A technológia felszabadít: arcfelismerő szoftvert vet be Irán kormánya a hidzsáb viselésének kötelezvényét megszegő nők ellen

0

A köznép megmentő Jézus Krisztusként éljenez minden technológiai újítást ama mantra mentén, hogy azok több szabadidőt, illetve magasabb fokú produktivitást tesznek lehetővé részünkre.

Mióta bevezetésre kerültek a számítógépek és okostelefonok, soha ennyire kapkodó, idegbeteg, időzavarral küzdő, önrendelkezési jogától megfosztott és elbutult nem volt az emberiség, mint napjainkban. A technológia nem a népet szabadította fel, hanem annak bitorlóit dollárbilliók zsebükbe plántálása által, illetve a hatalom képviselőit, akik végre nyugodtan zaklathatnak minket munkaidőn kívül, valamint figyelhetik levegővételünket még a hálószobában is.

A koronavírus-riogatás alatt maga Edward Snowden figyelmeztetett bennünket arra, hogy a pandémia leple alatt egy totalitárius digitális megfigyelő államot kíván bevezetni fejünk fölött a hatalom.

Az internet-totalitarizmus kibontakozása által a hatalom oly színtereken is elvégezheti ellenállástól mentesített leszerelésünket, melyekről az egykori Hitlerek és Sztálinok legfeljebb bilibe lógó kézzel álmodozhattak.

cult-of-covid

Tavaly év végén hatalmas tüntetések rázták meg Iránt. Egy 22 éves kurd nő meghalt, miután a „moralitás-rendőrség” a hidzsáb nem megfelelő viselése végett elhurcolta őt. A tüntetéshullám mintegy 19 ezer letartóztatás mellett 500 halálesetet generált.

Csakhogy a legtöbbeket nem az utcáról gyűjtötték be, majd vitték el a rendőrök, hanem napok, hetek leforgását követően jött értük a fekete autó.

Azt hihetné az ember, a tehetséges nyomozó urak alaposságának következménye a temérdek utólagos letartóztatás, csakhogy az eset korántsem bizonyult egyedinek.

Bő két héttel a tragikus haláleset előtt egy Sarzamineh Shadi nevű vidámparkot zárattak be az iráni hatóságok, mert az nem tartatta be szigorúan és következetesen a hidzsáb viselésével kapcsolatos törvényeket, s egy nőnek megengedte, hogy a fejkendője nélkül élvezhesse a vidámpark nyújtotta lehetőségeket. Fotója névtelenül ugyan, de elkezdett keringeni a szociális médiában, végül gyaníthatóan egy arcfelismerő szoftver párosította a képet a hozzá tartozó személlyel.

Az üzletbezárásokat, illetve tüntetéses letartóztatásokat követően sem csitultak a kedélyállapotok. Az elmúlt időszakban egy plázából érkeztek gyanús esetekre utaló bejelentések: a hidzsáb hordását elmulasztó nők automatikusan kiállított bírságot kaptak a postaládájukba, holott a kimozdulásuk időszakában nem is találkoztak rendőrrel.

A rendőrök nélküli rendőrállam szisztémája olyan világrendet bontakozhat ki, melyben bárki akár bűntelenül is halálra bírságolható, csak mert egy személytelen, ellenőrizhetetlen és felülbírálhatatlan algoritmus kisorsolja nevét, mikor rá kell mutatni egy végrehajtható és megkopasztható áldozatra.

Angliába, illetve USA-ba távozott iráni emigránsok, valamint emberjogi újságírók szerint az iráni techno-diktatúra kiépítése 2015 óta aktívan zajlik. Ebben az évben rendezgették először lekérdezhető adatbázisba a nemzet polgárait. Személyes adatok mellett a polgárok biometrikus azonosítói, mint arcszkennek és ujjlenyomat-minták is helyet foglalnak a totalitárius dosszié-társadalom irattárában.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás