Hónapokig égette az eladatlan gázt a levegőbe a Shell

0

A kapitalizmus hatékonyságának újabb bizonyságául a Shell hónapokon keresztül égette a kitermelt földgázt. Kizárólag azért, mert egy környékbeli Exxon üzem, melynek részére eladják a feltörő etánt, tatarozás miatt épp zárva tartott.

Az Egyesült Királyságbeli Mossmorran ipari komplexum számos feldolgozóüzemet foglal magában, ahol többségében cseppfolyós gázok finomítása és egyéb energiaipari műveletek zajlanak. E területen az Exxonmobil számos iparteleppel rendelkezik, melynek nyersanyagokkal való egészséges ellátásáért a Shell gázkitermelő egységei felelnek.

Az ideiglenes bezárás alá eső telepeknek hála azonban a földgáz nem utazhatott el a feldolgozóüzembe, tárolásukra pedig nem állt rendelkezésre megfelelő infrastruktúra, ezért a Shell szimplán alágyújtott a felszínre törő átlátszó aranynak.

A probléma jelen esetben nem feltétlenül kizárólag a környezetet ért károkban rejtőzik. A kitermelőegységben hónapokon keresztül éjjel-nappal szakadatlanul emelkedtek égbe a lángcsóvák, az általuk keltett félelmetes látvány mellett förtelmes zajuk is akadályozta a környékbeli lakosok pihenését és nyirbálta meg biztonságérzetüket.

Az égetésből adódó kémiai reakciók hevületében olyan anyagok gyülemlettek fel a környéken, melyektől a lakosok fulladásos rohamokban és szemgyulladásban szenvednek. A Mossmorran Akciócsoport vezetője, James Glen szerint a káros gázok huzamosabb jelenléte esetén egyes ritka fajta ráktípusok is kialakulhatnak a lakók szervezetében.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás