Így bízz meg a gyógyszariparban: a forgalomba kerülő készítmények 94%-a mögül hiányzik a hiteles hatástanulmány

0

A „hatásos és biztonságos” mantra újabb beteljesülését tapasztalhatjuk meg ama kutatásból, mely a 2008 óta hadrendbe állított gyógyszerek hatástanulmányait helyezi górcső alá.

Az Oxford University kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon tényleg annyira szívén viseli-e a gyógyszeripar a mi egészségünket, ahogy azt magáról állítja, vagy üres lózungjaik mögött egyáltalán nincs komolyan vehető tartalom.

Felfedezéseik szerint az elmúlt 13 évben hivatalosan engedélyezett és forgalomba állított 1567-féle készítmény bő 94%-ának hatásosságát semmiféle komolyan vehető tanulmány nem igazolja vissza! Valójában a helyzet ennél is groteszkebb: a mindössze 6%-nyi (összesen 87), igazoltan hatásos és biztonságos gyógyszer ellenében 10%-nyi olyan szert találtak, melyek súlyos ártalmaira akad megcáfolhatatlan bizonyíték.

Magyarán több ártalmas és veszélyes szer került engedélyezésre, mint amennyi valóban használhatna és javíthatná az ember életminőségét.

Egészen hihetetlen módon nem hogy magas minőségű kutatások nem állnak rendelkezésre több ezernyi gyógyszer hatásmechanizmusának felderítésére, de még minimálisan elégséges színvonalú vizsgálat sem zajlott több mint 50 százalékukra.

orvos_diskurzus

A veszélyes szerek széles körű társadalmi és orvosi elfogadásában sokat segít, hogy az ártalmak és mellékhatások kutatására soha nem fordítanak annyi műgondot sem, mint az előnyök visszaigazolására. Így a gyógyszerek szedésének káros következményei szőnyeg alá söpörhetők, s amennyiben nem termelnek gyanús mennyiségű holttestet, évtizedeken át el is titkolhatók.

Az elégtelen minőségű kutatások fényében az informált beleegyezés lehetetlenné válik, így a doktor nyakló és ellenőrzés nélkül tolhat le gyakorlatilag bármit a betege torkán, baj esetén az áldozat lesz kénytelen szenvedni a következményekkel. Persze minek ment oda.

Az Oxford tanulmányhoz hasonlatos konklúzióra jutott egy amerikai felmérés, melyet a JAMA folyóiratban publikáltak. A gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyének kiadásáért felelős FDA a 80-as évek óta rendszerint lejjebb és lejjebb tolta az új készítmények befogadásához szükséges lécet, így 1983 és 2018 között több száz potenciálisan veszélyes kotyvalék kerülhetett a patikák polcaira.

A gyógyszerek széles körű vizsgálatát lehetővé tevő klinikai kutatások egyre rövidebbek és felszínesebbek lettek, ám mindezen spórolások egyáltalán nem csapódtak le a fogyasztói árakban: a gyógyszerek ára Amerikában 85-szörösére emelkedett 2008 óta!

pikwizard-pharmacist-assisting-the-box-of-medicine-to-customer

Jól látszik, hogy az emberek egészsége a legutolsó, amivel az istent játszó tudomány valóban törődik.

0 hozzászólás
Beágyazott kommentek
Minden hozzászólás