Nem mindennapi látványshow: hajléktalan lány streamerek lepik el az esti utcákat ázsiában

0

Nem mindennapi jelenség tárul azok elé, akik Ázsia (sajnos meg nem nevezett) nagyvárosaiban kívánnának a késő délutáni, illetve esti órákban egy kiadós sétát tenni.

A látvány, amely így képernyőn keresztül eléggé szürreálisnak hat, a következőképp írható le: fiatal lányok egy babzsák fotelen ülve a nyílt utcán streamelnek. Nem pusztán magukat, hanem komplett apparátusukat kihelyezik a híd alá, a megvilágítást nyújtó lámpákkal, mobilnettel, olykor komplett hangtechnikával együtt. Gyakran több tucat fős csoportokba verődve folytatják le a műsoraik közvetítését a bámészkodó járókelők nagy derülésére.

Na de pontosan mit is művelnek ezek a lányok az állítólagosan roppant veszélyes esti utcákon, miért nem otthon, a négy fal nyújtotta jól felfűtött komfortjukból elégítik ki rajongóik kívánságait?

A legtöbb, élő adás kezdeményezését lehetővé tevő platform, kiváltképp a Twitch és a TikTok a streamelő személyek geolokációja alapján lövi be, kik számára ajánlja az algoritmus az élő adást. Mindezt olyannyira komolyan veszik, hogy büntetés, vagy akár tiltás áldozatává is válhat az a személy, aki példának okáért VPN mögül igyekezné magát máshonnan lévőnek beállítani, mint ahol valójában lakik.

Igen ám, de sok esetben messze nem ideális a tartózkodási hely alapján való ajánlgatás. Mi van, ha valaki mondjuk angol nyelvű műsort szeretne készíteni amerikaiaknak, de Egyiptomból? Ha egy magyar influencer elutazik Bora Borára, az élményeiről magyar nyelven előadott live műsort csak franciáknak mutatja be az algoritmus?

Sajnos a geolokáció alapján való algoritmikus szűrés messze nem ideális módja a potenciális közösség összehozására az alkotókkal, mégis ez a legtöbb streaming platform bevett módszertana.

Mi a helyzet, ha valaki ugyan nem kívánná saját országát elhagyni, vagy másikba közvetíteni, viszont a hazáján belül messze nem ideális a tartózkodási helye? Falun él például, hol nagyon kevés potenciális néző akad a környéken, vagy épp egy nagyváros kültelki részében, hol egyáltalán nem számíthat az élőző személy a hozzá hasonlóan szegény sorban tengődő munkások pénzügyi támogatására, holott legtöbb esetben a viszonylag könnyű pénzkereset végett választják kiváltképp a dekoratív, fiatal lányok a Twitch-streamelés lehetőségét?

Itt jön képbe az ezeréves bölcsesség, hogy ha a hegy nem megy Mohamedhez, hát menjen Mohamed a hegyhez.

azsia_influencer_lanyok

Ezek az egymás hegyén-hátán streamelgető lányok a gazdagok által lakott városrészekbe ülnek ki a kis felszerelésükkel, hogy így maximalizálják az adományok révén begyűjthető profitjukat. Mivel a VPN használata büntetés kockázatával jár, ráadásul nem kontrollálható kellő precizitással a VPN szerver földrajzi helye, a képeken látható a streamerek a valódi geolokációjuk manipulálása végett választják a burzsuj negyedek közelébe való kiülést. Így a Twitch és TikTok algoritmusa az e környéken élő gazdag ficsúrokkal, vagy azok gyerekeivel hozza össze őket, így nyervén esélyt a busás pénzügyi támogatásra.

Azt sajnos nem sikerült megtudnom, hogy – ahogy egyes képeken látszik – vajon szinte egymás képébe belemászva csacsognak, dalolnak, zenélgetnek-e az aluljárós influencerek, vagy pedig valamilyen vizuális trükkel eltüntetik a hátteret, mindenesetre a szorgos leányzók esténként ott dekkolnak az elit városrészek tövében, valahol a messzi Ázsiában.

Aki nem hiszi, járjon utána. 🙂

azsia_influencer_lany8 azsia_influencer_lany7 azsia_influencer_lany6 azsia_influencer_lany5 azsia_influencer_lany4 azsia_influencer_lany3 azsia_influencer_lany2 azsia_influencer_lany1

azsia_influencer_lany9