Jön a totalitárius internetcenzúra Magyarországra!

0
Laptop Tablet Workers

Hamarosan kis hazánkban is könnyes búcsút inthetünk az online szólásszabadságnak. Azért is roppant fájó pont ez, merthogy az internet maradt az egyetlen színtér, ahol még úgy-ahogy elmondhattuk véleményünket egy-egy ügy vagy téma kapcsán. Az analóg médián, a közéletben gyakorlatilag nem maradt ilyesmire lehetőség.

Lássuk szépen, hogyan zajlik le az idei évtől fogva az online szabadságtól való megfosztatásunk:

Évről évre folyamatosan bővülnek a Versenyhivatal jogkörei, 2024-ben pedig ez folytatódik. A friss jogkörök jelentős része az online tevékenységekhez kötődik.

Évről évre folyamatosan bővülnek a Versenyhivatal jogkörei, a polgároké meg folyamatosan szűkül. Valahogy a képlet másik fele rendre kimarad a „mélyen tisztelt” hatóságok és fősodratú propagátumok közleményeiből.

Marketing Failure

Több más mellett weboldalakat is leállíthat Versenyhivatal, ha bebizonyosodik, hogy az tisztességtelen gyakorlatot folytat…

Nem egyébről van szó, mint az EU által tavaly hatályba léptetett Digital Services Act (DSA) foganatosításáról és a hazai jogrend ennek való megfeleléséhez görbítéséről.

A DSA-ról anno készítettem egy roppant részletes összefoglalót, tessék szépen elolvasni!

A törvénycsomagot kétélű fegyverként jellemeztem. Egyfelől jól megfingatná az elpofátlanodott külföldi monopolvállalatokat, mint a Facebookot, X-et vagy Youtube-ot, másfelől a sorok közt alaposan elbujtatva lehetőséget nyújt a lakosság közléseinek és gondolatainak kontrolljára, megnyilvánulási lehetőségeik felszámolására.

Ebbe az irányba menne most el a magyar a kormány.

Self Censorship Mask

…ha a GVH azt látja, hogy egy internetes felületen olyan tiltott kereskedelmi gyakorlatot folytatnak, amely különösen kártékony, azonnal intézkedhet a honlap elérhetetlenségéről.

Mostantól egyetlen pöccre felszámolhatják bármely weboldal elérhetőségét.

Ismerjük már jól az efféle lehetőségek karhatalmi kiaknázásának módját. Szépen lelövik azokat a weboldalakat, melyek közlésmódja piszkálja a csőrüket, majd az ember, ha egyáltalán van hozzá ereje és erőforrása, éveken át pereskedhet az igaztalan akció visszacsinálásáért. Már ha hajlandó a hatalom valaha is beadni derekát, és visszahelyezni kezünkbe a saját webtárhelyünk és tartalmaink feletti kontrollt.

Ha úgy akarja, örökre ellehetetlenítheti a létezésünket.

2023-ban több olyan cselekmény is szükségessé vált, amelyek megakadályozták, hogy Magyarországon nem forgalmazható termékeket, például elf bart árusítsanak internetes felületeken. 2024. március 1-jétől a GVH saját döntésével maga is azonnal intézkedhet, letilthat ilyen honlapokat, a hozzáférhetetlenséget pedig az NMHH ellenőrzi.

Elfbar

Rendre valami marginális külső eseményre való hivatkozás mentén döngölik földbe szabadságjogainkat. Vietnámban esik az eső, ezért most le kell lőnünk a weboldaladat. Tíz hajléktalan állítólag terroristáknak adott el telefonkártyát, ezért tízmillió magyarnak kötelező éves adatszolgáltatást nyújtani. Tüsszentett egyet a Viktor, úgyhogy most tulajdonunkba kell helyezni egy balatoni hotelláncot. Satöbbi.

Nem vártam túl sok jót 2024-re sem (miért is történne bármi ilyen), de azért mi, akik jól tudjuk mit adott nekünk az internet a nyilvánvaló hátrányai ellenére, most kileheljük lelkünket a fájdalomtól.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás