Máris kipukkant a ChatGPT-lufi

0

Nem sokáig kötötte le a lakosság figyelmét a jeleket és csodákat tevő ChatGPT, melyet még a papok is bevetettek a miséik megírására, ha már ők maguk nem kapnak Istentől útmutatást és beszédtémát.

Nagyjából fél éven át folyamatosan növekvőben volt a ChatGPT népszerűsége, júniustól fogva azonban az aktív felhasználók száma csökkenésnek indult. Mindezt a szakemberek a nyári iskolai szünetnek tudják be, hiszen a diákok ekkor nem irkálnak beadandó esszéket vagy szakdolgozatokat.

Azonban augusztus végére, amikor a legtöbb amerikai iskolában már megkezdődik a tanítás sem állt tökéletesen helyre a ChatGPT forgalma.

A látogatószám mellett a csevegőrobottal töltött idő mennyisége is leapadt: a kezdeti 8,7 perc helyett immár csupán 7 percet töltenek el naponta a látogatók a ChatGPT társaságában. Ez azt mutatja, kezdenek az emberek szép lassacskán ráunni a világmegváltónak kikiáltott szolgáltatásra.

Tovább rombolja a ChatGPT numbuszát, hogy a bevezetésénél tapasztalt rendkívül nagy pontosság tudományos kérdésekben és a fogalmazóbot meglehetős szabad szájúsága (temérdek betiltott témáról való értekezése vagy nem polkorrekt nyelvezet alkalmazása) végett fejlesztői folyamatosan egyre több és több lakatot vertek rá a szájára, mígnem a hónapok múltával az egyre pontatlanabb adatok közlése mellett egyre imbecilisebb fogalmazványokat köpött ki magából.

chatgpt_computer

Ily szörnyű sors a jussa a virtuális woke lobotómia áldozatainak.

A Stanford és Berkeley kutatóinak összehasonlítása szerint a prímszámokat három hónappal korábban 97,6% pontossággal azonosítani képes ChatGPT júliusra már csak 2,4% arányban ismerte fel ugyanezeket. Vagyis a folyamatosan belé táplált cenzúra-algoritmusok és nyelvvisszavágás által a ChatGPT-t véget nem érő elhülyülésre kárhoztatják teremtői.

Súlyos problémát jelent még a chatbotba ismeretanyagként tömködött körkörös hivatkozás szisztémája. Első körben nyilván javarészt emberek fogalmazta kommentek, írások, tudományos publikációk alkották a ChatGPT ismeretanyagát, ám ahogy haladunk előre az időben, egyre több és több MI-fogalmazvány táplálódik bele annak elméjébe. Amennyiben ezek pusztán mennyiségüknél fogva kiszorítják az ember alkotta szövegeket a pikszisből, a gép rendre kizárólag saját magára hivatkozván lesz képes válaszokat kiköpködni a felhasználóinak, azaz érvényesül a saját farkába harapó kígyó filozófiája.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás