Elhunyt Commander Tom, a 90-es évek rave legendája

0

Delete után újabb halálesetet van szerencsétlenségem prezentálni a rave szcénából.

Commander Tom neve sokak részére talán nem cseng túlontúl ismerősen, ami nem csoda: a német származású DJ fellépéseitől eltekintve roppant visszavonult életet élt, halálának híre is csak úgy kézen-közön terjedt el hetek lefolyása alatt.

Thomas Weyer születési ideje sem ismert, de pályafutásából becsülhető információk alapján valahol 50-60 év közti korú lehetett. 1987 óta zenélt aktívan, ám karrierje a 90-es évek közepétől vett igazi lendületet, mikor több mix CD legyártása mellett acid rave trackeket kezdett készíteni. Legnagyobb sikere a roppant kretén névadásnak örvendő „Are Am Eye?” c. 1995-ös szerzemény.

Azonban nem kizárólag acid műfajban alkotott, sőt mi több, útkeresése során a legtöbb divatosnak számító, illetve underground műfajt is bejárta trackjeivel. Következő nagy dobása, az 1996-os „Eye Bee M” immár house szerzemény, igaz, a 90-es évek divatjának megfelelően 140 BPM körüli tempóval.

Eztán következett a mixlemezek és fellépések sokasága, majd az acid és a rave hanyatlását követően az átállás először trance-re, utána a 2000-es évek maradékában az aktuálisan dívó trendekre.

2004-ben például electro house-t alkotott egy fancy klip kíséretében Attention címmel.

2006-ban Hands Up-hoz hasonló stílusban próbálkozott.

Eztán egy hosszas hiátus következett, s Commander Tom-ról semmit nem hallhattunk azon kívül, hogy a Groove Coverage-DJ Novus ügynökségén keresztül elérhető volt, mint bookingolható DJ.

2019-ből származik legutolsó publikált darabja, a „Fear the Walking Dead” c. deep techno szerzemény, mely sajnos nem hozta el a várt sikert.

2022. június 12-én jelent meg a hír egyes német rave portálokon, hogy Commander Tom elhunyt. Nem tudni konkrétan, mi okozhatta halálát, de a Primate.hu értesülései szerint hosszú évek óta küzdött rendre kiújuló agytumorával.

Hogy némi pozitív felhanggal zárjuk ezt a hírt, illesszünk be ide a végére egy Commaner Tom live set-et 1994-ből, a rave aranykorából.