Akik tudománytagadózták az igazmondókat, most a TikTok felé fordulnak tudományos útmutatásért

0

Tudtad, hogy a fogorvosod hajszálpontos diagnózist képes felállítani szexuális életedről pusztán az által, hogy ránéz a fogsorodra? Tudtad, hogy ha érzékeny vagy a visszautasításra, akkor ADHD-ban szenvedsz? Tisztában vagy a ténnyel, hogy amennyiben nem látod automatikusan mesésnek a jelen világot, akkor depressziós vagy? Ha nem mélysárga a vizeleted, akkor vesebeteg vagy? Na és mi a helyzet a koleszterinszinteddel? Mérted már ma? Lehet, hogy holnap már késő lesz, szívrohamban fogsz megpusztulni!

Ismerősek ezek a felajzott rémhírek? Azt hihetné az ember, hogy az orvosi rendelők vannak ily vehemenciával tömve tévinformációkkal a gyógyszerfüggőségünk felfuttatása érdekében, holott a TikTokker tinédzserek osztogatják egymás közt a fentebb soroltakhoz hasonlatos ostobaságokat.

Mintha szándékosan az volna a céljuk, hogy valamilyen úton-módon minél jobban leépüljenek, vagy legalább kapjanak egy mentálisbetegség-diagnózist, mert enélkül lehetetlenség érvényesülni a mai világban. Vagy hivatalosan is elismerten elmebeteg vagy, s akkor úgy-ahogy támogat téged a társadalom, vagy rugdalják ki folyamatosan a lábakat az identitásod és létjogosultságod rozoga tartószéke alól.

Ide jut az emberiség, amikor a rendszer hitványságának következményeit elkezdik tömegével az egyénekre oktrojálni. Elmebeteggé kell válnom, különben nem lehetek normális… még a végén kilógnék a sorból, s akkor nekem annyi!

tiktok_phone_girl

Szóval elképesztő mértéket vett az egészségügyi tévinformációk burjánzása TikTok-on, s ezeket javarészt olyan fiatalok osztogatják egymás közt, kiknek koruknál fogva egyáltalán nem kéne még ilyesféle tartalmakat fogyasztani.

Persze jobb volna, ha az idősebbek sem tennék, talán életben maradnának még pár évig, ha nem kívánnák minden áron bebeszélni maguknak, hogy végstádiumú rákban agonizálnak.

Annyira áldatlanná váltak az állapotok TikTokon, hogy a doktortársadalom már nagyban kongatja a vészharangot a 15 másodperces öndiagnózisok gomba mód való szaporodása kapcsán.

A University of Arizona College of Medicine kutatói személyesen is utánajártak, mennyire súlyos a helyzet TikTok-medicína terén, és egészen elképesztő eredményekre leltek.

A vizsgálatban, melyben a cirrózissal és vesebetegségekkel kapcsolatos videókat gyűjtötték egybe és helyezték azokat tartalmi analízis alá, tízből négyet tévinformációkkal fertőzöttnek találtak. Ez azt jelenti, hogy a klasszikus „Fej vagy írás?” pénzfeldobásos módszerrel hasonló precizitással végezhetünk öndiagnózist, mint egy szabvány TikTok videó által. Ha fej, akkor glomerulonefritiszben szenvedek, ha írás, akkor egészséges vagyok.

depressed_girl1

Mivel a krónikus veseproblémák számos súlyos szövődményhez vezethetnek a dialízis szükségétől kezdve a veseátültetés szorongató igényén át egészen az áldozatok elhalálozásáig, nem lehet a számos fals diagnózist, s mellé nyilván a másik oldalról elviccelt és jelentéktelenített létproblémákat félvállról venni.

Pozitívumként hozták fel a doktorok, hogy nagy átlagban a korrekt tájékoztatások nagyobb elérést és közönséget nyerhettek, míg a tévinformációk egy idő után visszaszorulnak. Ám egy élet és halál kérdését jelképező témakörben a legkisebb tévedés és az általa keletkező néhány száz áldozat sem számít elfogadhatónak.

Egy másik kutatásban az önjelölt mentálisegészség-tanácsadók szakértelmét elemezték ki összesen 500, különböző fiókokról származó klip bevonásával.

Ebből a szempontból még a klasszikus orvosi diagnosztikánál is rosszabb eredményt kaptak a kutatók: a TikTok mentálhigiénés tartalmainak 83%-a bizonyult kukába valónak. A legtöbb fals információ az ADHD, bipoláris zavar és depresszió kapcsán terjed. Ezek tekintélyes hányada öndiagnózisra buzdítja a fiatalokat, hogy teljesen egészséges pszichéjű tinédzserekként is betegnek állíttathassák be magukat.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás