3 izgalmas, egzotikus műanyagszemét-lelőhely a Föld körül

0

Annyira megszokhattuk már a műanyag hulladékokat, hogy jóformán semmiféle erőfeszítést nem kell tennünk, ha szeretnénk az efféle kincsek lelőhelyeit felkutatni. Akár a saját háza előtt terebélyesedő árok partján is fellelhet bárki néhány kósza palackot, nem is beszélve a műanyagszemét mekkájául szolgáló aluljárókról, folyótorkolatokról, tengerpartokról és korallokról.

Na de mi a helyzet akkor, ha nem elégszünk meg a számunkra már megszokottá, ezáltal rém unalmassá vált lelőhelyekkel? Hova forduljunk, ha szeretnénk végre valami igazán elit közegben belefutni pár ízlésesen egymásra rétegzett préselt palackba, színpompásan ragyogó szívószálba, gazdag harmóniák rezgésén zörgő reklámszatyorba?

Ne is keresgélj tovább! ebben a cikkben összegyűjtöttük neked a három legmenőbb lelőhelyet, ahol szemfüles kincsvadászként gazdagon termelheted kosárkádba a megindító esztétikájú összehányt szeméthegyeket. Kalandra fel!

1Bálnák gyomra

Néminemű bátorságot, illetve szó szerinti értelemben is erős gyomrot igényel a komplett élővilág legterebélyesebb állatainak száján letolni magunkat. Ám amennyiben sikerül, bizony nem mindennapi kincsesbánya tárul elénk!

Már Jónás is ismerte a dörgést, nem véletlenül kívánkozott az óriáscet gyomrába. Előre meghatározott, egyenes cél nélkül mégis kinek járna eszében egy efféle hallatlan ostobaságnak tűnő akció elkövetése?

Hogy miféle értékeket képes magában rejteni egy bálna gyomra? Például akár 40 kilónyi műanyag zacskót mindenféle elegáns színekben pompázva. Ugyan ekkora mennyiségű hulladék már eme gigantikus állatoknak is megfekszi a gyomrát, nézzük azonban a dolog jó oldalát. Az olykor 150 tonnát nyomó partra vetett tetemek százai révén egyetlen percet sem kell a heveny öklendezésre késztető hullámok közt vergődnünk az óceán közepén. Szinte saját magát szállítja házhoz a megszámlálhatatlan értékes hulladék.

2Himalája (8 kilométerrel a tengerszint felett!)

Amellett, hogy az igencsak monotonnak ható fehér hó és szürke szirtek látványát radikálisan feldobják a színpompás műanyagzacskók, palackok, sátormaradványok tömegei, a szerencsésebb csillagzattal megáldott turista az ínyenc látványosságnak is betudható hömpölygő műanyagfolyókat is megcsodálhatja.

A bevállalós kedvű egyéneknek természetesen meg kell küzdeniük a csípős hideggel és a levegőhiánnyal is, ám a vakmerőségért cserébe nem mindennapi kincsesbánya tárul elénk!

Idén tavasszal például nem kevesebb, mint 3 tonna szemetet kapkodtak össze nepáli önkéntesek a Csomolungma 5400 méter magasan fekvő alaptáborából. Itt azonban nem álltak meg: az expedíció végéig összesen 11 tonnányi hulladékot sikerült betakarítaniuk, mely mennyiség mintegy felét a 6400, illetve 6800 méter magasan fekvő II-es és III-as táborokból szerezték.

Ha igyekszünk, magunk is markolhatunk akár több zsákra való romolhatatlan kincset. Csak győzzük kerülgetni a lavinatengert.

3Mariana-Árok (11 kilométerrel a tengerszint alatt!)

Ha a gyomorsavval, ill. fulladásos halállal való küzdelem már nem jelent kellőképpen magas adrenalinlöketet számunkra, legextrémebb célpontunk az igazán hardcore szemétvadászok számára sem hétköznapi kihívást jelent.

11 kilométer mélyen, teljes vaksötétben kell kitapogatnunk az óceán fenekén csücsülő szívószálakat, shopping táskákat, illetve mikroműanyagok tömkelegét. Ugyan mennyiségre nem jutunk annyira gazdag javakhoz, mint a másik két opció esetén, de hát a legértékesebb drágakövek értékét sem a felhasználhatóságuk adja, hanem a ritkaságuk.

Imádkozzunk továbbra is bőszen a Láthatatlan KézTM felé, hogy a jövőben is legalább ekkora mennyiségű pompás vagyonnal adományozhasson meg minket!