Irritálók az elektromos rollerek, de a legrosszabb dolog a járdákon még mindig az autó

0

Bár a koronavírus-járvány szörnyű véget vetett nekik, néhány hónapon át az irritáló elektromos rollerekről szajkózott a komplett magyar sajtó. A belőlük eredő problémák valóságosak: észszerű kontroll hiányában a turisták szerte-széjjel szórják a rikító vasdarabokat, melyek aztán balesetveszélyt okozhatnak az arra járó vétlen gyalogosok részére. Kiváltképp a helyi lakosoknak vannak útban ezen alkalmatosságok.

Míg a járdán heverő szétszórt rollerek miatt mérgelődik a jónép, egy kutatócsoport állítja, mindezen bosszúságok pusztán egy kognitív hiba eredményei.

Melinda Hanson, a Bird elektromos roller-márka képviselője felfedte a valódi okot az elektromos rollerek gerjesztette indulatok mibenlétével kapcsolatban:

Mindent az autósok nézőpontjából szemlélnek. Járdáink dugig vannak szabálytalanul parkoló autókkal, bicikliútjaink futárok járműveivel, és az egyetlen ok, amiért a szétszórt rollerek problémának számítanak, hogy viszonylag új jelenségek, ezért nem szoktuk meg őket eléggé.

roller_girl

Az egyetlen csoport, akiket valóban akadályozhat az elektromos rollerek jelenléte, a mozgássérült személyek, akik kerekesszékükkel, járókeretükkel nem képesek azok kikerülésére, ám az ő előrehaladásukat is inkább akadályozzák a rossz helyeken ácsorgó autók.

Egy kutatás szerint, melyben 3600 kerékpár, roller és autó parkoltatási módját vizsgálták meg, a rollerek alig 0,8%-a volt szabálytalanul elhelyezve, míg az egyéb járművek közel 60%-a (!) többé-kevésbé jogosulatlanul vesztegelt az általa befoglalt helyen. A legrenitensebb szabályszegők a különféle taxis, illetve futárcégek alkalmazottai voltak, akiknek autói 64%-os arányban parkoltak szabálytalanul.

A szintén előszeretettel diszkriminált kerékpárosok hozzájuk képest a mintapolgár arany keretbe foglalt példái: alig 0,3%-nyi biciklinél fedtek fel a kutatók rossz parkolást vagy elhelyezést.

Mindezek ellenére számtalan ország hatóságait leterhelik a nyugdíjas korosztály spicliskedései a rolleresekre és kerékpárosokra.