Nem titkolja többé a Spotify, ki egy adott zene ghost producere

0

Ugyan a zenerajongó nerd-ök a Discogs-on keresztül már korábban is kileshették, kedvenc zenéiket vajon ki hozta létre a címben pózoló hűdegigamegaszuper DJ helyett, a szélesebb plebs előtt azért nem voltak túlzottan nyilvánosak ezen információk.

A régóta vágyott változást most a Spotify hozta el, ahol a streaming platformok közül elsőként nem pusztán a kiadók által közölt szerző(k) szerepel(nek), hanem azok is, akik a háttérben teljesen észrevétlenül, persze néminemű suskáért cserébe a darab megírásának tényleges folyamatában részt vettek.

Mostantól néhány kattintással bárki megtudhatja, kedvenc David Guettája vagy Armin van Buuren-je hány tucat zeneírót foglalkoztat a színfalak mögött annak érdekében, hogy a nevük alatt megjelenő legfrissebb fesztiválslágerre önfeledten ugrabugrálhassunk.

A funkció egyelőre béta verzióban leledzik, a tesztidőszak végéig csupán néhány fontosabb előadó profilja mellé kerülnek a valódi szerzői adatok. A funkció végleges élesítésekor természetesen az összes többi zeneíró neve is leleplezésre kerül.

A Spotify-ra 2018 óta tölthetik fel a szerzők adatait a kiadók, vagyis a korábban kiadott nótáknál ezen információkat utólagosan kell pótolni. A zeneszerzők előzetes regisztráció ellenében maguk is kitölthetik a hiányzó rubrikákat, amennyiben a kiadó ezt elfelejtené. Persze nem érdemes trükközni a bejelentésekkel, a valótlan adatok révén hamis szerzői jogot bitorló személyek komoly perek elébe nézhetnek majd.