Fekete betűs gyász: hamarosan teljes körű betiltásra kerül a kratom nevű csodanövény Indonéziában

0

Szerte a világon támadják a kratom (Mitragyna speciosa) nevű csodanövényt annak gyógyító és semminemű függőséget vagy komoly egészségügyi kockázatot nem keletkeztető hangulatfokozó ereje végett. A lélekgyógyász szer leginkább az USA-ban áll mindent felemésztő össztűz alatt, ám egészen hihetetlen módon kratom-rajongó felhasználók tömkelege védi odahaza a csodanövényt és akadályozza meg annak szövetségi szintű tilalmát.

Szerte a világon rendkívül megosztott a politikai hatalom a kratom kapcsán. Valahol legális annak forgalma és akár étrend-kiegészítőként is árusítható (ilyen a legtöbb USA tagállam), valahol szerepel ugyan az állami drognyilvántartásban, ám forgalmazására nem vonatkoznak komoly megszorítások (pl. Magyarország). Olyan nemzetek is akadnak viszont, ahol a kratom radikális korlátozás vagy egyenest tilalom alá esik, s annak alkalmazóit a kábítószer-függőkhöz hasonló büntetésben részesítik.

A kratom leginkább a nyugati világban nyert a maga részére jelentősebb népszerűséget, ahol leggyakrabban szárított vagy őrölt por, ritkábban tabletta, kapszula vagy szirup formájában kapható. Ezen országok egyikében sem őshonos növény a kávéfélék családjába tartozó Mitragyna speciosa, így a fogyasztói társadalmakban importra szorul az érdeklődő lakosság e kiváló szerből.

Itt keletkezik a bonyodalom, ugyanis a kratom egyes számú őshazáiként számon tartott Indonézia, Thaiföld, Malajzia és Vietnam államhatalmai rendre szeretik betiltani annak forgalmazását, vagy puszta fogyasztását is akár természetes formájában, ami a kratomlevelek rágcsálását jelenti.

kratom_leaves

Vietnamban és Malajziában egyaránt illegálisnak minősül a kratom árusítása akár belföldi fogyasztásra, akár exportra. Ez azt jelenti, hogy az e országokból származó maláj vagy sárga erezetű vietnami kratom jobbára kizárólag illegális import nyomán érkezhet a nyugati civilizációba. Thaiföld egyedi esetnek számít, ott ugyanis a 2022-ig fennálló tilalmat feloldották, azóta belföldön is legálisnak minősül a kratom fogyasztása és forgalmazása.

Teljesen különc állam volt eddig Indonézia. Mivel itt a kratom semminemű diszkriminációt nem „élvezett”, innen származott a legtöbb, köznép részére is elérhető kratomfajta. Ezeket származási helyeik, mint Borneó, Szumátra vagy Bali, illetve egymáshoz viszonyított erősségük szerint rendezve árulják a nyugati botanikai üzletek.

Sajnos roppant lehangoló gyászhírt van szerencsétlenségem prezentálni a kratom rajongói számára: a Thaiföldhöz képest visszafelé regresszáló Indonézia számos délkelet-ázsiai sorstársát követve 2024-től betiltja a kratom termesztését és forgalmazását.

Az ezt szavatoló törvénycsomagot már 2021-ben elfogadták. Kizárólag azért kaptak türelmi időt a gazdák, hogy legyen alkalmuk áttérni egyéb termények előállítására, mivel a kratom utóbbi évtized során tapasztalt népszerűség-növekedése végett temérdek gazda állt át rá.

kratom_betakaritas

Jövő évtől fogva a kratom termesztésével a gazdáknak fel kell hagyniuk, a már elültetett és „szüretelt” növényeket pedig meg kell semmisíteniük.

Mivel Indonézia egyben a világ legnagyobb kratom-forgalmazója, hamarosan súlyos készlethiányokra és égbe lövellő árszínvonalra számíthatunk. Aki megteheti, még az idén spájzoljon be kratomból, mert egy év múlva már elképzelhető, hogy nem jut hozzá, vagy egy komplett családi ház árát kell áldoznia a beszerzésére.

Úgy tűnik tehát, hogy a kratom nyugati diadalútjának vége. Ahol nem terem meg természetes formájában a növény, ott nem lesz alkalmunk fogyasztani.

Hangyányit egyedi helyzetben van maga Indonézia, mivel a kratom forgalmazásának tilalma nem jelenti egyben a növény teljes körű kipusztítását. Indonéziában évszázadok óta alkalmazzák gyógynövényként a kratomot a helyi gazdák és munkások, mely munkakedv-növelőként, depresszió-űzőként és radikális fájdalomcsillapítóként egyaránt beválik, típustól és adagolástól függően.

faj_a_hatam

Indonézia kormánya gyaníthatóan inkább a turizmus felfutását kívánja kisajtolni a tilalomból, mivel hasonlóan a dél-amerikai ayahuascához belföldön és természetben rendelkezésre álló formájában továbbra is fogyasztható marad a Mitragyna speciosa.

Ahogy a thai masszázs vagy marihuána-terápia elérhetősége temérdek turistát vonz Thaiföldre, úgy Indonéziában hasonló koncepció mentén kratom-terápiával gyógyítanák a hozzájuk betérő, testi fájdalmakban vagy lelki gondoktól szenvedő betegeket.

Legvégső esetben, amennyiben a kratom gyógyhatása orvosilag igazoltan is bebizonyosodik (ami elég nehéz művelet, nyilván a kratomot tilos kutatni, különben csődbe menne a gyógyszaripar), akár gyógyászati alapanyagként is engedélyezhetik azt. De szabad, korlátok nélküli felhasználása valószínűleg végleg megszűnik.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás