Az emberiség teljes történelme alatt nem volt olyan magas a légkör szén-dioxid szintje, mint napjainkban

0

3 millió éves rekordot döntött meg idén a levegőben békésen utazgató CO2 molekulák száma. A millió részecskénként 415 molekula első blikkre nem tűnik annyira hatalmas mennyiségnek, csakhogy az emberi faj létrejötte óta, melyet a tudósok újabban 2,5 millió évre tesznek, nem ért el a szén-dioxid szintje ekkora mértéket.

Az emberiség létrejöttét egy meglehetősen hasonló folyamat előzte meg. A pliocén korban, mely kb. 5 millió évvel ezelőtt kezdődött és az első emberszabásúak megjelenéséig tartott, a légkör szén-dioxid szintje hasonlóképpen alakult, mint ma.

A jelenség következményeként a tengerek és óceánok szintje mintegy 30 méterrel volt magasabb a mainál, tartós jégtakaró pedig még az Antarktiszon sem maradt meg. Ebben a korszakban találkozott egymással az eurázsiai és az afrikai földrész, valamint létrejött a Földközi-tenger. A mai Magyarország területén tevék és struccok legelték békésen az alföldi szavannák sárgás füvét.

A mostanihoz hasonló felmelegedési korszakok további jellemző sajátossága a sivatagos területek elszaporodása.

Aki előrelátó, máris megvásárolta telkét Pingvíniában. A maradék csodálattal bámulhatja az Amszterdami-óceán partjai mentén a vízből kiálló hegyes zátonyokat, melyek a korabeli krónikák szerint egy elsüllyedt város maradványai lehetnek.