A Shell is felszáll a megújuló energia vonatára

0

A zöldre mosás (greenwashing) filozófiája jegyében a Shell-nél is úgy határoztak, hagyják a francba a bűzös, mocskos olajat, és monopolhatalmukat inkább egy másik területen való monopólium megkaparintására és bebiztosítására használják fel.

Rögtön első intézkedésként 40 százalékkal visszavágták költéseiket az olaj kitermelésére. Az így felszabaduló forrásokat rögvest át is csoportosítják a megújuló energia részére. 17 finomítójukból 7-et bezárnak vagy eladnak.

A zöld energia mostanság igencsak hasít, hiszen a legolcsóbb áramforrások napjainkban a szél -és naperőművek, bár egyes érdekcsoportok szeretik olykor elszámolni az árát, hogy így beszéljék le a befektetőket pénzük megfelelő helyre pakolásáról. Ugyanakkor a kinyerhető profitráta napjainkban egyelőre alacsonyabb, mint fosszilis energiahordozók esetén, ezért jogosan kérdőjelezzük meg egy ilyen óriáscég, melyek alapvetően a profitmaximalizálás elvén működnek, motivációit.

A Shell ugyanakkor lépéskényszerbe került az idén, mivel egyik konkurenciája, a BP néhány hónappal korábban jelentette be, hogy felhagynak a fosszilis energia istápolásával.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás