Anguilla szigete jól járt a mesterséges intelligenciával, mivel ők birtokolják a .ai domainvégződést

0
Anguilla Beach

Anguilla, egy apró brit szigetterület a Karib-térségben akár 30 millió dollár bevételnek is örvendhet idén az “.ai” végződésű domain-nevének köszönhetően. Az elmúlt évben az MI iránt egekbe szökő érdeklődés különösen vonzóvá tette az ország “.ai” felső tartományú domainjét a technológiai vállalatok számára. A többletbevétel nagy áldást jelent Anguilla gazdaságára nézve, ami elsősorban a COVID nyomán visszazuhant turizmusra támaszkodik.

A domainekből származó 30 millió dollár nem hangzik soknak az MI-vállalatoknak kiszórt milliárdokhoz képest, de a szigetvilág teljes területe alig 90 négyzetkilométer és mindössze 16 ezer ember lakja. Szóval Anguilla egyáltalán nem panaszkodhat. Az olyan regisztrátorok, mint a GoDaddy, fix árat fizetnek Anguillának – 140 dollárt egy kétéves regisztrációért -, ám ezek az árak a felfokozott kereslet miatt nagyban emelkednek.

A Bloomberg szerint Anguilla mindössze 7,4 millió dollárt keresett .ai domain regisztrációkkal 2021-ben, ám mindez megváltozott a ChatGPT tavalyi megjelenésével. Az esemény hatalmas MI hype-ot, félelmet és befektetési lázat váltott ki. Vince Cate, ki évtizedek óta kezeli Anguilla “.ai” domainjét, elmondta a Bloombergnek, hogy a .ai regisztrációk gyakorlatilag megduplázódtak az elmúlt évben:

Tavaly November 30-a óta itt nagyon más a helyzet.

Anguilla 1995-ben kapta a .ai domain-végződést, melyet a szakszleng Top Level Domainnek (TLD, felső szintű tartomány) nevez. 1985-től kezdve minden ország megkapta a maga TLD-jét (Magyarország a .hu-t, németek a .de-t, stb.). Nem csak nemzeteknek, hanem általános globális weblapoknak (.net), organizációknak (.org), oktatási intézményeknek (.edu) és kereskedelmi vállalatoknak (.com) megvan a maguk TLD-je.

Mivel voltaképpen nem vonatkoznak szabályozások arra, ki milyen TLD-vel regisztrálhat, csak a pénztárcánk tartalma szab határt egy-egy keresettebb TLD-hez tartozó webcím lefoglalásának. Ugyanezen okból vált végül a .com névvégződés a világ legnépszerűbbjévé, holott azt kizárólag cégek számára találták ki.

A 90-es években Anguillához hasonló sikernek örvendhetett Tuvalu szigete, kik a .tv névvégződést birtokolják. Erre a TLD-re tévétársaságok hada vetette rá magát, hogy trendi cím alatt legyenek elérhetők az egyre népszerűbbé váló globális weben.

Míg egyes szakértők az “MI aranyláz” csökkenését jósolják, ami végül lehűtheti a “.ai” domainek piacát, a Bloomberg szerint az Anguilla gazdaságára gyakorolt hatás már most elég jelentős. A “.ai” domainek idén a terület bruttó hazai termékének jelentős részét képezik.

Anguilla remek esettanulmány arról, hogy még egy kis karibi sziget is profitálhat a globális technológiai fellendülésből. Csak nehogy úgy járjanak, mint a „kimeríthetetlen kincsesbánya” Nauru.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás