A szabadság nevében Amerika betiltatná a TikTokot

0

Amerika, az indiánok irtásának és rabszolgák tartásának kitaposott útján fénylő szabadság hazája olyannyira tiszteletben tartja az individuális szabadságjogokat, hogy gáncsot vetne a maga által pátyolgatott techcégek domíniumát veszélyeztető TikTok terjeszkedése elé. Érdekes módon a libertárius körök követelik legvehemensebben a kínai közösségi média betiltását a szabadság védelme érdekében.

Legnagyobb probléma a TikTok-kal, hogy állítólag minden felhasználót megfigyel, az interakcióik nyomán keletkező adatdömping pedig egyenesen a Kínai Kommunista Párt asztalán landol.

Az FBI ki is adta a figyelmeztetést, hogy a TikTok weboldalát és appját Kína kormánya kontrollálja, így az nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ezzel párhuzamosan minden szövetségi kormánytag telefonjáról kitiltásra került az app – minden bizonnyal nem hallottak még arról, hogy egy tisztességesen működő kémprogram telepítés szüksége és a felhasználó tudta nélkül is képes a megfigyelésre és adathalászatra.

Nem hagynák a folyamatokat itt megállni: tervezőasztalon van a TikTok végleges betiltásának forgatókönyve a komplett ország területéről.

A TikTok egyre nagyobb mértékű befolyást gyakorol a fiatalságra, akik elfordulván a hagyományos politizálástól nem bizonyulnak vevőnek a hatalom ukázaira. Becslések szerint 87 millió, legnagyobb részben 30 éven aluli felhasználó él az USA-ban, ám ami ennél is aggasztóbb a hatalom részére, hogy tíz százalékuk immár kizárólag a TikTokot használja hírforrásként, melynek tartalmai nyilván a kínai, nem pedig az imperialista amerikai agendát erősítik.

Az FBI ügynökei váltig állítják, hogy a TikTok tartalomajánló algoritmusát kézi vezérléssel működteti a kínai állam, ami révén a fiatalok (vissza)fejlődési irányát is befolyásolják.

Eme állítás rendelkezik is némi valóságalappal. A TikTok egy hasonló felülettel bíró, ám attól különböző tartalmakat szolgáltató testvéroldallal is rendelkezik Douyin néven, ami a kínai nagy tűzfal mögött csücsülő belföldi fiatalság részére is elérhető – szemben a TikTokkal, aminek használata az anyaországban tiltva van.

Szembeötlő a Douyinon prezentált tartalmak radikális különbözősége: míg TikTokon a táncikálás, tartalmatlan önmutogatás és olykor meglehetősen stupid cselekedetek promóciója zajlik, a Douyin oktató anyagokat és pedáns kisgyerekekként viselkedő egyenruhás lurkók roppant visszafogott szórakozmányait helyezi a képernyőkre. Ez még nem minden: 40 percben van korlátozva az idő, amíg az ember használhatja az appot, utána az automatikus kikapcsol.

A TikTok társadalomformáló hatása egy külön értekezést is megérdemelne, ám a vonatkozó hír kapcsán most inkább csak a józan tanulságokat vonjuk le. Egyáltalán nincs mit védeni a platformon, viszont feltenném a kérdést: tényleg a gyakorlatilag mindennemű társadalmi szabályt áthágó, felhasználók adatainak biztonságára látszatok szintjén sem törekvő amerikai antiszociális médiát kell megvédeni a kínai befolyástól?

A Cambridge Analytica botrányról ezek a beszélő fejek hallottak már? Na és a Facebook azon algoritmus-manipulációs törekvéséről a COVID-riogatás beköszöntéig, hogy szélsőségesen megosztó politikai tartalmakat kell a felhasználó elé prezentálni, mert a mérges emberek többet kattintanak, és hevenyebb interakciót folytatnak a provokatív bejegyzések kommentelőivel?

A Youtube totalitárius politikai alapú cenzúrája az orosz és kelet-ázsiai hírcsatornák bannolása mentén miért nem piszkálja a csőrüket? Vagy az Instagram ama – szintén jól ismert és dokumentált – hatása, hogy a fiatalokat depresszióssá teszi?

Az nem tetszik a tisztelt amerikai törvényhozóknak, hogy méltó kihívóra leltek saját tech-hegemóniájukat biztosító platformjaikkal szemben a TikTok képében. Annak ellenére álságos viselkedés ez, hogy a negatívumok tekintetében természetesen igazuk van.