Omegle kénytelen volt becsukni digitális kapuit.

Az Omegle még a régi internet egyfajta relikviája volt, melyen semmiféle komolyan vehető moderáció nem létezett, sőt, regisztrálni sem volt szükséges annak használatához.

Mialatt minden létező platform vérmes cenzúrát vezetett be, az Omegle megmaradt az online szabadság kis szegletének, mely lehetőséggel viszont csúnyán visszaéltek életre méltatlan elemek. Sajnos az életkor-ellenőrzés tényleges érvényesítésére sem volt lehetőség, így az Omegle-t jelen koncepciójában halálra ítélt vállalkozás volt fenntartani.

A BBC jelentése szerint angol, amerikai és ausztrál bíróságokon jelenleg 50-nél is több ügy tornyosul, melyek kapcsolatba hozhatók az Omegle-n való visszaélésekkel.

Még maga a tinédzserek kedvence TikTok is betiltotta az Omegle-re vezető linkek közlését a maga felületén.

Az Omegle bukása nem jelenti automatikusan, hogy gyermekeink biztonságban lennének az online ragadozóktól. Az nternet Watch Foundation (IWF) jelentése szerint a COVID-karantén 2020-as elrendelése óta megtizenkétszereződött (!) a közösségi médiában provokatív, olykor szexuális jellegű tartalmakat kiposztoló gyermekek száma, kiket hanyag és kizárólag önös anyagi előnyökért világra ráncigáló szüleik a táblagéphez láncolásuk által foglalnak le.

A legtöbb gyermek értelmesebb szüleinél, s jól tudja, hogyan lehet a tabletekbe szoftveresen beépített szülői korlátozásokat, életkorhoz kötött tartalmak megtekintésének tilalmát megkerülni.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás