Elon Musk lett a világ leggazdagabb embere

0

Elon Musk Tesla cégének részvény-árfolyama legalább tízszeresen túlárazott valódi értékénél: ennyivel kevesebb autót szállít évente a tőzsdén második helyezett Toyotánál.

Természetesen a pénz az pénz, a digitális jelek világában már papírra és tintára sem kell pazarolni azt a tíz Forintot, amibe milliárdok kinyomtatása kerül. Korlátlan mértékben hozhat létre lóvét a burzsoázia a maga részére, miközben a lakossággal rács mögé dugott háziállatokként bánnak, akiknek az iga húzása mellé még pitizniük is kell a napi betevő jutalomfalatért.

Semmi csodálkozni való nincs hát abban, hogy egy kvázi hajléktalan a világ leggazdagabb embere. A megtisztelő címet Jeff Bezos 2017 ősze óta birtokolta, amit most átad utódjának, aki egyetlen esztendő leforgása alatt növelte személyes bevételeit 25 milliárdról 185 milliárd dollárra. Nem mindennapi teljesítmény, pláne annak fényében, hogy a rabszolgatelepeiről és üvegbe vizelő munkásairól hírhedt Amazon legalább a fél világot ellátja hulladék iparcikkeivel, Musk kigyulladó autói és földbe fúródó rakétái viszont koránt sem számítanak egyértelműen rentábilisnak pénzügyi szempontból.