Kifelé kacsingatnak párkapcsolataikból a nők a koronavírus-karantén alatt

0

Alaposan kikezdi a párkapcsolatokat a koronavírus-karantén. Kínában az első lezárásokat követő időszakban radikálisan megugrott a válások száma, azonban a tartós bezártságot túlélő párkapcsolatok is megsínylették a kormányzati intézkedéseket.

Míg a férfiak leginkább úgymond saját családtagjaik istápolását igyekeznének lehetőségeikhez mérten jól végezni, feleségeik, illetve barátnőik inkább a párkapcsolaton kívül igyekeznek vigaszra lelni eme nehéz időkben.

Persze mindez nem feltétlenül megcsalást jelent: egyszerűen csak jobban érzik magukat egyazon nembe tartozó ismerőseik, mint barátnőjük, anyjuk vagy nagyanyjuk társaságában. Egy kutatásban 2000 nőt kérdeztek meg arról, kivel töltenék szívesebben a karantént. Nagy többségük, 56%-uk inkább barátnőjét választaná erre a célra, mint párkapcsolatát.

Az mindenesetre bizonyos, hogy az „örök barinők” tartósabb szavatossági időnek örvendenek a legtöbb párkapcsolatnál: a megkérdezett nők átlagosan 12 éve ismerik legjobb barátnőjüket, a karantén révén meggyarapodott otthon töltött idő pedig 59% részére fűzte még szorosabbra a viszonyt.

barinok2

A legjobb barinők legértékesebb segítő tevékenysége a lelki támogatás. Időnként azonban praktikus segítséget is nyújtanak egymásnak közös vásárolgatás, főzőcske, illetve ápolási csomagok ajándékozása révén. Olyanról is többen beszámoltak, hogy barátnőjük segített anyagilag szorult helyzetükön betegség vagy a munkahelyük megszűnése következtében, például 1-2 számla befizetésével.

A mai világban jól ismert jelenség, hogy sok ember többre értékeli baráti kapcsolatait, mint saját családját, akiket leginkább kényszerből kell elviselnie a lázadó tinédzsernek, illetve a „mamahotelt élvező” huszonéveseknek. Új fejlemény azonban, hogy a szoros barátságok kvázi családi viszonyokká alakulnak át. A már említett kérdőívet kitöltő nők 55%-a legjobb barátnőjére mint családtagra tekint. Ugyanekkora arányban saját anyjukat inkább tekintik barátnak, mint szülőnek.

Nem feltétlenül tragédia ez, hiszen családtagjaival ellentétben az ember a barátait igenis megválogatja. Aki tehát valamelyik hozzátartozójára ily módon tekint, annak a szülőnek nem kizárólag „szerzett jogcíme” révén van bárminemű köze szeretett lányához.