Generációkon át kétkezi munkából élt a családod? Takarodjatok programozni, különben vár az éhhalál!

0

Furcsa szerzetek a politikusok. Rendszerint óbégatnak az elefántra, amiért az nem hajlandó fára mászni, és kigúnyolják a szabad levegőn életképtelenségében vergődő halat. Pedig akár hálás is lehetne a mocskos állatja, amiért megmentették őt a biztos vízbe fúlástól.

A groteszk nagyotmondások gazdagon jövedelmező táptalaja az amerikai elnökválasztás. Idén újból ringbe szállnak a milliárdos oligarchák talpnyalói az elnyomott kisebbségek, kisemmizett munkások és a lakókocsiparkok népes tábora kegyeiért – hogy aztán 4 éven keresztül újból tombolhasson az intézményes fosztogatás és az uralkodó osztály elnyomó teljhatalma.

Sajnos – ahogy egy meghibásodott robot – ezen politikusok időnként megfeledkeznek a társadalomban betöltött szerepükről, és időnként ki-kicsúszik a szájukon néhány őszinte mondat a nevük mellé x-et húzó polgártársaikról.

Egy elnökjelölti vita alkalmával Joe Biden, Amerika kedvenc pedomacija ejtett meg egy velős kiszólást, amikor a Donald Trump jelenlegi elnök kampánya során még agyonpátyolgatott, mindenféle olajmezőkön meg bányákban, meg egyéb termelő szektorokban dolgozó, ám megélhetésüket egyre inkább veszélyben tudó kétkezi munkásokra mondta ki dölyfös ítéletét: takarodó programozni a Szilícium-Völgybe, vagy pedig irány a gu… akarom mondani, a szabad piac nevében legyetek hajl… izé… a ti képességeitekkel pofonegyszerűen elsajátíthatjátok az új szakmát!

Biden szerint, aki képes 150 méteres mélységekbe is leereszkedni szént fejteni, az seperc alatt elsajátítja a programozás minden csínját-bínját. A két állítás közti összefüggést egyelőre a CERN atomtudósai vizsgálják.

Joe bácsi sikerpéldaként hozza fel a néhány éve csődbe ment Detroit példáját, ahol sok mindent tettek a város kiemeléséért a káoszból. Többek között 54 fekete nőt tanítottak meg egy 19 hetes bootcamp keretein belül programozni. Minden bizonnyal sok szép élményben lehetett részük a számukra kiutalt kapitalista ültetvényen, amíg betanították a helyükre kerülő indiai kódereket.

Biden ötletét egyébként a valóságban is kipróbálták már, mégpedig az Amerikai Széntanács áldásos közreműködésével. Valamilyen szakmunka esetén még csak-csak lehetőség volt sikereket elérni (habár a bányászok új szakmájukkal való elégedettsége a béka hátsó fertályát is alulról szemlélte), programozónak való átképzésük azonban csúfos kudarccal végződött.

A valóságban mindenkinek az volna a legjobb, ha képességeinek és egyúttal ambícióinak megfelelő tevékenységeket láthatna el. Egészségi szempontból, bár a bányászlét roppant mód megviseli a szervezetet, a monitor előtt való gubbasztás is sokat tesz az idő előtti elhalálozásért, pláne 45 éves kor felett.

De hát szabad ember szabad piacon azzal keresi kenyerét, amivel szabad.