Idézetek a munkáról

0
Pointless Work

Ki mint vet, úgy arat! Aki nem dolgozik, ne is egyék! Nem egy gondolkodó nemzetet, hanem egy dolgozó nemzetet akarok!

A munkafasizmus poshadt kórsága egész társadalmunkat átitatja. Értelem, józan ész, bármiféle emberi készség bevetése nélkül, gyakorlatilag ösztönállati módon kajálunk be mindent, amit a felettünk terpeszkedő feudalista földesurak a szánkba tömnek. Azért dolgozzunk, hogy dolgozzunk, közben egész életünk elrohan mellettünk anélkül, hogy annak menedzselésében tevőlegesen részt vettünk volna.

Mi is valójában a mai értelemben vett munka, és mi haszna van? Lássuk a legnagyobb gondolkodók véleményét a témáról.

A munka társadalmává váltunk – még csak nem is a produktív munkáé, hanem az öncélú, önmagáért való munkavégzésé.

– David Graeber

Too Much Work

Nem tartod furának, hogy kisgyerekként az égvilágon mindenki arra biztat, hogy kövesd az álmaid, ám mire idősebbé válsz, valahogy mindenki megbotránkozik, ha egyáltalán megpróbálod?

– Ethan Hawke

Szeretem a munkát: egészen lenyűgöz. Órákon át tudnék ülni és nézni.

– Jerome K. Jerome

Adj egy embernek halat, és ehet egy napig. Tanítsd meg halászni, és elvesztesz egy remek üzleti lehetőséget.

– Karl Marx

Nehéz egy emberrel megértetni valamit, ha a fizetése attól függ, hogy ne értse meg.

– Upton Sinclair

Elegant Worker

Általánosnak tűnő szabály, hogy minél egyértelműbben hasznos egy munka másoknak, annál kevesebbet fizetnek érte.

– David Graeber

Az emberek egykor oly primitívek voltak, hogy nem ismerték más módját a pénzhez jutásnak a munkán kívül.

– Joseph Addison

Az emberek munkával mérgezik magukat, hogy ne lássák, milyenek is valójában.

– Aldous Huxley

Ha a kemény munka annyira csodás dolog volna, a gazdagok minden bizonnyal az összeset megtartanák maguknak.

– Lane Kirkland

Gazdag Lany Otthon Dolgozik

Ha a vagyon elkerülhetetlen következménye volna a kemény munkának és vállalkozó szellemnek, Afrika minden nője milliárdos volna.

– George Monbiot

Valahogy kevésbé érdekelnek Einstein agyának kanyarulatai annál a szinte teljes bizonyosságnál, hogy azonos tehetségű emberek éltek és haltak meg gyapotföldeken vagy gyárüzemekben.

– Stephen Jay Gould

Az igazi tudós… kész arra, hogy elviselje a megpróbáltatásokat, akár még az éhezést is, csak hogy senki ne szabja meg neki, hogy milyen irányba folytassa a munkáját.

– Szent-Györgyi Albert

Munkát keresni legalább annyira szörnyen hangzik, mint találni.

– Bob Black

Upper Management

Normálisnak számít a munkához vett ruhába öltözni, majd kocsiba ülni, melynek részleteit még most is fizeted – azért, hogy legyen egy állásod, amiből megveheted azokat a ruhákat és azt az autót, ami a munkához kell, és fenntartsd a házat, melyet egész nap üresen hagysz, csak hogy élhess benne.

– Ellen Goodman

Az vagy, amit csinálsz. Ha unalmas, hülye, monoton munkát végzel, jó eséllyel magad is unalmassá, hülyévé és monotonná válsz. A munka sokkal jobb magyarázója a bennünket körülvevő kreténizációnak, mint a televízió vagy az oktatás butító ereje.

– Bob Black

Lényegében mindössze kétféle drog létezik, melyet a nyugati civilizáció tolerál: koffein hétfőtől péntekig, hogy legyen elég energiád produktív tagja lenni a társadalomnak, és az alkohol péntektől vasárnapig, hogy túl hülye legyél rádöbbenni, micsoda börtönben élsz.

– Bill Hicks

A kormányok nem szeretnének kritikus gondolkodásra képes lakosságot. Behódoló munkásokat akarnak, akik épp elég értelmesek ahhoz, hogy a gépeket működtessék, és elég buták, hogy passzívan elfogadják helyzetüket.

– George Carlin

Targonca Disztri

A specializáció ténylegesen csak egy divatos kifejezés arra a szolgaságra, melyben a „szakember” abba a hitbe van ringatva rabszolga léte elfogadásához, hogy az ő személye társadalmilag és kulturálisan elfogadott – tehát meglehetősen biztonságos – pozícióban áll.

– Buckminster Fuller

Anélkül, hogy szükséges volna megkérdezni, miféle munkát végzel, annak ténye, hogy csaknem minden időnket kénytelenek vagyunk eladni a túlélésért, a munkát önmagában egyfajta rabszolgasággá teszi.

– Enrico Manicardi

Nem egy gondolkodó nemzetet, hanem egy dolgozó nemzetet akarok.

– John D. Rockefeller

A szellemi sötétség szükséges az ipari rabszolgasághoz.

– Eugene V. Debs

Munkahelyi Oktatas

Hogy a pokolba élvezheti valaki a 6:30-as ébresztőre kelést, ágyból kiugrást, felöltözést, erőltetett zabálást, szarást, hugyozást, fogmosást, haj-igazgatást, a reggeli dugót, hogy eljusson egy helyre, ahol valaki másnak keres sok pénzt, és még hálás is legyen a remek lehetőségért, hogy ezt megteheti?

– Charles Bukowski

Nevetséges dolog szabadságról beszélni egy nagyvállalatok által uralt társadalomban. Miféle szabadság létezik egy cégen belül? Ezek mind totalitárius intézmények – megkapod a parancsot felülről, és talán továbbítod az alattad lévőknek. Nagyjából annyi szabadság létezik bennük, mint Sztálin alatt.

– Noam Chomsky

Jelen időnkben kiváltképp fontos tudnod, hogy sokkal többre vagy hivatott az ágyútöltelék -és rabszolgalétnél. Tudnod kell, hogy nem azért lettél teremtve erre a Földre, hogy dolgozz, termelj, és elszegényítsd magad a tétlen kizsákmányolók gazdagítására. Tudnod kell, hogy van egy pallérozandó elméd, egy ápolandó lelked, büszkén viselendő férfiasságod.

– Eugene V. Debs

Folyik A Munka

Mint minden jó ízléssel és érzéssel felvértezett ember, megvetem a munkát.

– Aldous Huxley

Fel kell hagynunk ama roppant tetszetős állítással, hogy mindenkinek dolgoznia kell a megélhetésért. Napjaink ténye, hogy tízezerből egy közülünk létre tudna hozni olyan technológiai áttörést, mely az összes többit eltartja. A mai fiatalságnak igaza van, mikor felismeri a létfenntartás kényszerének abszurditását. Újabb és újabb állásokat találunk ki ama fals ötlet kedvéért, hogy mindenkinek robotolnia kell valahol, mivel a malthusi-darwini elmélet szerint ki kell vívnia a jogot a létezésre. Szóval felügyeltetjük a felügyelőket, és a munkásainkkal olyan eszközöket gyártatunk, melyek elősegítik a felügyelők felügyeletét. Az emberek valódi feladata az kéne legyen, hogy visszatérjenek az iskolába és megfontolják, mit is gondoltak a világról, mielőtt valaki odalépett hozzájuk és megmondta nekik, hogy a betevő falatért keményen meg kell dolgozni.

– Buckminster Fuller

Visszajelzés
0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás