Ez a rövidfilm nyers őszinteséggel tolja a pofánkba, mit értenek legtöbben boldogság alatt

0

Aki rendelkezik néminemű egészséges öniróniával, netalántán képes átérezni a világ azon fájdalmát, amint napi szinten milliárdok lépnek „önként” a lélekölő mókuskerékbe, teljesen felesleges és értelmetlen, sok esetben egyenesen halálos boldogságeszményeket hajszolva, az máris meglelte ama kincset, amit ez a mesterien összerakott, alig 4 perces rövidfilm mondani kíván.

A szerző a patkányokkal állítja analógiába az egymást taposó, egymás ellen versengő, elidegenedett tömegek hadát. Ezt azonban nem vérmes sértésnek szánja, tudniillik az angol szlengben elterjedt és széles körben használt „rat race”, vagyis patkányfutam fogalma adott teret a grafikai ábrázolásnak. Idehaza a sokkal békésebben hangzó „mókuskerék” kifejezés terjedt el arra az értelmetlen és kiüresedett életre, amit legtöbben élni kényszerülnek.

A videoklip hosszúságú film 4 percében természetesen összesűrítve látjuk azon események hadát, melyek egy átlagpolgár szinte teljes létezését végigkísérik bölcsőtől a koporsóig. Ilyen sanyarú körülmények közepette hatalmas szerencséje van annak, aki a teljes mentális kiégésig és anyagi tönkremenésig vezető széles ösvényt a lehető leggyorsabban végigjárja. Nekik sikerülhet, amiről kevésbé szerencsés sorstársaik még csak álmodozni sem mernek, hogy marad idejük és módjuk életük hátralevő részében elgondolkodni ama kérdésen, vajon mi lehet az élet valódi értelme és célja. A patkányfutamon túl.