A legnagyobb felfedezett tehetségek után lássunk néhány olyan példát is, akik a különféle Got Talent vetélkedők meghallgatásain alaposan lenyűgözték a zsűrit, valamint a közönségüket. A különbség a „millióból egy” ritkaságszámba menő tehetségekhez képest, hogy jelen felsorolás alanyai, bár szintén nem mindennapi képességekkel vannak megáldva és emellett éveken át végzett szorgos gyakorlásra is szükségük volt a siker eléréséhez, hajszálnyit kevesebb nyomot hagytak bennünk műsorszámaikkal, vagy pedig kitartásuk nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a döntőig vigyék.

Természetesen ebben a listában, melyet három részben közlök is óriási tehetségek foglalnak helyet, kiknek előadásait érdemes végignézni. A lista természetesen abszolút szubjektív, és nem feltétlenül tartalmaz minden említésre méltó meghallgatást.

10Sian Pattison: a félénk énekesnő, kit a kislánya nevezett be a versenyre (angol)

Bár eredetileg esze ágában sem lett volna a Britain’s Got Talent műsorába benevezni, végül a kislánya regisztrálta meghallgatásra a felvétel idejében 31 éves énekesnőt. Félénksége, valamint rossz számválasztása a megállítására késztette Simon Cowellt, aki egy másik dal eléneklését kérte tőle.

A szorongó nő, miután a „nekem már úgyis mindegy” alapon minden gátlást levetkőzött magáról, egy roppant heves, érzelmes, valamint gyönyörűen elénekelt számot prezentált közönségének és a zsűrinek, kik ama analógiával állították párhuzamba Sian műsorát, mint mikor a hernyó átalakul pillangóvá.

Sian Pattison sajnos hiába kapott 4 igent, végül nem jutott tovább az élő versenybe, mivel kiderült róla, hogy professzionális énekesként tevékenykedik, és a Got Talent műsorok inkább a tehetséges amatőröket favorizálják. Bónusz, ha rendelkezik valaki együttérzést gerjesztő élettörténettel, mellyel az élő adásban résztvevők a nézők SMS-szavazatait is kicsalogathatják.

9Ashleigh és Pudsey – két lábon táncoló kutya és 16 éves gazdája (angol)

Szintén a Britain’s Got Talent-re nevezett be a 16 éves Ashleigh Jade Butler a Pudsey nevű 6 éves kutyájával. Bár a következő évek során rendre nagyszerűbb és látványosabb kutyashow-k taszították le a trónról, a gyakorlatilag tökéletesnek mondható koreográfia igazi kuriózumnak számított 2012-ben.

Ashleigh és Pudsey megnyerték a 2012-es Britain’t Got Talent-et, majd Pudsey 2017-es halálát követően a Britain’s Got Talent: The Champions-ben Ashleigh egy másik, Sully nevű kutyájával állt ki a porondra és kápráztatta el a közönséget. Ashleigh szerint viszont Sully soha nem lesz teljes értékű helyettesítője Pudsey-nak.

8Emanne Beasha, a 10 éves operaénekes (jordán-amerikai)

A Got Talent vetélkedők történelmében tucatnyi 18 éven aluli operaénekes mérkőzött meg és vitte egész sokáig a versenyben. Gyakorlatilag bármelyiküket nyugodt szívvel ajánlhatnám.

A legnagyobb hatást viszont Emanne Beasha, a Jordániában született, Amerikában élő kislány keltette bennem, kinek hangjához foghatót gyakorlatilag soha éltemben nem hallottam ebből a korosztályból. Az előadásait jobb, ha mindenki maga hallgatja meg, mivel szavakban leírni nem igazán lehetséges azt az örömöt, amit ez a tehetséges kislány a hangjával gerjeszt.

Emanne Beasha megnyerte a 2018-as Arabs Got Talent vetélkedőt, majd 2019-ben az America’s Got Talent versenyében is megmérkőzött, ahol bekerült a döntőbe, ám sajnos nem jutott a top 5-be.

7David & Leeman: mágusok, kik amnéziát idéztek elő Howie Mandel elméjében (amerikai)

Egy szabvány illuzionista előadás-sorozatot nézhetünk végig David & Leeman tolmácsolásában. Hogy akkor mi a rendkívüli hozzáadott érték ebben a versenyszámban? Nos, a duó által prezentált humor, valamint a mágikus trükkjeik által generált roppant komikus jelenetek minden jóérzésű embert fetrengős röhögésre késztetnek. Nem ők az egyetlen mágikus duó, kik hathatós humort csempésztek a műsorba, de mindenképp a legviccesebbek közt tarthatjuk őket számon.

David & Leeman bejutott a 2014-es America’s Got Talent döntőjébe, de a versenyt nem nyerték meg.

6The Painters – festészet látványos előadással (koreai)

A 4 fős csapat minden produkciójában fejenként 1 képet fest. Nem túl izgalmas, ugye?

Természetesen gondoltak arra, hogy ez így nem lesz elég képernyőképes műsorszámnak, így látványos táncelőadást körítettek festészetük mellé, valamint az egyenes adásban megfestett képeikből is kibontakozik egy-egy csattanós finálé a végére.

A The Painters csapata sajnos kiesett az Asia’s Got Talent 2019-es elődöntőjében, így összesen két versenyszámot adhattak elő.

5Flavian Glont, a Rubik-kocka mágus (román)

Akár csak az élő festészet, úgy a rubikkocka-kirakás sem éppenséggel az a műsorszám, melyért ezrével tolonganának az izgalmakra éhes vendégek a színház kasszája előtt. Ahogy az efféle előadások során lenni szokott, Flavian is alaposan meghekkeli az alap helyzetben fogyaszthatatlan műsort: a három Rubik-kockát, melyek előtte fekszenek becsukott szemmel, azokat a feje fölött tartva rendezi vissza a kívánt állapotukba.

Flavian 2015-ben a Romania’s Got Talent vetélkedőre nevezett be, melyet meg is nyert. 2016-ban a Britain’s Got More Talent show-jában mutatta be a fentebb ismertetett 3 Rubik-kockás műsorát. Sajnos egyéb produkcióira nem sikerült rálelnem.

4Sixto & Lucia: a felbomlott pár, kik egy ragyogó ruhaváltós műsort hoztak össze (kubai)

Éveken át dolgozott közösen, egy párként a ruhaváltó duó, kik azt követően neveztek be az America’s Got Talent 2018-as vetélkedőjébe, hogy szakítottak egymással. Az ideálisnak épp nem mondható körülmények ellenére tökéletes volt az összhang, és egészen Léa Kyle 2021-es felbukkanásáig (lásd a legnagyobb felfedezett tehetségek listáját) ők bizonyultak a legjobb, leglátványosabb és leggyorsabb ruhaváltós duónak.

A selejtezőn bemutatott kiváló műsoruk ellenére a zsűri válogatóján kiestek a játékból, nem jutottak tovább az élő adásba.

3Kodi Lee, a vak és autista énekes-zongorista (koreai-amerikai)

Tehetséges énekes-zongoristának lenni a mai világban egyáltalán nem számít orvosilag elfogadott gyógyírnek az ásítás leküzdésére. Ahogy a fenti produkciók többségénél, úgy Kodi Lee esetében is megmutatkozik az a bizonyos „gag”, mely megkülönbözteti őt az ásítgatásra sarkalló előadók többségétől.

Kodi Lee ugyanis vak és autista. Ilyen állapotában zongorázik és énekel, mindenki hatalmas ovációjára és vastapsára. Az eleve lehetetlennek tűnő mutatvány mindenki nagy csodálatára élő adásban kerül kibontakozásra, úgyhogy senki nem hivatkozhat az ilyenkor megszokott „hiszem, ha látom” ostoba létfilozófiájára.

Kodi Lee megnyerte a 2019-es America’s Got Talent vetélkedőt, és azóta (a COVID-riogatás által engedélyezett mértékben persze) számos helyre hívják fellépni, s a műsor nyertesének felajánlott Las Vegas-i szerződést is bezsebelhette.

2Yaashwin Sarawanan, a humán számológép (maláj)

Újabb nevező, aki egy színpadra teljességgel alkalmatlan koncepciót állít a feje tetejére, majd prezentálja azt elénk meglehetősen szórakoztató módon.

Yaashwin Sarawanan missziója volt a 2019-es Asia’s Got Talent-be való nevezésekor, hogy megmutassa: mindennemű ellenérzésünk ellenére a matematika meglehetősen szórakoztató és könnyen elsajátítható tudomány. Számára minden bizonnyal igen. Arról nem vagyok meggyőződve, hogy a közönség, valamint a zsűri is ugyanígy érez, látván reakcióikat, azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy egy hatalmas intelligenciával megáldott zsenivel állunk szemben, ki még a legnotóriusabb matek-gyűlölőket is izgatott ledöbbenésre serkenti.

Yaashwin a második helyezést érte el az Asia’s Got Talent-ben a kártyamágus Eric Chien mögött.

1Zurcaroh – Az amatőr tánccsoport, kik egészen a döntőig vitték (osztrák)

2018-ban nevezett be az America’s Got Talent-be egy brazil koreográfus által gründolt amatőr osztrák tánccsoport, kiknek legfőbb megkülönböztető tulajdonsága a többi hasonszőrű csapat ellenében, hogy abszolút semmiféle előzetes elvárást nem tanúsítanak a hozzájuk jelentkezőkkel szemben. Sem tudás, sem tapasztalat nem szükséges, hogy valaki a társulat tagja legyen.

Mindezek ellenére a csapat oly látványos és profinak ható előadást mutatott be, mellyel nem pusztán Tyra Banks euforikus izgalommal lenyomott golden buzzer-ét nyerhették el, de egészen a döntőig táncolták és tornászták fel magukat. Végül a második helyen végezték a kártyamágus Shin Lim mögött.