A legnagyobb felfedezett tehetségek után lássunk néhány olyan példát is, akik a különféle Got Talent vetélkedők meghallgatásain alaposan lenyűgözték a zsűrit, valamint a közönségüket. A különbség a „millióból egy” ritkaságszámba menő tehetségekhez képest, hogy jelen felsorolás alanyai, bár szintén nem mindennapi képességekkel vannak megáldva és emellett éveken át végzett szorgos gyakorlásra is szükségük volt a siker eléréséhez, hajszálnyit kevesebb nyomot hagytak bennünk műsorszámaikkal, vagy pedig kitartásuk nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a döntőig vigyék.

Természetesen ebben a listában, melyet három részben közlök is óriási tehetségek foglalnak helyet, kiknek előadásait érdemes végignézni. A lista természetesen abszolút szubjektív, és nem feltétlenül tartalmaz minden említésre méltó meghallgatást.

10Juanjo Monserrat, aki a világ legbugyutább hangszeréből hozott ki a maximumnál is többet (spanyol)

Az otamatone nevezetű japán játékhangszerrel nevezett be a Got Talent España vetélkedő 2021-es kiadásába Juanjo Monserrat. Bugyuta hangszerével egy operaáriát (?) adott elő, majd a teljes zsűri rávetette magát a fiatalúrra, mivel mindenki ki szerette volna próbálni a hangszert.

Juanjo a produkciójáért végül golden buzzert kapott, amit én enyhén szólva túlzásnak tartok, mindenesetre a YouTube mémhangszerévé vált gyerekjátékkal való benevezés a versenyre valóban nem mindennapi vakmerőséget igényelt, és az újdonság varázsa az elbűvölt zsűri szívét is megolvasztotta.

Ezt követően csak annyit tudok Juanjo sorsáról, hogy nem jutott el a döntőig.

9Vajda Vivien, a 26-szoros ugrókötél-világbajnok (magyar)

Rendkívül ritkák a magyar nevezők a külföldi tehetségkutatókban. Vajda Vivien (aki ekkor Brazíliában élt) 14-szeres ugrókötél-világbajnokként nevezett be a versenybe, hogy mindenkinek megmutassa szenvedélyét az ugrókötelezés iránt.

Bár a kecses hobbit nagyjából 10 év felett minden fiatal leveti magáról, Vivien oly látványos akrobatikus előadást produkált, hogy a rendkívül pozitív kritikák mellett a zsűri négy igenjét és bezsebelhette, így bejutott a Judge Cuts szekcióba (a meghallgatásokat követő selejtező, melyben a zsűri leszűkíti a nevezők számát egy éves szinten változó, előre meghatározott mennyiségre). Ott azonban sajnos nem sikerült másodjára is remekelnie, mivel az adás előtt bokaficamot szenvedett el, így egy roppant rövidre szabott próbálkozást követően a helyzet mentésére Viviennek el kellett búcsúznia a versenytől, ahova a későbbi években nem nevezett be újra.

Szereplését követően Vivien tovább folytatta az ugrókötelezést, saját Instagram-profilja alapján immár 26-szoros világbajnokként.

8The Savitsky Cats – Macskatrénerek (ukrán)

Meglehetősen gyakoriak a Got Talent műsorokban a kutyás show-k, ugyanakkor ezek macskás megfelelője gyakorlatilag soha ki nem próbált koncepciónak számít. Szakértők szerint a macskák egyszerűen oly mértékben autonómak és annyira tojnak gazdáik elvárásaira, hogy nem is lehetséges őket a kutyákhoz hasonlóan beidomítani valami hasznavehető műsor lefolytatására. Vagy amennyiben igen, az sokszoros erőfeszítést igényel az idomárok részéről a kutyákhoz képest.

A „The Savitsky Cats” produkció a 2018-as America’s Got Talent-ben került a színpadra a zsűri nagy megdöbbenésére. Simon Cowell nem is értette, hogy unhatja el valaki az életét annyira, hogy macskákat trenírozzon.

A 10 cica bevetésével létrehozott műsor azonban hangos ovációt keltett a közönségben, a 4 igent követően pedig a negyeddöntőig vitte az anya-lánya duó által prezentált produkció.

Bár a végére elfogytak az eljátszható trükkök, az előadás már csak az egyedisége, valamint a macskák trenírozásának pokoli nehézsége végett is megérdemli, hogy helyet foglaljon a listában.

7Aaralyn, a cuki 6 éves kislány egy igazán szívhez szóló dalt énekel (amerikai)

Aaralyn, a 6 éves kislány Izzy nevű dobos bátyjával állt színpadra, hogy elénekeljen egy aranyos kis dalt. Mivel szó szerint ütősre sikeredett a nem várt fordulatot magában foglaló előadás, sikerrel jutottak tovább a Las Vegas-i körbe, majd onnan az élő adásba. Itt azonban már sajnos kiestek.

Aaralyn és bátyja az utóbbi néhány év során újból aktívan zenél, Murp nevű együttesükkel folytatják az egykori America’s Got Talent-es hagyományokat. Aaralyn idén lesz 15 éves.

6Sara & Hero, a kutya jó duó (kanadai)

Sara Carson egy igazán bevállalós kalandor lány, kinek az America’s Got Talent 2017-es műsora felvételének idején egyetlen vagyona egy furgon volt, mellyel keresztbe-kasul bejárta az államokat. Hogy ne unatkozzon annyira az útjain, egy menhelyről szabadította ki a hűséges társává lett, Hero névre keresztelt kutyáját.

Hero aztán Sara szerencsét hozó malacává lett, miután a műsorban egészen a döntőig vitte a nem mindennapi mutatványokat prezentáló duó. Pedig csaknem kiestek a válogatáson, miután a zsűri két tagja sem volt elragadtatva a meghallgatáson részükre prezentált mutatványoktól. A kutyás lányt aztán Simon Cowell hívta vissza a versenybe, miután sikerrel könyörgött zsűritársainak, hogy legalább az egyikük változtasson a Sara & Hero párosra adott ’nem’ szavazatán, mivel olyan – később beigazolódott – tulajdonságokat látott bennük, melyek az elején még valóban nem voltak nyilvánvalóak.

Sara & Hero az ötödik helyet szerezte meg az America’s Got Talent történelme egyik legerősebbjének mondható 2017-es mezőnyében.

A műsor vége óta Sara annyi különféle megbízáshoz jutott, hogy lakást vehetett magának, hol boldogan él kutyájával. 2018-ban a Guinness rekordok könyvében megdöntötték a „kutyával egy percen belül végrehajtott legtöbb mutatvány” csúcsát, 2019-ben pedig az America’s Got Talent: The Champions kiadásban jelentek meg egy új műsorszámmal.

5Marina Mazepa, a testhajtogató balerina (ukrán)

Marinát a szülei balerinának nevelték, kit kecses, szellős táncmozdulatai majd berepítenek a 90-es évek Ukrajnájában megszokott nélkülözésből az entellektüel középosztályba.

Úgy megihlette Marinát a rokonságától kapott „kezdőcsomag”, hogy érdemesnek látta előbb 2017-ben a Got Talent francia, majd 2019-ben az amerikai kiadásában megvillogtatni tehetségét az egyre inkább eltünedező rajongótábort maga mögött tudó klasszikus balett-tánc előadásával. Hogy sikere biztosított legyen, Marina saját koreográfiát, sőt, jelmezeket állított össze a műsorszámaihoz, és részéről a balett fogalma is csakhamar teljesen egyedi értelmezést nyer. 🙂

Marina bejutott a France’s Got Talent döntőjébe, ám az amerikai versenyből kiesett a negyeddöntőt követően. Eztán több tv-műsorban is vendégeskedett még, mindenki nyugodtan rákereshet nevére a YouTube-on.

4Billy and Emily, a legextrémebb görkoris duó (angol)

Görkoris számmal benevezni egy nagy presztízsű tehetségkutatóba eléggé vakbuzgóságra vall, ráadásul senki nem gondolná, hogy bárminemű érdekesnek mondható eredmény kerekedik ki a vérszegény koncepcióból.

Mégis ez a helyzet a Billy & Emily (egyébként testvérpár) görkoris duó esetén, kiknek extrém mutatványai rögtön a 2015-ös Britain’s Got Talent selejtezőjén leejtették a zsűri állát. Oly nagy mérvű sikert arattak, hogy alig egy héttel a műsor levetítése után már hívták is őket Las Vegas-ból, ahová kiköltöztek a verseny zárultát követően.

2017-ben az America’s Got Talent-ben is megmérkőztek, hol a középdöntőig jutottak, majd 2019-ben a Got Talent Champions kiadásának amerikai, majd brit változatában szintén tettek egy kört.

Legjobb tudomásom szerint jelenleg a Vegas-i Caesar’s Palace egyik látványshow-ját vezetik rezidensként.

3Gerphil G. Flores, a végletekig kitartó opera-énekesnő (Fülöp-Szigetek)

Operaelőadásával nevezett be a 2010-es Pilipinas Got Talent versenyre az akkor 19 éves Gerphil G. Flores. Bár mindhárom zsűritag igen szavazatát elnyerte, az elődöntőből végül kiszórták, amiért nem „közönségbarát” popdalokat játszott. Odáig mentek szegény lány degradálásával, hogy rá kívánták venni a műfajváltásra. Mivel erre nem volt hajlandó, így kényszerűen búcsút vett a műsortól.

5 évvel később az első Asia’s Got Talent-ben lépett újfent színpadra immár 24 éves kiforrott énekesként, aki mindennemű szuggesztió ellenére sem volt hajlandó felhagyni operaénekes ambícióival.

Mivel az Asia’s Got Talent többek közt a zsűri minősége szempontjából is emelkedett minőséget képviselt a Fülöp-szigeteki kiadáshoz képest, Gerphil nem pusztán szépségével, hanem tökéletes énekhangjával egyaránt elbűvölte a közönséget, valamint a zsűripanelt. A 4 igent követően David Foster egy jól megérdemelt golden buzzerrel is megjutalmazta Gerphilt.

Gerphil G. Flores bejutott a döntőbe, s végül a 3. helyezést szerezte meg a 2015-ös Asia’s Got Talent-ben.

2Elena, a 12 éves hegedűművész (német)

Kissé kilóg a sorból Elena Meyer produkciója, ő ugyanis a Got Talent műsorok helyett a német Superkids vetélkedőben tűnt fel életkorát messze meghazudtoló minőséget képviselő hegedűjátékával.

Egyebet nem tudok mondani róla, illetve a beillesztett videó szerintem jóval többet árul el minden feleslegesen legépelt szónál. Mindenesetre nem véletlen került Elena ebben a listában a második helyre.

Elena a Superkids óta betöltötte a 18-at, és saját Instagram oldalának tanúsága alapján továbbra is nagy buzgalommal nyúzza hegedűjét.

11. Issy Simpson, a Harry Potterből szökött 8 éves boszorkány (angol)

Issy nagy kedvencei a Harry Potter könyvek és filmek, ám ő ahelyett, hogy szimplán ezek rajongótáborát gyarapítaná, úgy határozott, hogy maga is inkább a kalandos izgalmakat magában foglaló boszorkányság útjára lép.

Lenyűgöző személyisége által prezentált illuzionista előadásai a hozzá képest nagypapa korú zsűritagokat és nézőközönséget egyaránt heves kacajjal vegyített álleejtésre ingerelték a 2017-es Britain’s Got Talent versenyén, melyen végül a második helyezést sikerült megszereznie.

Két évvel később a Britain’s Got Talent: The Champions különkiadásban is tiszteletét tette, ám sajnos nem jutott tovább a döntőbe.