Több férfi hal meg szelfizés közben, mint nő

0

Úgy hírlik, leginkább a fiatal, dekoratív hölgyek szeretnek saját maguk felé fordított kamerával fotózkodni. Mindezen rituáléhoz nem mindegy, milyen a környezet: akadjon kéznél minimum egy homokos tengerpart, vagy hegyvidéki panoráma; a képzeletszegényebb alanyok magánrepülőgépet is bérelhetnek a pár másodperces aktus erejéig.

Azt hihetné az egyszeri földi halandó, a szelfizésből keletkező véletlen balesetek többségében a nőnemű egyedeket érintik. Nem kárörvendésképp, de néhány mondat erejéig érdemes felhívnunk a figyelmet, hogy még ilyen, ártatlannak tűnő cselekedetek sem lehetnek 100%-ban mentesek a balesetveszélytől. A mindent az élhetetlenségig bebiztosítani kívánó népesség korában abszurdnak hathat az efféle információ.

pexels-hamann-la-1205033Meglepő tény azonban, hogy a szelfizéshez köthető halálesetek jó 70%-a bizony a buzgómócsing úrifiúkat érinti, a lányok fasorban sincsenek a fotózkodáshoz köthető kockázat szempontjából.

Egy 2018-as indiai kutatás 6 év leforgása alatt összesen 259, szelfizésből eredő halálesetet térképezett fel, elsősorban Indiából, valamint a környező országokból. Az elhunytak átlag életkora pár nappal 23 év alatt volt. A fatális balesetek kb. 2,7-szer nagyobb számban érintették a férfiakat, mint a nőket, továbbá meglepő módon a „kockázatmentes” szelfizés kategóriába eső halálesetekben is vezetnek a hímnemű egyedek.

A kutatók azért foglalkoztak a problémával, mert – elsősorban a fejlődő országokban – nem szerepel a megnevezhető halálozási okok közt a szelfizés, így az efféle baleseteket jobb ötlet híján teljesen eltérő kategóriákba sorolják, leginkább fulladásos, égési vagy közlekedési balesetnek feltüntetve a balul elsült fotózkodásokat.