Most aztán van mitől rettegni! 15 ezer éves, ember által soha nem látott vírusokat fedeztek fel gleccserek jegében

0

Amióta előtérbe került a koronavírus-riogatás, nagy hirtelen újabb meg újabb kórságok tömegeit kutatják fel tudósok, melyek egyébként érdekes módon soha nem robbantottak ki világjárványt. Tavaly érkezett a hír, hogy elkezdtek éledezni az Antarktisz mélyén eleddig békésen szunyókáló baktériumok, néhány hónappal ezelőtt pedig emberi székletmintákat vizsgáltak be, hogy a koronavírushoz hasonló, eleddig ismeretlen „kórokozókat” fedezzenek fel. Találtak is belőlük párszázat, melyek minden valószínűséggel évezredek óta élnek együtt fajunkkal kölcsönös szimbiózisban. Persze most, hogy mindezek létezéséről immár tudomásunk van, miért ne kiálthatnák ki a tudósok bármelyiket halálos ellenségnek, amennyiben valamiféle karhatalmi törekvésnek épp erre volna igénye?

Úgy tűnik azonban, a fentiek fényében sem érkezett az éterbe elegendő, vérmes félelemkeltésre alkalmas információ, így a nagyvilágban teng-lengő újabb meg újabb vírustörzsek felfedezésének kedvéért most a Kínát körülölelő hegységek csúcsából emeltek ki jégtömböket bevizsgálás céljára.

Amit találtak a mikroszkóp alatt, az újabb 33 ősi vírustörzs, melyek közül 28 eleddig teljesen ismeretlen volt a kutatók részére. Többségükben olyan bakteriofágokról van szó, melyek 15 ezer évvel ezelőtt konzerválódtak jégbe fagyba, és az emberi faj legnagyobb valószínűség szerint fennállása során soha nem találkozhatott velük.

A jégtömbök kivésése még 2015-ben zajlott, és a Tibeti-fennsíkról, valamint az azt körülvevő hegyekről sikerült ezeket kifaragni, a legtöbb esetben 7000 méter feletti magasságon.

7000meters

A felfedett mikroorganizmusok extrém körülmények elviselésére lettek trenírozva, így akár tartósan negatív Celsius fokokat prezentáló környezetben is képesek szaporodni vagy fertőzni. Mielőtt mindenki fejvesztve kapkodna a maszkok meg a PCR tesztek után, a tudósok elárulták, hogy eme vírusok mindegyike kizárólag a talajban vagy növényeken képes élni, és kizárt dolog, hogy embereket vagy állatokat fertőzzenek.

Az újonnan lelt barátságos vírusok mellett 13 ezer év klímaváltozási trendjeiről is sikerrel bányásztak ki információkat a kutatók.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás