A nagy válság közepette minden rekordot megdöntöttek a luxusautó-eladások

0

Állítólag mindent elsöprő válság dúl a nagyvilágban, melyet az egyre lefelé gatyásodó dolgozók és minimálbérüket kiköhögni képtelen munkáltatók is bőrükön éreznek. Ehhez képest a valóság rendre megcáfolja a gazdasági összeomlás árnyékában vergődő vállalkozói szektor mese-mesketéjét.

Azt még hagyján, hogy a tavalyi évben rekordot döntögető inflációs nyomás mértékét 50 százaléknál is nagyobb arányban magyarázza a magáncégek profitmaximalizáló mohósága, de még a burzsoázia igényei előtt hajlongó luxusautóipar is ama visszajelzést küldi az éterbe, hogy szó sincs itt mindenkit letaglózó súlyos válságról: a munkásosztály megint lóvá lett téve, akárcsak 2008-ban.

Néhány hete publikálta a Rolls-Royce, a világ legdrágább és legkifordultabb ízlésficammal megáldott tervezők alkotta autóinak gyártója, hogy soha a vállalat történelmében nem értékesítettek annyi járművet, mint 2022 során. Az eladott 6021 autó abszolút rekordnak számít a márka 118 éves történelmében.

Az eladásokat a háborús infláció és energiaválság sújtotta Európa, a recesszió szélén dűlöngélő Amerika és a lakosságát három éven át láncra verő Kína hajtotta legintenzívebben. A legköltségesebb modell, a Phantom ára idehaza 160 millió forintról indul a hivatalos árlista szerint.

Azt gondolhatnánk: rendben van, megesik időnként, hogy egy-egy luxusmárkát időnként felkapnak, majd piedesztálra emelnek. A gigajachtok építése is a 2008-as válság alkalmával vett alapos lendületet.

Csakhogy a Rolls-Royce példája egyáltalán nem egyedülálló: a második legdrágább modellkollekcióval házaló Bentley négy százalékot növekedett a múlt év során, 15174 példányra növelvén értékesítéseit, a sportkocsigyártó Lamborghini pedig egész elképesztő, tíz százalékos bővülésnek örvendhetett eladott darabszám tekintetében.

Remélhetőleg most mindenki még egy fokkal lejjebb csavarja otthon a termosztátot, hogy az ő főnöke is szert tehessen végre a kipécézett Ferrarira, mellyel a csökkenő munkabéreknek hála még az idén beállíthat a vállalati parkolóba.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás