Félsz az ismerkedéstől? Küldj randira magad helyett egy személyiségedet mintázó MI-chatbotot!

0
Ai Robot Love

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődése új távlatokat nyit az emberi kapcsolatok területén is. A randizás izgalmas, de sokak számára stresszes élmény is lehet. Mi lenne, ha egy MI-chatbotot küldenél magad helyett az első randira, hogy felmérje a terepet és megkönnyítse a dolgod?

Egy friss cikk a Psychology Today-en bemutatja a “Randizz magad helyett chatbottal!” nevű szolgáltatást, ami egyedülálló lehetőség a félénkebb, introvertáltabb emberek számára, hogy kilépjenek a komfortzónájukból és új emberekkel ismerkedjenek meg. A chatbot a te személyiséged alapján kerül megalkotásra, és a nevedben beszélget a potenciális partnerekkel. A chatbot által gyűjtött információk szerint eldöntheted, érdemes-e a személyes találkozó felé terelni az ismerkedés medrét.

A Volar nevű randiapp máris megadja számodra a lehetőséget, hogy a párkeresést egy chatbottal folytatott mély beszélgetéssel kezdd. Elmondott bemutatkozód, karrierutad és preferenciáid nyomán a mesterséges intelligencia egyrészt elsajátítja konverzációs stílusodat, másrészt olyan személyek profilját közvetíti feléd az ellenkező (vagy akár azonos) nem képviselői közül, kikkel a chatbot értékítélete szerint meglehetősen könnyedén rázódhattok össze, hiszen a kompatibilitási profilotok nagy mértékben egyezik.

Tavrandi

Természetesen a másik fél sem kényszerül feltétlen élő konverzációra az általad beállított géppel. Az ő részére is fennáll a lehetőség, hogy egy algoritmikus beszélgetőpartnert küldjön ki maga helyett. Így az olykor meglehetősen kínosnak mutatkozó első randit tökéletes harmóniában vezényelheti le egymás közt a két robot.

Véget érhet a kínos csendek, az időjárásról való se füle se farka diskurzusok korszaka, hiszen a villámgyors gépi algoritmus a másodperc töredék része alatt áll elő temérdek kreatív csajozós és pasizós dumával, újabb meg újabb őszinte érdeklődést kifejező kérdések sokaságával.

A beszélgetés zárultát követően a kiértékelő algoritmus temérdek fokmérce szerint válogatott kompatibilitási profilt állít fel részedre a kijelölt partnerről, miközben a randiappon át tökéletesen retusált fotói is megérkezhetnek postaládádba.

A mesterséges intelligencián keresztüli ismerkedés fura módon a fiatal nők számára vált azonnal mindent vivő slágerré. A potenciális párjelöltek előzetes monitorozása temérdek félelmüktől felszabadítja őket, ide értve annak esélyét, hogy egy bántalmazóval vagy nemi erőszakolóval hozza őket össze a sors.

Online Dating

A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők a nyilvánvaló pszichológiai hatások mellett további pozitívumokat is megneveznek az MI általi ismerkedés javára.

A félénkséggel küzdők általában a kezdeményezés terén buknak el, így részükről óriási könnyebbséget jelent, ha valaki más indítja be helyettük a konverzációt. A szociális fóbiában szenvedők gyakorolhatják a beszélgetést anélkül, hogy kényelmetlenül éreznék magukat. A chatbotok türelmesek, nem ítélkeznek, és mindig nyitottak a diskurációra. Ez a fajta stresszmentes interakció lökést adhat a kezdeti magabiztosságnak, és felkészítheti a felhasználókat a valódi randevúkra.

Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy a chatbotok nem varázspálcák. A mesterséges intelligencia nem helyettesíti az emberi kapcsolatokat, és nem pótolja a mélyebb érzelmi kötelékeket. A chatbotokkal való kizárólagos interakció elsorvaszthatja a valódi intimitást, irreális elvárásokat támaszthat a partnerrel szemben. A magány és az elszigeteltség érzése továbbra is fennállhat, sőt, a chatbotok használata súlyosbíthatja a mentális problémákat, ha a felhasználó nem tudatosítja magában a virtuális kapcsolatok határait.

A nyilvánvaló előnyök ellenére tehát felmerül a kérdés, hogy miféle jövőnek nézünk elébe párkapcsolataink menedzselése szempontjából? Nem-e veszítjük el a gépi döntés-támogatás által a kontrollt saját életvitelünk felett?

Ai Boldog Fiatal Hazaspar

Jelenleg még roppant komikus belegondolni a lehetőségbe, hogy két egymásnak szimpatikus chatbot mondja meg helyettünk, kivel kössük össze életünket és vállaljunk gyereket. Még nevetségesebb pillanatoknak nézhetünk elébe, amikor kizárólag humán interakció révén végezhető tevékenységek, mint romantikus gesztusok, házasságkötés vagy szexuális kapcsolat kezdeményezése kerül terítékre.

Az sem tiszta, hogy a kezdeti ismerkedés akadálypályáján keresztül vergődvén magunkat valóban sikerrel abszolválhatunk-e egy szerető és tartós kapcsolatot.

Mivel szerelmi életünkkel kapcsolatos döntéseinket a mesterséges intelligencia befolyásolja, nem biztos, hogy az összerázódás időszakában, mikor a racionális elvárások sorolása helyett egymás legmélyebb titkainak és motivációinak feltérképezése kerül előtérbe, sikerül ténylegesen átevickélnünk magunkat

Abban sem lehetünk biztosak, hogy az algoritmikus párválasztás boldoggá tesz minket. Akkor sem, ha végül mi magunk döntünk a megfelelőnek ígérkező partner mellett. Ahogy a legtöbb magától választó személy házassága és párkapcsolata kudarcba fullad manapság, vagy ahogy a szülők által rendezett házasságok kárhoztatnak minket örök boldogtalanságra, ugyanúgy a mesterséges intelligencia sem fogja kompenzálni saját alkalmatlanságunkat egy család összetartására és menedzselésére. Ráadásul a gazdagabb pasira vagy fiatalabb lányra való ácsingózásunk sem apad el csak úgy magától.

Fiatal Lany Gazdag Pasi

Erősen kérdőjeles tehát, hogy tesz-e bármit a chatbot-randi a széthulló kapcsolatok világának helyre rándítására.

Mindezért kiemelten fontos, hogy a chatbotokat felelősségteljesen és tudatosan használjuk. Legyünk tisztában a lehetséges előnyökkel és hátrányokkal, és ne bízzuk el magunkat a virtuális komfortzónában. A chatbotok remek eszközök lehetnek a társkereséshez, de a boldog és teljes élethez elengedhetetlenek a valódi, éles helyzetekben is gyakorolt humán kapcsolatok.

FIGYELEM: ez egy részben vagy egészben mesterséges intelligencia által generált cikk, melyet a Google Gemini hozott létre.

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás