„A káosz nyarát” idéznék elő Amerikában a fanatikus klímazelóták

0

A híres-hírhedt angol Extinction Rebellion szervezet nemzetközi terjeszkedésbe fogván Amerikára feni a fogát. Mindezen tervükről a kiszivárgott belsős dokumentációik tesznek tanúbizonyságot, mely tervek által – saját megfogalmazásuk szerint – a káosz nyarát hoznák el a tengerentúli birodalom lakosságának életébe.

Az Extinction Rebellion alig két évvel a COVID-átverés kibontakozását megelőzően robbant be a köztudatba. Roppant szélsőséges akcióikkal, mint saját maguk leláncolása forgalmas úttestekre, klímaválság gerjesztésével vádolt vállalatok és intézmények székházainak feldúlása, valamint festékkel leöntése, a tömegközlekedés szabotálása és a városi forgalom hathatós akadályoztatása rendre kemény megosztást voltak képesek gerjeszteni a közvélemény általi megítélésükben.

A karanténban töltött évek úgy látszik, a szervezet további radikalizációját segítették fű alatt, merthogy az idei évben Amerikába utazván éhségsztrájkokat, blokádokat, kormányzati épületek csoportos megrongálását készítik elő, mely akciók nagyjának végrehajtását augusztusra tervezik.

Az angliai Stroud városában székelő felforgató brigád vezetői személyesen gründolnak csapattagokat és támogatókat a tengerentúltól, kiket – nyilván az online konferencia nyújtotta lehetőségek kiaknázása mentén – be is tanítanak a követendő renitenskedésre és a lehető leghatásosabb károkozás végrehajtására.

A korábban többnyire London területén akciózgató társaság a karantént megelőző időszak során több tízmillió euróra rúgó arányú gazdasági kárt volt képes előidézni a kapitalizmus girhes gépezetének vérkeringését szolgáló közlekedés és áruszállítás akadályoztatása révén.

Az idén nyárra előirányzott amerikai tevékenységüket természetesen a hatékonyság jegyében helyezték szervezés alá, így demonstrációikat nem mindenféle zsákfalvakban meg kieső közösségi tereken tartják majd, hanem ahol az a kapitalistáknak legjobban fáj: a nagyvárosok legforgalmasabb részein és központi pénzügyi-gazdasági körzeteiben.

Pénzügyileg roppant fényesen áll a szervezet, mivel egyetlen hét leforgásán belül millió dollárnyi támogatást sikerült összegyűjteniük magánadományozók által, s a felforgatások eredményes végrehajtásához szükséges létszám toborzását is hatalmas vehemenciával végzik.

Tagfelvételnél egyes számú kitételnek számít, hogy a köreikbe emelendő személyek lehetőleg ne rendelkezzenek tartós munkahellyel, egzisztenciával és hitelekkel, nehogy bármelyik intézmény hátráltassa őket akcióikban az adósságokkal való megkötözöttség vagy nagy összegű bírságokkal való fenyegetőzés által.

Az Extinction Rebellion ugyan nem minősül egyedülállónak az óceán túlpartján sem, mégis ők számítanak jelenleg a legsikeresebb klímaaktivista szervezetnek a világon. Fennállásuk 5 esztendeje alatt az eddig sorolt akciók mellett sikerrel rongálták meg művészi galériák értékes festményeit, ragasztották magukat a buckinghami palota kapuihoz, akadályozták meg egy repülős kiállítás megrendezését, illetve egy alkalommal privát jetek indulását szolgáló kifutó lezárását is sikerült kieszközölniük.

A túlparton a Declare Emergency társaság számít a legnagyobb hasonszőrű szervezetnek, kik egyenesen Joe Bidennél lobbiznak a nemzeti klímakrízis kihirdetéséért és a karbonkibocsátás azonnali nullára redukálását szolgáló, totalitárius teljhatalmat biztosító rendeleti kormányzás bevezetéséért.

Európában a franciaországi Last Renovation tavalyi alkalommal sikerrel szabotálta a Tour de France megrendezését, a német Last Generation-t pedig bűnszervezetként tartják számon a német hatóságok, annyira kihúzták odahaza a gyufát.

Az Extinction Rebellion mindennemű optimizmusa ellenére mégsem látja megismételhetőnek az amerikai közvélemény a szervezet angliai sikerét. Amerika belpolitikájában az EU-s állapotokhoz mérten kisebb súllyal nyom a latban a klímaváltozás kérdése. Míg az öreg kontinensen többségi támogatottságnak örvendenek a megújuló energiaforrások, az új világban kétharmadnyi réteg továbbra is a fosszilis üzemanyagokat favorizálja.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás