A technológia megvált: másfél éven át felkapcsolva maradt a villany egy iskolában, mert elromlott a világítást vezérlő szoftver

0

A dolgok internetének világával elközelgett a mennyek országa a Földre – legalábbis ezt hallucinálják a hasunkba lyukat beszélő tech-mágusok. A valóság ennél jóval árnyaltabb.

Egy Massachusetts-i középiskolában bő tíz évvel ezelőtt az intézmény teljes világítási rendszerét lecserélték, mégpedig egy ún. okos irányítással felvértezett megoldásra. Ez minden helyiségben a külvilágból beszűrődő természetes fény erejének megfelelően automatikusan állítja be a világítási szintet. A megoldásnak köszönhetően éves szinten több ezer dollárt spórolhatott az iskola.

Csakhogy a rendszer 2021 augusztusában bekrepált, s az automatikus szabályzók meghibásodásával az év 365 napjában és a nap 24 órájában maximális fényerővel üzemel az iskola mintegy 7000 lámpából álló világítása.

Természetesen felvették a kapcsolatot a beszerelést végző céggel, mely eddigre hogyhogynem temérdek tulajdonosváltáson esett át. Végül felvásárolta azt egy nagyobb vállalat, hol senkit nem tudtak keríteni, aki értene a tíz évvel korábban kiépített automatikus világítás szereléséhez és a szoftver újraprogramozásához.

Kiderült végül, hogy a teljes szervert és az azt kiszolgáló perifériákat is le kell cserélni, ami – sóhajtozik az iskolaigazgató – bizony több tízezer dollárjába kerül az adófizetőknek. Hát ennyit a spórolásról – az Úr adta, az Úr elvette. Szerencsére a villanyszámlák is drágultak egy jót az üzemzavar másfél esztendeje alatt, ami havi szinten újabb sok ezer dollár költséget vésett a dolgozó kisember kontójára.

Ugyan már 2021 végén megrendelték a cserealkatrészeket, csakhogy azok Kínából való megérkeztére egy teljes évet kellett várniakkora a globális chiphiány, hogy specializált digitális infrastruktúrára külön előjegyzést kell foganatosítani. Végül megérkeztek az új eszközök, s örömmel jelentette be az intézmény szóvivője, hogy idén februárban – a szokásos síszünet idejében – lecserélik végre a világítást vezérlő rendszert.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem vágták le egyszerűen az áramot nappal, vagy álltak át kézi vezérlésre. Nos, a kiépítést végző cég úgy gondolta, termékük annyira okos, hogy nem szükséges sem vészkapcsolót, sem manuális felülírási lehetőséget biztosítani az intézményi karbantartók részére. Szerencsére a felújított rendszernek humán felülbírálást nyújtó kapcsolók is részét képezik.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás