Óriási botrányt keltett, hogy egy fehér nő nyerte az idei Miss Zimbabwe címet

0
Miss Zimbabwe 2023

Nagy felháborodást váltott ki Zimbabwéban, hogy egy fehér nő, a 21 éves Brooke Bruk-Jackson nyerte el az idei Miss Zimbabwe címet. A vetélkedőt 22 év kihagyás után rendezték meg újból az országban. Bruk-Jackson, aki Harare-ban született és modellként dolgozik, 11 másik versenyzőt utasított maga mögé a szeptember 16-i döntőben, amelyet a Harare Hippodrome-ban tartottak.

Bruk-Jackson győzelme nemcsak a hazai, de a nemzetközi közvéleményt is megosztotta. Sokan kritizálták, hogy egy fehér nő képviseli Zimbabwét az El Salvadorban tartandó Miss Universe programon. A kritikusok szerint Bruk-Jackson nem tükrözi az ország etnikai és kulturális sokszínűségét, ezért nem méltó a címre.

A Twitter és Instagram-kommentelők jól kiosztották szegény lányt, kiknek konszenzusos véleménye szerint „a feketéknek meg kéne tanulniuk szeretni és tisztelni önmagukat, és nem hagyni, hogy egy fehér nő reprezentálja Zimbabwét”.

A paprikás hangulatú kommentelők javára szól, hogy Bruk-Jackson, bár Zimbabwéban született, egész életében Angliában nevelkedett, továbbá az ország lakosságának mindössze 0,4 százaléka fehér. Matematikailag roppant nehéz igazolni a győzelem jogosságát.

A szervezők azonban visszautasítják a vádakat. Hangsúlyozzák, hogy egy szépségversenyen nem a bőrszín dönti el a győztes személyét, hanem a versenyzők tehetsége, intelligenciája és személyisége. Bruk-Jackson emellett azt is elmondta, hogy büszke zimbabwei állampolgárságára, és hogy beszéli a shona nyelvet, ami az ország anyanyelve.

Bruk-Jackson nem az első fehér nő, aki elnyerte a Miss Zimbabwe címet. 1980-ban, amikor az ország függetlenné vált Rhodesia néven, Karen Stannard lett a győztes. Azóta viszont csak fekete nők viselték e titulust, egészen mostanáig.

A Miss Zimbabwe verseny célja, hogy elősegítse az ország turizmusát és kulturális örökségének megismertetését, valamint felhívja a figyelmet a társadalmi problémákra, mint az AIDS, erőszak vagy szegénység. A győztes lány többek közt 10 ezer dollár pénzdíjat, utazási ajánlatot, divatipari szerződést és szépségápolási termékeket nyert. Emellett több cég szponzorarca is lesz.

Bruk-Jackson reméli, hogy sikeresen fogja képviselni Zimbabwét a Miss Universe versenyen, és hogy pozitív képet közvetíthet az országról. Azt is szeretné bizonyítani, hogy a szépség nem bőrszíntől függ, hanem belülről fakad.

Miss Zimbabwe2

FIGYELEM: ez egy részben vagy egészben mesterséges intelligencia által generált cikk, melyet a Bing AI hozott létre. Az MI weblapunkon való alkalmazása miértjének megértéséhez kattints erre a szövegdobozra. Az MI-generálta tartalmak esetében mindig ellenőrizd a mellékelt források hitelességét!

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás