Most aztán hízhat a májunk: úton van a szervezetbarát mesterséges alkohol

0

Azt hiszem, az alkoholizmusnál néppusztítóbb jelenség nem sok létezik a világon. Az alkoholisták leginkább megbocsáthatatlan jellemzője, hogy függőségükkel teljes közvetlen környezetük létét pokollá teszik, nem pusztán saját egészségükre húznak napról napra veszedelmes csapást.

Ennek ellenére az alkoholizmus, mint a nyugati kultúrákban beágyazott, „kedves” szokásjog sajnos nem valószínű, hogy valaha is el fog tűnni. Ámbátor népszerűsége egyre fogyóban van a fiatalabb generációk részéről. Ők inkább olyan jóval barátságosabb anyagokban keresik a boldogságot, mint a marihuána, az LSD, vagy a különféle varázsgombák. Persze ne legyünk túlontúl optimisták: további népszerű helyettesítői a kannás bornak a mindenféle herbál meg kristály fedőnevű szörnyetegek, nem is beszélve a krokodil nevezetű húsevő drogról.

Maga az alkoholizmus ugyan többé-kevésbé kezelhető volna mentálhigiénés szakemberek segítségével, ám ez mit sem segít azokon, akik önálló elhatározás és saját betegségük elismerésének hiányában kezeletlenek maradnak. Utóbbi cselekedet volna ugyanis a gyógyulás nulladik kilométerköve.

Marad tehát legutolsó utáni lehetséges megoldásnak a kármentés. Azaz megpróbáljuk az alkoholizmusból következő súlyos problémákat és traumákat valamelyest enyhíteni. Elsősorban például egy kevésbé ártalmas helyettesítő termékkel.

A megváltást talán a David Nutt professzor által feltalált mesterséges alkohol hozza majd el. Az Alcarelle névre keresztelt szertől pontosan ugyanolyan hatásokat várhatunk, mintha csak a szokásos fél liter pálinkánkat tolnánk le, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy teljes mértékben mellőzi az alkohol mindennemű szervezetkárosító hatásait. Sőt, a másnaposság is messze elkerül majd minket a fogyasztása után.

Nutt mindezt ama vizsgálatok mentén dolgozta ki, melyek azok a kémiai folyamatok, amik konkrétan az alkohol idegpusztító hatásához járulnak hozzá, illetve az agy mely területeit stimulálja maga a szer. A professzor már 1983-ban feltalált egy alkoholt semlegesítő anyagot, ám az sajnos az emberi szervezetre károsnak bizonyult. Éppen ezért inkább a GABA receptorok, valamint a dopamin és szerotonin hormonok tanulmányozása révén dolgozta ki a szintetikus piát.

Nutt életútja egyébként a jól megszokott receptet követi. Korábban drogszakértőként dolgozott az angol kormány számára, ám kirúgták állásából, miután nem volt hajlandó a belé plántált kötelező mondatot teli torokból harsogni. Azt merészelte ugyanis mondani, hogy az akkoriban kereszttűzbe került LSD és ecstasy sokkal kevésbé károsak a szervezetre az alkoholnál.

Kirúgását követően többé-kevésbé megszakítás nélkül kereste a gyógyírt az alkoholfüggőségre. Eme szorgalmas tevékenység eredménye lett most az Alcarelle.

A tudós most támogatókat keres a szintetikus alkohol bevezetéséhez. Az anyag egyelőre nincs hivatalosan engedélyeztetve, mert hosszú távú hatásait még nem vizsgálhatták megfelelő alapossággal. Pusztán Nutt és társai kóstolhatták egyelőre az Alcarelle-t. Az engedélyezési folyamat nagyjából 5 éven keresztül tart majd. Ennyi ideig kell bizonyítottan egészségesen maradni a kontroll alatt tartott kísérleti alanyoknak, akik napi szinten rúghatnak be, szerencsés esetben bármiféle tragikus következmény nélkül.

A szeszesital-gyártók egyelőre szkeptikusan, de azért érdeklődve szemlélik a folyamatot. Szerintük bőven lehetne igényt teremteni a biztonságos alkoholra, úgyhogy izgatottan számlálják az 1825 napot.